Ηχητική εγγραφή 134 ετών ανέκτησαν στο Berkely Lab

Berkeley Audio Restoration Schematic.jpg

Επιστήμονες στο Berkeley Lab κατάφεραν να ανακτήσουν την παλαιότερη εγγραφή ήχου στον κόσμο.

Ο άντρας που τραγουδά λίγο πριν αρχίσει να αναφωνεί το ποίημα “Mary Had a Little Lamb”. σίγουρα δεν φανταζόταν πως περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα μια ομάδα ερευνητών θα… αγωνίζονταν να σώσουν τη “φωνή” του! Να, όμως, που και συνέβη, και τα κατάφεραν, για να μπορούμε τώρα και εμείς να ακούσουμε την παλαιότερη ηχητική εγγραφή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι πρώτες ηχητικές εγγραφές, με τον φωνογράφο που ανακάλυψε ο Edison, γίνονταν στην επιφάνεια… αλουμινόχαρτου, το οποίο πρακτικά “έγδερνε” μια βελόνα, χαράζοντας “αυλάκια” (σαν αυτά των κλασσικών δίσκων βινυλίου), αφού είχε γραφτεί η φωνή, μετά από λίγες αναπαραγωγές μιας εγγραφής το υλικό καταστρεφόταν ολοκληρωτικά. Θεωρούταν, μάλιστα… συνηθισμένο, αυτός που “έπαιζε” μια εγγραφή, μετά να… τη σκίζει (!) και να μοιράζει τα κομμάτια της ως αναμνηστικά! Έτσι, έχουν διασωθεί ελάχιστα δείγματα από τότε, από τα οποία μπορούν να “παίξουν” μόνο τα δυο.

Ο άντρας που ακούγεται στην εγγραφή πιστεύεται πως είναι ο Thomas Mason, ένας πολιτικός συντάκτης για μια εφημερίδα του St. Louis, γνωστός με το ψευδώνυμο I.X. Peck.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.