Τα νέα χαρακτηριστικά του Android 4.2

Μαζί με τα Nexus 4 και Nexus 10, η Google αποκάλυψε και την τελευταία “γεύση του Android 4.2 Jelly Bean. Και, για δες, έχει αρκετά ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά.

Πρώτη και καλύτερη – ή μάλλον εμφανέστερη – προσθήκη, το νέο software πληκτρολόγιο της Google, που δανείζεται τη λογική της δημοφιλούς εφαρμογής Swype. Ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιεί με τον κλασσικό τρόπο ή, εναλλακτικά, να “σέρνει” το δάχτυλο του από γράμμα σε γράμμα μέχρι να “σχηματιστεί” μια λέξη. Το ότι δεν χρειάζεται κανείς να σηκώνει και ξανακουμπά τα δάχτυλα του είναι αυτό που οδηγεί σε πολύ ταχύτερη πληκτρολόγηση, ενώ βοηθά και το ότι φαίνεται να αποδίδει πολύ καλά το σύστημα πρόβλεψης του τι προσπαθεί να πληκτρολογήσει ο χρήστης.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η νέα λειτουργία Photo Sphere της κάμερας, που επιτρέπει τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών. Όπως και άλλες λύσεις του είδους, ουσιαστικά συλλαμβάνει πολλές φωτογραφίες που στη συνέχεια συγκολλά σε μια μεγαλύτερη πανοραμική λήψη. Το κάνει, όμως, απολύτως αυτόματα, δίχως ο χρήστης να καλείται να ευθυγραμμίσει τις φωτογραφίες ή σημαδέψει συγκεκριμένα σημεία. Και, αντίθετα με τις περισσότερες άλλες λύσεις του είδους, οι δικές της “πανοραμικές φωτογραφίες” ουσιαστικά είναι “σφαιρικές”, δηλαδή μπορούν να καλύπτουν ακόμη και οπτική 360 μοιρών! Αποθηκεύονται, δε, σε αρχεία JPEG που μπορούν να προβληθούν παντού, με τις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πανοραμική λήψη να συναντώνται σε ένα συνοδευτικό αρχείο τύπου XML.

Η tablet – και μόνο η tablet – εκδοχή του Android 4.2 απέκτησε και υποστήριξη πολλών χρηστών. Κάθε χρήστης μπορεί να έχει το δικό του λογαριασμό, με τις δικές του ρυθμίσεις και εφαρμογές. Από ό,τι λέγεται, ο λόγος που η Google περιόρισε στα tablets αυτή τη λειτουργία αφορά στο ότι μάλλον την έχει κατοχυρώσει ειδικά-για-την-περίπτωση-των-smartphones η Nokia, δίχως, όμως, να περιγράφει και την περίπτωση των tablets στην πατέντα της – αφήνοντας αυτό το… “παραθυράκι” στη Google να ενσωματώσει τη λειτουργία δίχως να χρειάζεται να πληρώσει για τη χρήση της πατέντας.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία Wireless Display που αναλαμβάνει να προωθήσει ό,τι παρουσιάζεται στην οθόνη της συσκευής σε μια άλλη συσκευή μέσω WiFi. Έτσι, μπορεί κανείς για παράδειγμα να “στέλνει” στην έχω-υποστήριξη-WiFi τηλεόραση του ό,τι βλέπει στην οθόνη του κινητού ή του tablet του.

Τέλος, μικρές ανανεώσεις είδε το σύστημα ειδοποιήσεων και ο νέος βοηθός-έξυπνη αναζήτηση Google Now. Όσον αφορά στις ειδοποιήσεις, τώρα πια είναι αυτό που λέμε “actionable”, μπορούν, δηλαδή, να συνοδεύονται από μια-δυο, άντε, τρεις επιλογές – ώστε π.χ. να μπορεί να αναβληθεί μια υπενθύμιση απευθείας από την ειδοποίηση της. Το δε Google Now τώρα πια μπορεί να αντλεί δεδομένα και από τον καιρό και το λογαριασμό GMail του χρήστη, για ακόμη καλύτερη παρακολούθηση, ενώ αν-τουλάχιστον-βρίσκεσαι-στην-Αμερική-διότι-για-εδώ-δεν-γνωρίζουμε, μπορεί να “μαντεύει” αν προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς και να σε ενημερώνει σε πόση ώρα θα φτάσει προς εσένα (πριν σε αγνοήσει επιδεικτικά και συνεχίσει την πορεία του). Α, ναι: και μπορεί και να παρουσιάζει συλλογές φωτογραφιών που-λήφθηκαν-κοντά-στη-θέση-σου, καθώς και να παρουσιάζει πληροφορίες για ταινίες.

Source:

It’s time for Google‘s mobile OS to get another boost, with Android 4.1 turning to Android 4.2 Jelly Bean with a new set of features galore.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.