Η θαυματουργή slow shutter Παναγία

Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (βοήθειά μας!), ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που θεωρώ ότι είναι περίτρανη απόδειξη της σύγχυσης και της ημιμάθειας που μαστίζει την εποχή μας.

Αφορμή είναι το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα”, μιας έκδοσης που εστιάζει στην Ορθοδοξία, στον χριστιανκό τρόπο ζωής, αλλά και δίνει τεράστια βάση σε θέματα παραφιλολογίας, παραεπιστήμης, παραψυχλογίας και γενικά σε ότι μπορεί, όχι να μορφώσει, αλλά να… παραμορφώσει τον αναγνώστη της.

Σε ένα εντυπωσιακό, φλογερό (“διαπρύσιο” όπως θα έλεγε γνωστός και μη εξαιρετέος φίλος!) και απόλυτα κατηγορηματικό άρθρο, το οποίο δυστυχώς στερείται οποιουδήποτε ιχνους επιστημονικής τεκμηρίωσης, ο συντάκτης παραθέτει ορισμένες φωτογραφίες τραβηγμένες από το εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ (αν θυμάμαι καλά) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε αυτές αποτυπώνεται το Άγιο Πνεύμα, αγγελικες παρουσίες και άλλα θεία φαινόμενα, προφανώς (;) εκπορευόμενα από το Χριστό, την Παναγία και άλλες πνευματικές υπάρξεις, προσκείμενες στο Θεό.

Παραθέτω μόνο δύο φωτογραφίες από το πρωτοσέλιδο μαζί με τις λεζάντες τους. Δε θα τις σχολιάσω καν, απλώς δηλώνω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη πρόκειται σαφώς για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε χαμηλό φωτισμό και μεγάλους χρόνους έκθεσης, οπότε και είναι επόμενο να εμφανίζονται τα φωτεινά μονοπάτια και τα φαντασμικά αποτυπώματα. Δεν είναι κάτι θαυματουργικό, δεν πρόκειται για κάτι εκτός της ανθρώπινης εμπειρίας και πέρα από το φυσικό κόσμο, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φωτογραφικό φαινόμενο – υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια τα οποία μπορείτε να δείτε αν βάλετε στο Google “slow shutter photography”.

Νομίζω ότι είναι σημείο των καιρών μας, παράλληλα με την απίστευτη άνθιση των επιστημών, την τρομακτική εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας, την άφθονη και πανταχόθεν ερχόμενη πληροφόρηση και γνώση, να υπάρχει τόσος σκοταδισμός, τόση δισειδαιμονία, τόση ημιμάθεια και τόσο μεγάλη έξαρση και προβολή εξωφρενικών απόψεων και αντιλήψεων που μας πισωγυρίζουν στον Μεσαίωνα. Συγγνώμη, γιατί άλλο να έχεις μέσα σου μια θρησκευτική πεποίθηση, κι άλλο να κοροϊδεύεις τον κόσμο, παρουσιάζοντας στον κόσμο θολές και κακοτραβηγμένες φωτογραφίες ως απόδειξη θαυμάτων!

Αλλά τι να πει κανείς, διαβολικό site του μαμωνά και του βελζεβούλη είμαστε, που το γράφουν άπιστοι, φίλοι δαιμονικών παιγνίων όπως του Bayonetta και του Persona και άλλων τέτοιων αμαρτωλών κατασκευασμάτων (Παναγία μου σχώρα με!). Τί περιμένεις να διαβάσεις; Σωστά, γράμματα, σπουδάματα, του Θεού τα πράματα; Όχι, βέβαια! Μόνο αηδίες για Λίνουξ, Αβέντζερς, Σιπιγιου, Τζιπιγιου και σαχλαμάρες.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.