Η AMD ετοιμάζει 64bit ARM επεξεργαστές

Όπως ανακοίνωσε η AMD, μέσα στο 2014 θα δούμε τους πρώτους από μια νέα γενιά επεξεργαστών Opteron της εταιρείας που, για δες, θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM.

Χρόνια τώρα η AMD παρουσίαζε επεξεργαστές που βασίζονταν στην αρχιτεκτονική x86/x64. Με άλλα λόγια, στην ίδια αρχιτεκτονική που βασίζονταν και οι επεξεργαστές της ανταγωνίστριας Intel. Η επέκταση των smartphones και των tablets οδήγησε αναπόφευκτα και σε επέκταση της ARM στην αγορά των επεξεργαστών, αφού η δική της προσέγγιση παρείχε καλύτερες επιδόσεις με χαμηλότερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία. Και αυτό ήταν απαραίτητο σε συσκευές του είδους, αφού τους χάριζε και μεγαλύτερη αυτονομία.

Όλως περιέργως, οι νέες προτάσεις της AMD με αρχιτεκτονική ARM δεν θα απευθύνονται σε αυτό το καταναλωτικό κομμάτι της αγοράς, αλλά στους servers. Ή, για την ακρίβεια, τους microservers.

Η ίδια η AMD αναφέρει στην ανακοίνωση της πως η έμφαση στις προτάσεις της που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM δεν δίνεται στις επιδόσεις, αλλά στην αποδοτικότητα όσον αφορά στην κατανάλωση και τη συμβατότητα της με το οικοσύστημα του Open Source. Για παράδειγμα, θα αποτελούν ιδανική καρδιά για εξειδικευμένους servers που τρέχουν Apache/PHP ή για τη δημιουργία private clouds.

Φυσικά, αυτά δεν σημαίνουν πως η AMD θα σταματήσει να παράγει επεξεργαστές βάσει της αρχιτεκτονικής x86/x64. Λογικό είναι, όμως, να προσπαθεί να απλωθεί και σε έναν άλλο χώρο, αφού μέχρι τώρα συνεχίζει να χάνει τη μάχη με την Intel όσον αφορά στους επεξεργαστές με αυτή την αρχιτεκτονική.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.