Γιατί είναι τόσο εθιστικό το Tetris;

Το BBC δημοσίευσε μια αναφορά που εξηγεί την… αιώνια επιτυχία του Tetris. Ναι, είναι θέμα ψυχολογίας!

Το μυστικό που μας κρατά κολλημένους στην οθόνη όταν παίζουμε Tetris, δίχως να μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Το παιχνίδι έχει μια… μοναδική ικανότητα να μας “πετάει” ένα δύσκολο “τουβλάκι”, παιδεύοντας μας, αλλά αμέσως μετά βρίσκουμε κάποιον τρόπο να “εξαφανίσουμε” έστω μια “γραμμή” από τουβλάκια, παρέχοντας μας μοναδική ικανοποίηση.

Αυτό το “εναλλάξ” ανάμεσα σε… “προβληματισμό” και “ικανοποίηση”, μάλλον καταφέρνει να μας πείθει πως… είμαστε έξυπνοι, πως καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα. Παράλληλα, σχετίζεται με αυτό που στην ψυχολογία καλείται το Φαινόμενο Zeigarnik (ZSeigarnik Effect), που περιγράφει την ικανότητα του μυαλού να θυμάται καλύτερα ημιτελείς υποχρεώσεις και να νιώθει μια… ανάγκη να τις ολοκληρώσει.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Τώρα που το διάβασα, παρατηρώ ότι όντως για αυτό είμαστε ακόμα κολλημένοι με το Tetris. Πώς μια απλή ιδέα μπορεί να γίνει ένα τόσο διαχρονικό παιχνίδι, έτσι;

 • ducklord

   Είδες ρε παιδί μου..! Προσπαθούσα να το εξηγήσω στον δεν-έχω-κλείσει-τα-δέκα ανιψιό μου, και με κοιτούσε τρομαγμένος. “Τι, έχει διαστημόπλοια να ανατινάζονται;!”.

  Φάση είναι, θα την ξεπεράσει και θα αναγνωρίσει και αυτός την αξία του Άλεξεϊ Παντζίτνοβ :-D

 • tr3quart1sta

  ωραια, στο football manager ομως τι γινεται? αφου ουτε αγωνες παιζεις ουτε τιποτα :P

 • ducklord

   Τι σχέση έχει το football manager; ΠΟΙΟΣ έχει κολλήσει με το football manager;

  (Όπως κατάλαβες, “όχι εγώ” :-D )

 • tr3quart1sta

   Εχει σχεση το οτι μερικοι ειναι πολυ εθισμενοι με αυτο το παιχνιδι

 • ducklord

   Το κατάλαβα βρε, ειρωνικό ήταν – προς τον ίδιο τον εαυτό μου. Επειδή δεν τα πάω καλά με τα sports και άρα, κατ’ επέκταση, “δε μου λέει τίποτα” το football manager. Κατά τα άλλα, ειδικά στη χώρα μας, έχω δει πολύ… “κάψιμο” με αυτό, εδώ και χρόνια. Απλά, εμένα “δε μου μιλάει”.