Πέντε φορές λιγότερους χρήστες έχουν, για την ώρα, τα Windows 8

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των Windows 7, τα Windows 8 έχουν πέντε φορές λιγότερους χρήστες της pre-release έκδοσης τους.

Το νούμερο από μόνο του φαίνεται πάρα μα πάρα πολύ μικρό και ασήμαντο όταν το αντιμετωπίζει κανείς ως έναν… “απλό αριθμό”: 1,64% των χρηστών Windows είχαν εγκαταστήσει την pre-release έκδοση των Windows 7 σε σχέση με το τωρινό, πέντε φορές χαμηλότερο, 0,33% που εγκατέστησαν την pre-release έκδοση των Windows 8. “Κάτι παραπάνω από 1% δεν μπορεί να είναι σημαντικό”… Μπορεί;

Μόνο που επειδή τα Windows βρίσκονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές (!), η αναλογία είναι σαν να λέμε “επτά εκατομμύρια χρήστες αποφάσισαν να δοκιμάσουν νωρίτερα τα Windows 7, μα μόλις ένα εκατομμύριο και κάτι είχε την όρεξη να δοκιμάσει πριν την κυκλοφορία τους τα Windows 8”. Όσο να’ναι, πέντε-έξι… εκατομμυριάκια χρήστες να δηλώνουν έμμεσα πως “δεν ενδιαφέρονται για το νέο σου λειτουργικό σύστημα” δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός αν οι φίλοι σε φωνάζουν Microsoft.

Φυσικά, αυτός δεν είναι και λόγος να κολλήσουμε από τώρα τη στάμπα της… Κατάρας Των Vista στα Windows 8, αλλά, όσο να’ ναι, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι και οι καλύτερες.

Source:

Bill Gates is definitely excited about Windows 8, but the rest of the world might not be – compared to Windows 7, Microsoft’s new OS is seeing far lower pre-release usage stats. And that’s a bad sign in itself, since it gives us an idea of how excited users are to get their hands on the new OS.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Blackfox

  Αυτό με την “κατάρα” των Vista είναι ανέκδοτο. Μια χαρά λειτουργικό ήταν (και είναι). Χωρίς αυτό δεν θα βλέπαμε τα 7 (“ρετουσαρισμένα” Vista)…

 • Blackfox

  Αυτό με την “κατάρα” των Vista είναι ανέκδοτο. Μια χαρά λειτουργικό ήταν (και είναι). Χωρίς αυτό δεν θα βλέπαμε τα 7 (“ρετουσαρισμένα” Vista)…

 • ducklord

  Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα! Και χωρίς τα Windows Me, τα XP δεν θα είχαν την εμφάνιση που είχαν! “Καλό λειτουργικό σύστημα”, όμως, δεν τα λες. Τα λες; :-D

 • Blackfox

  “Μια χαρά” το λες. Όχι απλά “καλό”. Βασικά χωρίς τα 2000 δεν θα υπήρχαν τα XP :)

 • Lefteris

  Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα XP  θεωρούνται καλό λειτουργικό .. ανά
  τρεις τέσσερις μήνες  χρειαζόμουν format γιατί
  σερνόντουσαν..  ήταν πολύ ευάλωτα σε ιούς
  ..

  Με τρομερή αστάθεια.. δεν τολμούσα να κάνω hard reset το
  pc για
  τον άλφα βήτα  λόγο  

  Και στο τρίτο τέταρτο reset πάπαλα  τα XP.. ο τερματισμός κάποιου προβληματικού προγράμματος .. (σσ ..
  ξέρετε ctrl +alt +dell ) απλά δεν γινόταν..κάτι που γίνεται
  σαφώς πιο αποτελεσματικά  στα vista και
  win 7..  ακόμα και τα vista τα θεωρώ καλύτερα
  από τα XP. σταθερότερα
  και ανθεκτικότερα σε ιούς.. αρκεί να έχεις ένα κάπως πιο δυνατό pc για
  να μπορείς να τα τρέξεις  σωστά..

