4.25 custom firmware για το PS3; Ναι, αλλά… “αλλά”.

δίσκος με κόπιες, πέφτει και σπάει το ps3

Ναι, για να το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, έγινε, επιτέλους, αυτό που περιμέναμε εδώ και τόσο καιρό: κυκλοφόρησε custom εκδοχή της έκδοσης 4.25 του firmware του PS3 που “παίζει τα πάντα”. Μη χαίρεστε ακόμη, όμως.

Το ονοματάκι του είναι Bluedisk, και ναι, είναι ένα custom firmware σαν το καθιερωμένο, πια, “πειραγμένο” firmware του Kmeaw, που υποστηρίζει την αναπαραγωγή backups στο PlayStation 3. Και αφού μιλάμε για “έκδοση 4.25 του firmware”, μιλάμε θεωρητικά για ΟΛΑ τα backups. Επιτέλους, δηλαδή, ξεφύγαμε από τη “φυλακή” του firmware 3.55, που ήταν και το τελευταίο… “τρύπιο” από όσα είχε κυκλοφορήσει η Sony μέχρι σήμερα.

Το θετικό, λοιπόν, είναι πως τώρα πια μπορούμε να χαρούμε όλους τους νέους τίτλους στην αγαπημένη κονσόλα της Sony δίχως ιδιαίτερο κόπο, όπως κάναμε και όσοι είχαμε “πειράξει” το PS3 μας με ένα εναλλακτικό, βασισμένο-στο-επίσημο-3.55 firmware. Το αρνητικό είναι πως, από ό,τι φαίνεται, η λύση θα είναι καθαρά εμπορική. Ή, μάλλον… Το πρώτο από τα αρνητικά.

Μέχρι τώρα, είναι άγνωστο το ποιοι είναι αυτοί που κατάφεραν να “τρυπήσουν” την ασφάλεια των τελευταίων firmwares της Sony. Είναι άγνωστο το πώς το έκαναν, αλλά και αν θα το ξανακαταφέρουν. Ίσως, δηλαδή, με το που θα κυκλοφορήσει κάποιο νέο firmware της Sony, η ομάδα Bluedisk να μην καταφέρει να το σπάσει – και να βρεθούμε, και πάλι, παγιδευμένοι σε αυτό.

Πρόσθετο πρόβλημα πως, για την ώρα, η εγκατάσταση του – ή, μάλλον, η “προετοιμασία” του – είναι κομματάκι περίεργη, ανορθόδοξη και… επικίνδυνη: ο χρήστης καλείται να επικοινωνήσει με τη Bluedisk και, χρησιμοποιώντας ένα προγραμματάκι της, να της στείλει τον κωδικό EID0 της κονσόλας του – έναν μοναδικό αριθμό-ταυτότητα, βάσει του οποίου η Bluedisk κρυπτογραφεί ένα, και μόνο, firmware, ειδικά για τη δική του κονσόλα, που στη συνέχεια μπορεί να εγκαταστήσει. Και αν και αρχικά αυτό έχει γίνει δωρεάν για τους διαχειριστές κάποιων μεγάλων sites της “underground σκηνής” του PlayStation 3, σίγουρα στο κοντινό μέλλον θα συνοδεύεται από κόστος (η Bluedisk δεν έχει κρύψει τα… εμπορικά σχέδια της).

Εδώ έρχεται και “κολλάει” και μια πρόσθετη ανησυχία: ναι, ok, η Bluedisk χρησιμοποιεί τον κωδικό EID0 ουσιαστικά για να “κλειδώσει” το firmware της στην κονσόλα ενός “πελάτη”, ώστε να μην αρχίσει ο κόσμος να το διαδίδει δωρεάν – και να μπορεί η ίδια να έχει έσοδα. Γιατί, όμως, να την εμπιστευτεί κανείς με τον απόλυτο κωδικό-ταυτότητα της κονσόλας του; Σε ένα… Οργουελικό σενάριο, η Bluedisk θα μπορούσε να συνεργάζεται με τη Sony, και με μια κίνηση να “κλειδώσει” όλες τις κονσόλες των οποίων θα είχε τους κωδικούς EID0, μέσω ενός νέου firmware update.

Επιπλέον, οι σύγχρονες εκδόσεις του MultiMan, του καθιερωμένου πια προγράμματος διαχείρισης εγκατεστημένων παιχνιδιών σε jailbroken PlayStation 3, δεν λειτουργούν με το firmware της Bluedisk: μόνο οι παλαιότερες, όταν η εφαρμογή χαρακτηριζόταν ακόμη ως Open Source. Αποτέλεσμα; Αρκετοί τίτλοι που λειτουργούν στις νεότερες εκδόσεις του MultiMan “βγάζουν πρόβλημα” στις παλιές-που-όμως-τρέχουν-στο-BlueDisk. Έτσι, ουσιαστικά, ο χρήστης επιλέγει ανάμεσα σε διαφορετικά… σετ παιχνιδιών: θέλει αυτά που λειτουργούν στο “πειραγμένο” 3.55 και τις σύγχρονες εκδόσεις του MultiMan, ή περισσότερους νέους τίτλους που να απαιτούν μέχρι και το 4.25, αλλά όχι όλους, και όχι με τόση “σταθερότητα”;

Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας: αυτή τη στιγμή το Bluedisk firmware είναι αποκλειστικά μια “λύση πειρατείας”. Δεν υπάρχουν οι… ιδεολογικές προεκτάσεις των προηγούμενων firmware, δεν αναφέρεται πουθενά το “θα τρέχεις εφαρμογές και παιχνίδια ανεξάρτητων δημιουργών”, δεν δίνεται έμφαση στη μετατροπή του PlayStation 3 στο απόλυτο “μηχάνημα” που μπορεί κανείς να έχει κάτω από την τηλεόραση του. Υπάρχουν, αποκλειστικά, “συμβατότητες με νέους τίτλους” και “δυνατότητα να κατεβάζεις και παίζεις παιχνίδια που σώζεις σε δίσκους USB”.

Ody's thoughts

Και ακριβώς για αυτό επιλέγω προσωπικά να… το αγνοήσω επιδεικτικά. Δεν έχουμε custom firmware “για να παίζουμε κόπιες”, αλλά επειδή “ξεκλειδώνει” την κονσόλα μας για να μπορεί να κάνει πολλά-πολλά περισσότερα. Να μπορούμε να αρπάξουμε το joypad και, με δυο-τρια πατήματα πλήκτρων, να παίζουμε τίτλους του PlayStation 3 αλλά και του… Super Nintendo και του Megadrive, να βλέπουμε ταινίες με υπότιτλους που “στρημάρονται” από το PC μας δίχως τους περιορισμούς του ενσωματωμένου player του PS3, και, φυσικά, να έχουμε την “καβάτζα” να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσουμε το Linux που η Sony χάρισε και, αργότερα, στέρησε από την κονσόλα της.

Source:

BlueDisk CFW 4.25 has been officially released. This is not the CFW you have been hearing about in deank’s multiMAN releases of recent. See below for all information, We will update this post with all information we receive. Its still unclear if this will be a fee based CFW or if just the updates are free, anyhow you need a “CDKEY” to be able to install the CFW see details below.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.