Γιατί είναι τόσο εθιστικό το Tetris;

Το BBC δημοσίευσε μια αναφορά που εξηγεί την… αιώνια επιτυχία του Tetris. Ναι, είναι θέμα ψυχολογίας!

Το μυστικό που μας κρατά κολλημένους στην οθόνη όταν παίζουμε Tetris, δίχως να μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Το παιχνίδι έχει μια… μοναδική ικανότητα να μας “πετάει” ένα δύσκολο “τουβλάκι”, παιδεύοντας μας, αλλά αμέσως μετά βρίσκουμε κάποιον τρόπο να “εξαφανίσουμε” έστω μια “γραμμή” από τουβλάκια, παρέχοντας μας μοναδική ικανοποίηση.

Αυτό το “εναλλάξ” ανάμεσα σε… “προβληματισμό” και “ικανοποίηση”, μάλλον καταφέρνει να μας πείθει πως… είμαστε έξυπνοι, πως καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα. Παράλληλα, σχετίζεται με αυτό που στην ψυχολογία καλείται το Φαινόμενο Zeigarnik (ZSeigarnik Effect), που περιγράφει την ικανότητα του μυαλού να θυμάται καλύτερα ημιτελείς υποχρεώσεις και να νιώθει μια… ανάγκη να τις ολοκληρώσει.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.