Σημαντική πατέντα από τη Google για “αυτόματη αναγνώριση αντικειμένων”

Η Google κατωχύρωσε μια σημαντικότατη πατέντα που περιγράφει ένα σύστημα (όπως-λέμε-υπολογιστή) που θα μπορεί “να καταλαβαίνει τι αντικείμενα βλέπει”. Μόλις γεννήθηκε η… Cyberdyne Systems;!;

Για όσους δεν θυμούνται, “Cyberdyne Systems” λεγόταν η εταιρεία από την οποία “γεννήθηκε” το δίκτυο SkyNet, στα αγαπημένα Terminator 1 & 2 (τι πάει να πει “έχει και άλλα sequels”;!). Και δεν το ανέφεα, φυσικά, χωρίς λόγο.

Η πατέντα που κατωχύρωσε η Google αναφέρεται σε “feature vectors” και το πώς αλγόριθμοι θα αναλύουν εμφάνιση και κίνηση για να συμπεράνουν τι είναι κάθε αντικείμενο. Στην πράξη, μπορείτε να το καταλάβετε πολύ ευκολότερα αν θυμηθείτε, ακριβώς, την κλασσική εισαγωγή και των δυο ταινιών (επιμένω να αγνοώ τα Terminator 3 & 4) όπου ο Σβαρτσεντέκερ, σε ρόλο cyborg από το μέλλον, “αναλύει” το γύρω του χώρο και η κάμερα μας δείχνει τη δική του οπτική. Αυτή ακριβώς η “οπτική ανάλυση” είναι αυτό που περιγράφει η Google.

Το σύστημα θα είναι χρήσιμο όχι μόνο στους υπολογιστές, οδηγώντας στη δημιουργία “εξυπνότερων” λύσεων σε οποιονδήποτε τομέα – από την αναζήτηση, στην οποία ειδικεύεται η Google, μέχρι το χώρο των γραφικών γενικότερα – αλλά και στο πολυαναμενόμενο Google Glass της εταιρείας, τη-συσκευή-σαν-γυαλιά που αναλαμβάνει να “αναβαθμίσει” την πραγματικότητα μας με ψηφιακό περιεχόμενο, παράλληλα επιτρέποντας την καταγραφή της καθημερινότητας μας μέσω φωτογραφιών και video.

Και, φυσικά, ως το βασικό οπτικό λογισμικό των robots που σύντομα θα αναλάβουν να μας ξεκληρίσουν από ετούτο τον πλανήτη! Τελειώνει και το 2012! Φοβού!

Source:

Google has been granted a new patent that could potentially be pretty huge for the company. The patent is for automatic object recognition, which is usually quite difficult to pull off due to the need for human input. With Google’s patent, humans don’t need to do anything, as the system would make use of “feature vectors” to aid in the recognition of the objects in a video or still image.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.