  Χρειάστηκα μόλις μια φορά format όσο είχα τα vista.. και κανένα format για όσο έχω
  τα win 7..

  Όσο για τα win 8 έχω εγκαταστήσει την pre release έκδοση τους..   στην ουσία
  έκανα αναβάθμιση τα win
  7 σε win 8 …όπως τα δίνει η Microsoft ..ήταν προβληματικά  … πχ έκανα δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας
  και το πινακάκι δεν εμφανιζόταν..η  εμφανιζόταν
  όπου να ναι, σε άσχετο τόπο και χρόνο… κάποια προγράμματα έτρεχαν κανονικά κάποια
  δεν ανταποκρινόντουσαν καν…

  Επέστρεψα άρον άρον  στα 7… 

 • ducklord

   Τα XP, αν “τα σεβόσουν”, ήταν μακράν το πιο εύχρηστο και σταθερό από όλα τα Windows – τα 7 είναι το ίδιο “σταθερά” αλλά λιγότερο εύχρηστα. Παράδειγμα, το… μπάχαλο με τις ρυθμίσεις δικτύωσης, που η Microsoft προσπάθησε να “απλοποιήσει” και τις έκανε σαν τα μούτρα της. Αυτό, βέβαια, είναι και θέμα άποψης: έχω φίλο που λατρεύει το πώς λειτουργεί τώρα πια το πώς-το-είπαμε, “network center” αν θυμάμαι καλά (δεν μπορώ να δω τώρα, είμαι σε Linux).

  Το hard reset που είπες… ΓΙΑΤΙ να κάνεις “hard reset”, υποθέτω “από το πλήκτρο του υπολογιστή”; Φυσικό είναι να σου διαλύονταν τα XP – και όχι μόνο αυτά, αλλά και ο σκληρός δίσκος! Μπορεί το σύστημα να μην αποκρινόταν επειδή εκείνη τη στιγμή “έγραφε στο δίσκο” (π.χ. από μια βλαμμένη εφαρμογή που δεν συμπεριφερόταν σωστά). Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εφαρμογή, όχι το λειτουργικό. Κάνοντας “hard reset” για να τερματίσεις βίαια την εφαρμογή, κάνεις το ίδιο και με το λειτουργικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να γράψει και “τα δικά του δεδομένα” στο δίσκο. Και έτσι, όταν το ξαναφόρτωνες, μπορεί τα αρχεία του “να είχαν μπλεχτεί”, με αποτέλεσμα αυτό που λες: ανάγκη επανεγκατάστασης.

  Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προγράμματα για force close εφαρμογών, που, δηλαδή, τις αναγκάζουν να τερματίσουν με-το-έτσι-θέλω. Εναλλακτικά, διαλέγεις Shutdown και κάνεις υπομονή μέχρι πέντε λεπτά, όχι περισσότερα: σε αυτό το διάστημα τα Windows XP κάνουν “force close” από μόνα τους τις όποιες εφαρμογές και προχωρούν σε επανεκκίνηση.

  Το μόνο που χρειάζεται για να έχει κανείς ένα σταθερότατο σύστημα με Windows XP είναι ένα firewall που να ελέγχει πως επικοινωνεί η κάθε εφαρμογή (ΟΧΙ με “αυτόματους κανόνες από τον κατασκευαστή” αλλά με ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ έλεγχο από τον χρήστη), και ένα απλό antivirus τύπου AVG ή Avast. Και, φυσικά, να μην τα απενεργοποιεί κανείς κάθε λίγο και λιγάκι “επειδή δεν του αφήνουν την πειρατική κόπια να τρέξει”. Αν το κάνει αυτό, ε, δεν φταίνε τα XP, αλλά ο ίδιος, που εμπιστεύεται έναν… Λιθουανό χάκερ “να του δώσει τσάμπα παιχνίδια και προγράμματα”.

