Νέα προϊόντα Apple – “κολεξιόν χειμώνα 2012”

Γιατί σας φαίνεται… περίεργος ο τίτλος; Ναι, η Apple παρουσίασε τόσο το iPad Mini όσο και μια σειρά νέων προϊόντων. Και σχεδόν όλα απευθύνονται αποκλειστικά σε όποιον έχει “λεφτά για σκότωμα” – και μόνο!

Αποδεικνύοντας πως, τελικά, μάλλον… “ζει στον κόσμο της”, τόσο αυτή όσο και οι φανατικοί οπαδοί της (αυτοί που δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα νέα προϊόντα που θα δούμε παρακάτω), η Apple παρουσίασε ένα από τα πιο… ανούσια updates της μέχρι σήμερα.

“Νέα” προϊόντα, που στην πράξη παρουσιάζουν από μικρές έως… γελοίες αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους τους, σε τιμές που αγνοούν επιδεικτικά πως διανύουμε οικονομική κρίση. Προϊόντα που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε όσους αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως “μόδα” (για αυτό και ο τίτλος μας), στα κοριτσάκια που “έχουν να φάνε τα λεφτά του μπαμπά” και που, ταυτόχρονα, είναι ό,τι πρέπει για να απογοητεύσουν (σε σημείο να… τους κάνει να νιώθουν ηλίθιοι) όσους επένδυσαν σε ένα προϊόν της πριν μόλις λίγους μήνες.

Ας τα… θάψουμε ένα προς ένα

iPad Mini

Αρχίζουμε από το μόνο ουσιαστικά “νέο” προϊόν της, το iPad Mini, το “μικρό iPad” που φήμες είχαν αποκαλύψει εδώ και μήνες. Ουσιαστικά, πρόκειται για την προσπάθεια της Apple “να απαντήσει” στο Nexus 7 της Google, το Kindle Fire της Amazon και τα υπόλοιπα μικρά-και-φθηνά tablets που έχουν ήδη αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. “Φανατικούς οπαδούς” που τα προτιμούν τόσο διότι πλησιάζουν σε μέγεθος ένα βιβλίο τσέπης, όσο και, το σημαντικότερο, επειδή το κόστος τους κυμαίνεται γύρω στα $200 (για τα “βασικά” μοντέλα).

Το iPad Mini αγνοεί επιδεικτικά τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, και δεν “παίζει” στις 7” αλλά στις 8”, ή, για την ακρίβεια, στις 7,9”. “Γιατί έτσι”. Η οθόνη του δεν είναι “retina”, με τυπική ανάλυση 1024 x 768 και αναλογία 4:3. Ναι, σαν την παλιά τηλεόραση CRT που πολλοί ξεφορτώθηκαν “για τις νέες και μοδάτες επίπεδες οθόνες” – αλλά αφού εδώ υπάρχει το… μηλαράκι της Apple, κανείς δεν θα τολμήσει να την κατηγορήσει πως η επιλογή αυτής της αναλογίας αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν. “Ξέρει τι κάνει η Apple” (…τώρα πια, αμφιβάλω!).

Κατά τα άλλα, έχει το μισό βάρος από το νέο “μεγάλο” iPad που παρουσιάστηκε παράλληλα με αυτό, διπύρηνο επεξεργαστή A5, κάμερα 5MP, εμπρόσθια κάμερα “HD” (όχι “full HD” αλλά 720p), βύσμα Lightning και αυτονομία δέκα ωρών. Αυτά είναι τα βασικά. Σημαντικότερο από όλα, το… πάχος του: μόλις 7,2mm. Το “χαμηλότερο” μοντέλο, με δικτύωση μόνο μέσω WiFi και 16GBs αποθηκευτικού χώρου, αρχίζει από τα $329. Ναι, $130 παραπάνω από τον ανταγωνισμό, από το Nexus 7 που έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και καλύτερη οθόνη.

Και για αυτό γράφω πως η Apple “ζει στον κόσμο της”: διότι εξακολουθεί να πουλά gadgets με τη λογική της “μόδας”. Περισσότερη ουσία θα είχε μια καλύτερη οθόνη. Περισσότερη ουσία θα είχε μεγαλύτερη αυτονομία. Αντί αυτού, όποιος το αγοράσει, αντί μιας ανταγωνιστικής πρότασης, ουσιαστικά πληρώνει $130 παραπάνω σχεδόν αποκλειστικά για το ότι “είναι πιο λεπτό από τα άλλα” και “είναι της Apple”. Με άλλα λόγια, η ίδια λογική με το να αγοράζεις αυτοκίνητο βάσει του… χρώματος του. Αν έχετε λεφτά για σκότωμα, ορμήξτε.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.