Πακετάκι αναβάθμισης για “πραγματικά HD” Crysis 2

Και ενώ περιμένουμε το Crysis 3, ο φίλτατος MaLDo δημιούργησε ένα “πακετάκι” που αναλαμβάνει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα ήδη κορυφαία γραφικά του Crysis 2, προσθέτοντας πάρα πολλές λεπτομέρειες στον κόσμο του.

Η Crytek φημίζεται για τα εντυπωσιακά γραφικά των παιχνιδιών της – η φράση “μπορεί να τρέξει το Crysis;” εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κριτήριο για υπολογιστές (και όχι μόνο), ως ένα σημείο, πια, ειρωνικά, έχοντας κατά νου το πώς το πρώτο Crysis “γονάτιζε’ ακόμη και τα δυνατότερα PCs της εποχής του. Η παράλληλη ανάπτυξη του Crysis 2 και για κονσόλες δεν επηρέασε, κατά την ίδια την Crytek, την ποιότητα των γραφικών του τίτλου στα PCs, που θα παρέμεναν στα ίδια… εξωφρενικά υψηλά επίπεδα με τον προκάτοχο του. Αρκετοί θεωρούν πως αυτό δεν ισχύει.

Και η αλήθεια είναι πως μπορεί η Crytek να ισχυρίζεται πως δεν έκανε συμβιβασμούς ώστε να μπορεί να τρέξει σε κονσόλες το Crysis 2, στην πράξη, όμως, ο τίτλος κυκλοφόρησε υποστηρίζοντας αρχικά μόνο τα DirectX 9, ενώ παρά τα, όντως, πολύ εντυπωσιακά γραφικά του, υπήρχαν σημεία όπου “σήκωνε βελτιώσεις”. “Βελτιώσεις” όπως, για παράδειγμα, ακόμη καλύτερα textures, δηλαδή “επιφάνειες” σε διάφορα σημεία του κόσμου του. “Βελτιώσεις” που του χαρίζει το patch MaLDoHD 4.0 BETA.

Βασικότερο και πιο ορατό χαρακτηριστικό αυτού του ανεπίσημου patch, οι πολύ πιο λεπτομερείς επιφάνειες που προσθέτει στον τίτλο, ώστε ακόμη και αν κανείς… “κολλήσει τη μύτη του” σε έναν τοίχο του ψηφιακού κόσμου του, να μη βλέπει τα γραφικά να “θολώνουν” αλλά τους… πόρους του τοίχου να “απλώνονται” σε πραγματικά HD ανάλυση.

Φυσικά, κάτι τέτοιο συνοδεύεται και από αυξημένες απαιτήσεις. Μπορεί το Crysis 2 να ήταν “optimised”, “βελτιστοποιημένο” από την Crytek (το επακόλουθο της παράλληλης ανάπτυξης του για κονσόλες που ήδη αναφέραμε), και έτσι να μην ήταν τόσο απαιτητικό όσο ο προκάτοχος του, αλλά… τις είχε τις απαιτησούλες του. Δεν μπορούσε, π.χ., να τρέξει “με όλες τις ρυθμίσεις στο max” σε υπολογιστές χαμηλών ή και μέτριων επιδόσεων, πόσο μάλλον αν κανείς είχε προσθέσει το επίσημο patch από την Crytek που του χάριζε υποστήριξη DirectX 11. Το MaLDoHD 4.0 BETA ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τις απαιτήσεις του, έτσι ώστε υπολογιστές με διπλές κάρτες γραφικών σε συστοιχία SLi και πολυπύρηνοι υπολογιστές στα 4GHz-και-βάλε να θεωρούνται το ιδανικό για να μπορέσει κανείς να το χαρεί.

Αν, όμως, τα έχετε… Γιατί να μην το δοκιμάσετε; Από πολλές απόψεις θα το κάνουν να μοιάζει με “το Crysis 2 όπως θα έπρεπε να είναι στα PCs”, και όχι “μια μεταφορά του στα PCs από τις κονσόλες”, όπως είπαν πολλοί για αυτό.

Ody's thoughts

Προσωπικά, διαφωνώ με το χαρακτηρισμό του “port”, της “μεταφοράς από κονσόλες”, αφού έπαιξα τον τίτλο και σε PC, και σε PlayStation 3, και οι διαφορές ήταν ορατές – και η έκδοση για PC σίγουρα η πιο εντυπωσιακή. Όντως, όμως, δεν “γονάτισε” το PC μου, και περίμενα κάτι ακόμη πιο… εξωπραγματικό. Από την άλλη, δεν έχω το χρόνο να δοκιμάσω προσωπικά το MaLDoHD αυτή την περίοδο, οπότε αν το δοκιμάσει κάποιος από εσάς, ας μας αφήσει ένα σχολιάκι για το αν και πόσο σημαντική είναι η αλλαγή που επιφέρει. Στις εικόνες, πάντως, φαίνεται εντυπωσιακό!

Info

Μπορείτε να το βρείτε στο επίσημο site του, κάπου εδώ γύρω. Καλή… επιστροφή στον κόσμο του Crysis 2!

Source:

I’m pretty sure at some point in the future, Crysis 2 will be in a Steam or Origin sale. And you might buy it and then be sickened to the core by the vile March 2011 level graphics. Ugh, I’m embarrassed that we accepted it as a game back then, with its DX11 shaders and an official HD texture pack that looks as muddy as the Mississippi. If you end up being that person, don’t throw your monitor out the window. It would be expensive to replace and a purposeless waste. Instead, think back to the time when the handsome, witty PC Gamer writer told you all about MaLDoHD for Crysis 2, and made your textures sing.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.