Το Minecraft σε ρόλο… μαθήματος;!

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο Eurogamer περιγράφει πώς ένας 35χρονος καθηγητής μετέτρεψε το Minecraft σε… πρόγραμμα εκπαίδευσης των μαθητών.

Όπως γράφει εκεί ο Jeffrey Matulef, όταν ο Joel Levin, καθηγητής σε σχολείο της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε να παίζει το Minecraft, “κόλλησε” με την έμφαση του τίτλου στη δημιουργικότητα, στην επίλυση προβλημάτων, το χτίσιμο και την ανακάλυψη. Έτσι, το έδειξε στην τετράχρονη κόρη του που επίσης… “κόλλησε” με αυτό – και πολύ-πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος.

Έτσι, αποφάσισε να μεταφέρει το Minecraft στο σχολείο όπου εργαζόταν, ως ένα, ακόμη, εκπαιδευτικό εργαλείο που θα βοηθούσε στην περαιτέρω εξέλιξη των μαθητών. Το αποτέλεσμα;

Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε, και τώρα πια ο Joel Levin εκτός από καθηγητής έχει και τη δική του εταιρεία, την Teacher Gaming, μέσω της οποίας πουλά μια πιο “φιλική” έκδοση του Minecraft προς τους απολύτως αρχάριους, με στόχο τη χρήση του σε σχολεία – το ονοματάκι της είναι, τι άλλο, Minecraft.edu!

Και όπως εξηγεί, είναι πραγματικά απίστευτο το πώς “μιλά” το φαινόμενο Minecraft στα παιδιά. Όταν, για παράδειγμα, το ενσωμάτωσε ανάμεσα στην υπόλοιπη εκπαιδευτική ύλη, είδε σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία των παιδιών, που ξαφνικά ήθελαν να… ξοδεύουν περισσότερες ώρες στο σχολείο “παίζοντας” Minecraft. Γράφοντας εκθέσεις για αυτό, ή σχεδιάζοντας χαρακτήρες και στοιχεία του κόσμου του στο μάθημα της ζωγραφικής.

Ody's thoughts

Και εδώ νομίζω πως πρέπει να κλείσω με μια… ερώτηση κρίσεως: αν τολμούσε ένας καθηγητής στη χώρα μας να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα τον κυνηγούσαν με τις δάδες επειδή “αντί να διδάσκει τα παιδιά, τα βάζει να παίζουν ανόητα παιχνιδάκια”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.