Razer Project Fiona, ή “πώς να… ευνουχίσεις μια ιδέα”

Στη CES που μας πέρασε η γνωστή από τα gaming προϊόντα της, Razer, παρουσίασε ένα tablet σχεδιασμένο ειδικά για gamers. Μετά… κόπων και βασάνων, από ό,τι φαίνεται, θα φτάσει στην αγορά.

Το Project Fiona, όπως έχει ονομάζει η Razer το συγκεκριμένο tablet, μοιάζει αυτό ακριβώς που περίμεναν οι gamers από μια τέτοια συσκευή: στη μέση tablet, αριστερά και δεξιά “κολλημένα” δυο χειριστήρια που θυμίζουν το Move του PS3. Αναλογικοί μοχλοί. Κουμπάκια. Παράδεισος..! Ούτε να ψάχνεις το εικονικό πλήκτρο στην οθόνη αφής, ούτε να κρύβεις κομμάτι της δράσης με τις… δαχτυλάρες σου. Για αυτό και οι gamers “είχαν μείνει” όταν το είδαν στη CES – όχι διότι είναι μια λαμπρή ιδέα, αλλά γιατί βρέθηκε κάποιος με… λίγο μυαλό για να την παρουσιάσει. Στην προκειμένη περίπτωση, η Razer.

Μα, πόσο δύσκολο θα ήταν, για ΜΙΑ φορά, να ακούσουν οι εταιρείες αυτό που ζητούν οι gamers; Η αγορά έχει… πήξει με tablets εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Όλα ίδια. Όλα, ως ένα σημείο, αντιγραφές του iPad ορίστε, Apple, σου δίνουμε “υλικό” για τις όποιες δικαστικές διαμάχες σου: ναι, τα περισσότερα tablets της αγοράς αντιγράφουν, πάνω-κάτω, το πρώτο iPad της Apple και τις “συνέχειες” του. Ουσιαστική διαφορά, καμία – ίσως με εξαίρεση τα πρόσφατο Surface της Microsoft, που… τόλμησαν να “το παίξουν” τόσο tablets όσο και netbooks. ΠΟΣΟ δύσκολο ήταν, εδώ και τρία χρόνια, ΜΙΑ εταιρεία να χωνέψει πως “θέλουμε πραγματικά πλήκτρα”; Όχι εικονικά. Όχι προσθήκες-που-κολλάνε-στην-οθόνη-και-πέφτουν-μετά-από-δέκα-λεπτά-γιατί-δεν-κόλλησε-καλά-η-βεντούζα. Όχι “νέους τρόπους χειρισμού” που, τελικά, όλοι περιορίζονται στο “άγγιξε αυτό το εικονικό πλήκτρο”, “κάνε νεύματα επάνω από τη δράση κρύβοντας ό,τι θα έπρεπε να βλέπεις”. Απλά, πραγματικά, κανονικότατα πλήκτρα και μοχλούς. Που τα πιάνεις. Τα αγγίζεις. Τα νιώθεις. Τα αισθάνεσαι. Σαν τα απαλά πουλόβερ της μαμάς, ένα πράγμα.

ΧΑ! Θα ήθελες!

Έλα που, τελικά, και η ίδια η Razer φαίνεται να μην θέλει να το χωνέψει και να… φοβάται να μας δώσει αυτό που θέλουμε: μετά την παρουσίαση του Project Fiona στη CES, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Σαν να είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. Να, όμως, που όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Min-Liang Tan, CEO της εταιρείας, ναι, θα δούμε το Project Fiona, μα ακόμη δεν φαίνεται να είναι γνωστό ούτε το “πότε”, ούτε το “πώς”. Με άλλα λόγια, η ίδια η Razer δεν έχει αποφασίσει, μέσα στο ομολογουμένως ρευστό τεχνολογικό τοπίο που μας περιβάλλει, αν το Project Fiona θα βασίζεται, τελικά, σε επεξεργαστές της Intel ή σε ARM – και, κατά συνέπεια (και αντίστοιχα), αν θα έχει “κανονικά” Windows ή τα νέα Windows RT.

Το πρόβλημα στην πρώτη περίπτωση θα είναι το υψηλό κόστος, αλλά οι gamers θα έχουν αυτό που πάντα ήθελαν: ένα πραγματικά φορητό gaming PC. Στη δεύτερη, θα είναι πολύ χαμηλότερο το κόστος, αλλά η συσκευή θα είναι και παντελώς ασύμβατη με οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα για τα “κανονικά” PCs, για τα “κανονικά” Windows, για την αρχιτεκτονική “x86” που υποστηρίζουν οι “κανονικοί” επεξεργαστές της Intel και της AMD. Και, άρα, η συσκευή θα έχει πρόσβαση μόνο σε όσα νέα παιχνίδια θα σχεδιαστούν ειδικά για τα Windows RT.

Από την άλλη, μπορεί και να μην έχει καν Windows. Ακόμη και αυτά… κοστίζουν. Μπορεί η Razer να προτιμήσει, τελικά, το Android, που “θα της έρθει και φθηνότερα”, και είναι και “σίγουρο” και “δοκιμασμένο” όσον αφορά στα tablets. Μπορεί.

Και μετά από αυτά, το μόνο που θα μένει θα είναι και να του βγάλουν και τα χειριστήρια και να μας το πλασάρουν ως ένα “gaming tablet” που, κατά τα άλλα, θα είναι όχι-και-τόσο-διαφορετικό από τα υπόλοιπα, θα παίζει όχι-και-τόσο-διαφορετικά-παιχνίδια από ό,τι μπορούν να μας προσφέρουν και τα τωρινά tablets με Tegra ή το iPad.

Με άλλα λόγια, αν ρε Razer δεν έχει INTEL επεξεργαστή και τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ Windows, όπως-μας-το-έδειξες-στη-CES, για να παίζει όλα τα παιχνίδια που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, από το Call of Duty μέχρι το… World of Warcraft, ΠΟΙΟΣ ο λόγος να το κυκλοφορήσεις; Α, ναι, ξέχασα: μπορεί και οι άλλοι να βγάλουν tablets με Windows RT, που αρχικά θα ψάχνεις παιχνίδια με το ντουφέκι για αυτά, αλλά το δικό σου, μόνο το δικό σου, αντίθετα με όοοολα τα άλλα…

Θα έχει αυτοκολητάκι με το λογότυπο σου.

Μα, τι το σκέφτονται; Μας έδειξες tablet-με-Windows-7-και-επεξεργαστή-Core-i7-με-οθόνη-10-ιντσών-και-ανάλυση-1280×800. ΑΥΤΟ θέλουμε. Όχι να μας δείξεις τούρτα και να μας φέρεις… πασατέμπο!

Source:

While it looks like the 2012 launch is unlikely, Min has confirmed via Twitter that production plans for the tablet are a go, with community feedback apparently set to play a significant role in the design process going forward.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.