 • Lefteris

  Ναι Οδυσσέα έχεις δίκιο, 
  έστειλα το post 2 φορές .. Sorry…

  Συμφωνώ για το
  Network and sharing center των windows 7 είναι όντως κάπως περίεργο. Αρκεί όμως να αφιερώσεις λίγο
  χρόνο για να καταλάβεις πως δουλεύει..

  Για τα προγράμματα για force close των εφαρμογών δεν ήξερα καν την ύπαρξή
  τους.. οι προβληματικές εφαρμογές κλείνουν πολύ εύκολα από vista και windows 7.. θεωρούσα ότι το
  πρόβλημα ήταν των XP και απλά διορθώθηκε από την Microsoft..

  Συμφωνώ πάντως.. δέχομαι ότι το πρόβλημα ήταν των εφαρμογών
  και όχι του λειτουργικού..

  Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τίποτα στο ότι τα XP είναι
  το ίδιο σταθερά και ανθεκτικά απέναντι στους ιούς.. από την όση εμπειρία  έχω και από τα 2 λειτουργικά και χωρίς να έχω αλλάξει
  κάτι σημαντικό ως προς την χρησιμότητα του υπολογιστή μου , έχω διαπιστώσει
  σαφώς πρόοδο από την Microsoft σε αυτόν τον τομέα. Σαφώς τα 7 μου φαίνονται πολύ πιο σταθερά
  και ανθεκτικά απέναντι σε ιούς..

  Όπως και να έχει η άποψή σου είναι πάντα σεβαστή, απλά
  διαφωνούμε .. 

 • ducklord

  Ανάμεσα στα XP και τα Vista/7, δεν άλλαξαν πολλά πράγματα όσον αφορά σε κάποια “μαγική” πρόσθετη ασφάλεια, απλά αναβαθμίστηκε ό,τι ήδη υπήρχε – οι ειδοποιήσεις πως “δεν έχεις εγκατεστημένο firewall και antivirus” και οι δωρεάν σχετικές λύσεις της Microsoft (που, ομολογουμένως, έπρεπε να εγκαταστήσεις ξεχωριστά στα XP – αλλά ποιός δεν είχε ήδη ένα firewall και antivirus στον υπολογιστή του;!). Μαζί με αυτά, άλλαξε (ή μάλλον “εμπλουτίστηκε”) το μοντέλο “περιορισμών πρόσβασης” βάσει του λογαριασμού του κάθε χρήστη, μιμούμενο περισσότερο τη λογική των χρηστών στο Linux.

  Οι δυο ουσιώδεις διαφορές ήταν:

  Πρώτον, όσον αφορά σε αυτό το τελευταίο, τα “δικαιώματα πρόσβασης”, ο περιορισμός της πρόσβασης του χρήστη ως admin στο λειτουργικό σύστημα, σε μια κρίση… μίμησης της λογικής του Linux. Αυτό αρχικά με τα Vista οδήγησε σε πολλά προβλήματα, και βοήθησε να σχηματιστεί η αρνητική εικόνα για αυτή την έκδοση των Windows, αφού οι δημιουργοί λογισμικού δεν ήθελαν να χωνέψουν με την καμία πως δεν θα ήταν πια “μπάτε σκύλοι αλέστε” τα Windows, για να μπορούν να εγκαθιστούν τα αρχεία τους όπου να’ναι, να πειράζουν ό,τι να’ναι, γενικώς, να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτός είναι και ένας λόγος που σου φαίνονται, πια, σχετικά καλά τα Windows Vista: έχει “ωριμάσει” η κατάσταση και δεν είναι ορατά τόσα προβλήματα.

