Μας απειλεί αστεροειδής; Ξεχάστε τον Μπρούς – θα μας σώσουν τα… μπαλάκια!

Ο φοιτητής του MIT, Sung Wook Paek, έχει μια ενδιαφέρουσα λύση για το πρόβλημα ενός αστεροειδή που απειλεί να εξαϋλώσει τη Γη: θα τον διώξουμε με… μπαλάκια του paintball!

Αν θεωρείτε την άποψη του… γελοία, περιμένετε: έχει απόλυτη λογική αλλά και επιστημονική βάση! Και αν αυτό δεν αρκεί, να πούμε και πως αναγνωρίστηκε – και βραβέυτηκε – ως η καλύτερη λύση για το πρόβλημα στο φετεινό ετήσιο Move An Asteroid Technical Paper Competition! Πρώτα από όλα, ένα μελετημένο χτύπημα από δυο, μονάχα, μπαλάκια, αρκεί για να αλλάξει, έστω ελάχιστα, την πορεία ενός αστεροειδή. Αυτό το ελάχιστα, αν έχει γίναι αρκετά μακριά από τη γη, θα έχει φυσικά γεωμετρικά αυξανόμενα αποτελέσματα: όσο κινείται προς τη νέα του πορεία, τόσο θα συνεχίσει να απομακρύνεται – αρκετά για να… περάσει ξώφαλτσα από τον πλανήτη. Αυτό, όμως, δεν είναι από μόνο του πρωτότυπο. Και θα μπορούσε να το σκεφτεί και ο… Μπρούς!

Το πραγματικά έξυπνο είναι πως τα δυο μπαλάκια θα είναι, όντως, μπαλάκια-σαν-αυτά-του-paintball, με ειδική μπογιά. Αυτή, όταν απλωθεί στην επιφάνεια του αστεροειδή, θα αυξάνει την ανακλαστικότητα του. Και έτσι, θα τον χτυπούν περισσότερα ιόντα από τον ήλιο στην βαμμένη πλευρά, σπρώχνοντας τον ακόμη πιο μακριά.

Και για όσους εξακολουθούν να αμφιβάλλουν, αξίζει να αναφερθεί πως η θεωρία του Sung Wook Paek δεν είναι απολύτως καινούργια, μα επέκταση αυτής που βραβέυτηκε πέρυσι ως απάντηση στο ίδιο πρόβλημα: βομβαρδίστε τον αστεροειδή με… ριπές από μπίλιες και… θα φύγει.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.