Πώς συμπάθησα – και πάλι – την Apple

Και ποιο ήταν δηλαδή; Σε έχασα…

Μα, το “γιατί συμπάθησα – και πάλι – την Apple”, όπως λέει και ο τίτλος μας. Και φτάνω και σε αυτό: εξαιτίας του “συγγνώμη” του Tim Cook.

Αντίθετα με τους Steve Jobs και John Carmacks του πλανήτη, ο Tim Cook δεν μου έδωσε την εντύπωση ενός εγωιστή κόπανου. Στην αρχή υπέθεσα πως αυτό οφειλόταν στο ότι είχε από πάνω του ακόμη τη σκιά του Jobs να τον στοιχειώνει. Υπέθεσα πως, ουσιαστικά, ήταν… φοβισμένος, για το αν θα τα κατάφερνε. Και μάλλον ήταν. Και μάλλον είναι. Ακόμη. Όπως και να έχει, όμως, μέχρι σήμερα δεν τον είδα να προβάλλει την Apple με τη λογική του “εγώ”, αλλά με τη λογική του “εμείς”. Όχι “εγώ, ο Tim, σας έφερα την τεχνολογία στις τσέπες σας”, αλλά “εμείς, ως Apple, σας φέρνουμε το πολύ καλό νέο προϊόν μας” – στην προκειμένη περίπτωση, το iPhone 5. Και όταν εμφανίστηκε σε αυτό πρόβλημα με τους χάρτες, τι έκανε;

Ζήτησε συγγνώμη. Δημόσια. Εκ μέρους του, και όλης της Apple.

Παράλληλα, η Apple δημοσίευσε “λίστα με εναλλακτικές προτάσεις” για τη δική της εφαρμογή χαρτών, ενώ παραδεχόταν πως, ναι, η εφαρμογή της είχε πρόβλημα. Και θα έκανε τα πάντα για να τη διορθώσει. Απλά, επειδή αυτό θα αργούσε λιγάκι, ως τότε οι κάτοχοι iPhone 5 θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή.

Και ακριβώς για αυτό εκτίμησα την Apple. Όχι την Apple που γνωρίζαμε, αλλά τη νέα Apple του Tim Cook. Τη νέα Apple που δεν έχει ένα “κωλόπαιδο” για βασικό κουμανταδόρο και επίσημο “πρόσωπο” της, αλλά έναν πανέξυπνο μεν, ήρεμο δε ηγέτη. Αυτή είναι μια Apple που, ναι, μπορώ να υποστηρίξω και να αγοράσω τα προϊόντα της. Μια Apple που δείχνει να με αντιμετωπίζει ως άνθρωπο, ως πελάτη με δικαιώματα, και όχι ως ένα πρόβατο που δεν θα έπρεπε να τολμήσει να παραπονεθεί όταν του πούλησαν μια προβληματική λύση.

Βέβαια, αυτό μπορεί αντίστροφα να αποδειχτεί ένα πρόβλημα στην Apple: πολλοί εργαζόμενοι σε αυτή θεωρούν πως χρειάζονταν ένα… κωλόπαιδο από πάνω τους “να τους κάνει κουμάντο”. Τι να κάνουμε, ορισμένοι δεν δουλεύουν χωρίς… μαστίγιο. Επιπλέον, η τελειομανία του Steve – που δεν χαρακτηρίζει τον Tim, και για αυτό είδαμε ημιτελείς δυνατότητες στη μετα-Steve Apple – “περνούσε” και σε όσους εργάζονταν για αυτόν. Πολλοί, λοιπόν, πιστεύουν πως χωρίς αυτόν, η Apple έχει αρχίσει να “χαλαρώνει”. Και πως έχουμε να δούμε πολλά προβλήματα σαν αυτό με τους χάρτες στο μέλλον. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και πως ο Steve, πέρα από “κωλόπαιδο” ήταν και οραματιστής. Για την ώρα, ο Tim Cook έχει βαδίσει σε μια προσχεδιασμένη πορεία. Δεν μας έχει δώσει κάτι πραγματικά νέο. Ή συνέχισε ό,τι ήδη υπήρχε στην Apple, ή φρόντισε να φέρει σε αυτήν ό,τι καλύτερο είχε ο ανταγωνισμός (smartphone με μεγαλύτερη οθόνη, κανείς; ). Με την κίνηση του, όμως, με ένα απλό “συγγνώμη”, της χάρισε αυτό που ποτέ δεν είχε: ένα ανθρώπινο, πιο φιλικό πρόσωπο.

Πάντως, εμένα με έκανε να ξανασκεφτώ σοβαρά αν θα πρέπει τελικά να πάρω ένα iPhone. Ή, μάλλον, ένα iPad – αφού δεν έχω και tablet. Τώρα, αρκεί να γίνουν άλλα δυο πράγματα: να σταματήσει… “να είναι μοδάτο” και, φυσικά, “να πέσουν χρήματα στο πορτοφόλι”.

Page 4 of 41234
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.