  Δεύτερον, το ότι με τα Vista και τα 7 συνέπεσε και η περίοδος που οι browsers σταμάτησαν πια να προσπαθούν να ανταγωνιστούν τον Internet Explorer και έστρεψαν περισσότερο την προσοχή τους στην ευκολία χρήσης, τον εμπλουτισμό με “Web 2.0 δυνατότητες” και, για δες, την ασφάλεια τους. Μαζί με αυτούς, ο κόσμος (ή, έστω, ένα σεβαστό ποσοστό του) άρχισε να μαθαίνει, πια, την απάτη των “πρόσθετων toolbars” αλλά και “να μην κάνει κλικ σε όποιο banner του χαρίζει iPhone”. Πόσες φορές να την πατήσει κάποιος; Μαθαίνει..!

  Και ακριβώς για αυτό “τα 7 είναι η πιο ασφαλής έκδοση των Windows”. Ας είχαν κυκλοφορήσει πέντε χρονάκια νωρίτερα και μάλλον θα είχαμε άλλη άποψη για αυτά.

  Και για αυτό σου λέω και πως τα XP είναι… τρελά σταθερά, πραγματικός… βράχος, αλλά και πολύ ελαφριά, αν κανείς δεν κάνει βλακείες μαζί τους. Θέλεις να στα στήσω σε ένα μηχανάκι, ή να σου πω “τι να κάνεις και πως να τα βάλεις”, για να έχεις υπολογιστή που δεν θα θέλει restart για… δυο-τρια χρονάκια; :-D

  (ΜΗΝ πας, όμως, μετά και μου τρέχεις πειρατικά, και μετά αναρωτιέσαι “γιατί διαλύθηκαν στους δυο μήνες”!)

 • Lefteris

  Δεν αμφιβάλω ότι έχεις δίκιο.. όπως έχω ξανά πει είμαι μέσος
  χρήστης και τέτοιες λεπτομερές δεν γνωρίζω. Απλά κοιτάζω την συνολική και τελική
  εικόνα .. όσο είχα τα XP  crack ….και Άγιος
  ο θεός… crack ακόμα και στα ίδια τα XP ( εεεε … για εκπαιδευτικούς λόγους…. Πάντα..
  )  .. ίσως και αυτό συντελούσε στο να καταρρέουν
  τόσο συχνά τα XP..

  Νομίζω ότι οι τελευταίοι επεξεργαστές δεν τρέχoυν XP. Εκτός αν βρεις drivers.. είχα ψάξει ,δεν βρήκα.. όπως και
  να έχει έχω <>  βρει  την υγειά μου με τα 7  ( γνήσια αυτή τη φορά ).. είχα δοκιμάσει και linux.. Dual boot.. πολύ ασυμβατότητα.. επέστρεψα
  στα  7..  

 • ducklord

   Είμαι από τα άτομα που ναι μεν δεν υποστηρίζουν την πειρατεία, αλλά καταλαβαίνω “γιατί υπάρχει” και την αποδέχομαι – δεν εθελοτυφλώ σαν πολλούς άλλους που απλά τη βαφτίζουν “κακή”. Ολόκληρος ο κλάδος των υπολογιστών στη χώρα μας “χτίστηκε” στις… κόπιες από τη Στουρνάρη προ εικοσαετίας :-)

  Ακόμη και έτσι, όμως, αν προσέχει κανείς, δεν συναντά προβλήματα. Σκοπεύω να κάνω στο μέλλον ένα μεγάλο σχετικό θεματάκι στο κοντινό μέλλον. Πρόσεχε, πάντως, πως ΚΑΙ τα 7, ΚΑΙ τα Vista μπορούν να διαλυθούν από “κόπιες”. Γενικά, μην κατεβάζεις και τρέχεις ό,τι βρεις μπροστά σου. Και ειδικά αφού μιλάμε για “πειρατικά”, να έχεις πάντα κατά νου αυτό που οι περισσότεροι (ΚΑΙ εγώ στο μακρινό παρελθόν) αγνοούν: ΓΙΑΤΙ να θέλει ένας Ιρλανδός cracker να σου δώσει εσένα τσάμπα προγράμματα και παιχνίδια; Τι έχει να κερδίσει ο ίδιος;

