Gaikai: παίξτε PS3 στο Android!

Gaikai είναι το όνομα μιας online υπηρεσίας streaming gaming που αναλαμβάνει να μεταφέρει στην οθόνη του PC σας την τέλεια εικόνα ενός game σε plaable frame rates, ακόμη κι αν το ταπεινό του hardware δεν το “σηκώνει”.

Τυπικά είναι μια υπηρεσία ακριβώς όπως η πιο γνωστή OnLive. Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σχετικά για αυτήν και φαίνεται ότι τώρα πλησιάζει η ώρα για τη μετάβαση της υπηρεσίας στο… next level!

Που έγκειται η διαφορά με το OnLive; Θεωρητικά το Gaikai προσφέρει πολύ ομαλότερο animation και είναι σε θέση να εξαλείφει τις καθυστερήσεις που προέρχονται από τη δικτύωση της γραμμής DSL. Το app που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο για συσκευές Android, φιλοδοξεί να “στριμάρει” το game στην οθόνη του smartphone ή του tablet και από εκεί – γιατί όχι; – στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σας, μέσω της υποδοχής HDMI, με την οποία όλο και περισσότερες Android devices εφοδιάζονται.

Πίσω από την ταχυτητα του streaming κρύβεται η τεχνολογία GeForce Grid της Nvidia, η οποία έχει σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό – άλλωστε η Nvidia είναι ένας βασικός συμμέτοχος του όλου project. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία όμως για το μέλλον του console gaming είναι ότι η Gaikai έχει εξαγοραστεί αντί 380 εκατομμ. δολλαρίων από τη Sony! Αυτό υποδεικνύει ότι η υπηρεσία οδεύει σε φάση στενής σύνδεσης με τα προϊόντα της Sony και κυρίως τη σειρά Xperia και τις νέες τις Android tablets.

Αν η Sony κρατήσει κλειστή την υπηρεσία, δεν είναι καθόλου απερίσκεπτο να προτείνει κανείς ότι θα κάνει το μεγάλο τόλμημα να διαθέσει πρωτοκλασσάτους τίτλους του PlayStation ώστε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο “οικοσύστημα” του iOS gaming. Το θέμα είναι ότι πρόκειται σαφώς για cloud gaming, κάτι που ααιτεί συνεχή σύδεση με το Web και σε ταχύτητες που δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τα υφιστάμενα 3G δίκτυα. Ίσως με την εξάπλωση των δικτύων LTE και την προσφορά flat rate πακέτων σύνδεσης, να καταστούν τέτοιιες υπηρεσίες προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Και μόνο όμως το γεγονός ότι στερείσαι την ελευθερία του να παίξεις όποτε θέλεις εσύ χωρίς να είναι ανάγκη να έχεις σύνδεση, το καθιστά πρακτικά ασύμφορο για συσκευές mobile.

Galacticus's thoughts


Εσκεμμένα επέλεξα το συγκεκριμένο βίντεο, συνέντευξη του CEO της Nvidia, για να δείξω το δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα στο gaming, αυτά που δρομολογούνται για τις επόμενες δεκαετίες. Το cloud gaming φέρεται ως μονόδρομος και ως φυσικό επακόλουθο της τάσης για δικτύωση και μεταφορά του συνόλου του computing ενός καταναλωτή, στο cloud. Είναι ένα μέλλον στο οποίο δεν θα έχεις στην κατοχή σου το υλικό μέσο του προγράμματος, του παιχνιδιού, της ταινίας, δεν θα είσαι κάτοχος της, νόμιμα αγορασμένης κόπιας, αλλά θα καταναλώνεις περιεχόμενο streamed, έχοντας μια συνδρομή σε μια υπηρεσία που θα σου παρέχει τα πάντα σε ένα “μπουκέτο”, από μπάλλα και τσόντες μέχρι… Battlefield!
Σίγουρα αυτό, από μια άποψη είναι τρομερά βολικό, φανταστείτε: ανοίγω την τηλεόραση, πάω στο κανάλι του gaming, διαλέγω FIFA και σε χρόνο μηδέν παίζω μπαλίτσα με τέλεια γραφικά και ρευστή κίνηση,χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς patches, χωρίς να περιμένω διαθεσιμότητα στο κατάστημα που του έχουν τελειώσει οι κόπιες λόγω μεγάλης ζήτησης. Από την άλλη, αν δεν έχεις χρήμα, στερείσαι της συνδρομής, στερείσαι της πρόσβασης και το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο, δεν μπορείς να επέμβεις, δεν μπορείς να κάνεις mods, δεν μπορείς να δημιουργήσεις. Απλώς καταναλώνεις.
Οπωδήποτε ο πολύ κόσμος απλώς… χέστηκε για αυτά (με την καλή την έννοια!). Όμως κάπου, ειδικά για τύπους “old school”, το πράγμα βρωμάει. Το τι θα μαθαίνεις από τα νέα, το τι ταινία θα βλέπεις, το τι games θα παίζεις, θα είναι όλα προκαθορισμένα, όλα έτοιμα. Και κάπου εκεί χάνεται εντελώς η σύνδεση μεταξύ του computing που ξέραμε και το “computing” μαζικής κατανάλωσης. Media consumption και ο R. Stallman να βγάζει αφρούς από τα αυτιά!!

Source:

We thought that Gaikai would be released to Google’s Play Store later this year, but plans might have changed after Sony acquired Gaikai for $380 million. We now believe that Sony will make Gaikai an exclusive service to their upcoming smartphones and tablets.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.