  Στην εταιρεία που σου πουλά κάτι “δίνεις λεφτά”. Στον πειρατή, τι “δίνεις”; Περιστασιακά, η απάντηση είναι “προσωπικά στοιχεία” ή και ένα… “δανεικό PC” μέσω του οποίου να μπορεί πιο άνετα από το να δώσει πρόσβαση σε φίλους του για να κάνουν επίθεση σε sites (βλέπε botnets) ή να διακινεί… παιδική πορνογραφία (μέσω κρυμμένου p2p δικτύου). Μπορεί να είναι κάτι ανύπαρκτο, κάτι απλό ή να φτάνει σε σημείο να είναι κάτι πολύ-πολύ χοντρό, που στο μέλλον να σε κάνει να αναθεματίζεις την ώρα που αποφάσισες “να παίξεις τσάμπα εκείνο το παιχνίδι”.

  Όχι, η κατάσταση δεν είναι ΤΟΣΟ τραγική όσο ίσως ακούγεται από όσα περιγράφω, αλλά μπορεί να γίνει ΚΑΙ “τόσο τραγική” σε ορισμένες περιπτώσεις. Και για αυτό λέω “να φυλάγεσαι και να προσέχεις”.

 • Lefteris

  Πράγματι, ο υπολογιστής που έχω τώρα τρέχει τα 7 χωρίς κανένα
  crack σε
  κανένα πρόγραμμα και χωρίς κανένα πρόβλημα πάνω από χρόνο.. δουλεύουν όλα ρολόι
  ..και αυτό γιατί τα προγράμματα που χρειαζόμουν τα είχε fix όπως ήρθε από
  Amazon.fr

  Πάντως αν υπάρχει κανένας οδηγός  η Ling για το πώς να στήσουμε XP σε
  satellite L770/L775  , ευπρόσδεκτος..  αν και νομίζω ότι δεν υπάρχουν drivers.. 

 • ducklord

  Δυστυχώς, αν δεν έχω το μηχάνημα “μπροστά μου” για να παλέψω μαζί του, δεν μπορώ να γράψω εξειδικευμένο guide – και δεν είδα να υπάρχει κάτι σχετικό. Ο τρόπος να βρεις drivers σε τέτοιες περιπτώσεις (ΑΝ υπάρχουν) είναι ψάχνοντας ένα-ένα τα υποσυστήματα του. Δεν κατεβάζεις, δηλαδή, “επίσημους εγκεκριμένους drivers από την Toshiba”, αλλά από τους κατασκευαστές των υποτμημάτων του – απευθείας από τον κατασκευαστή του συστήματος γραφικών, ήχου, δικτύωσης κ.λπ.

  Από τη στιγμή που έχεις τους drivers, το ίδιο το “σωστό στήσιμο των XP” προϋποθέτει απλά πως θα βάλεις ένα καλό firewall, ένα καλό antivirus (προτείνω, αντίστοιχα, Outpost Personal Free ή Comodo-αλλά-με-συγκεκριμένα-tweaks και Avast/AVG – όλα δωρεάν) και πως θα χρησιμοποιείς τον υπολογιστή προσέχοντας όποτε πρόκειται να τρέξεις κάτι “που δεν ξέρεις τι είναι” (π.χ. τρέχοντας το μέσα από virtual PC ή sandboxie για να βεβαιωθείς πως δεν θα γεμίσει ιούς το “κανονικό” PC / δεν θα σου αντικαταστήσει τα αρχεία του λειτουργικού με εικόνες αρκούδων σε σεξουαλικές περιπτύξεις :-D ).

 • Lefteris

  Πολύ ωραία,Οδυσσέα .Ευχαριστώ.