Το Alien Breed “πάει iOS”

Το κλασσικό Alien Breed της Team 17, που “μας κόλλησε” στις οθόνες των Amiga πριν… δεκαετίες, επιστρέφει “γυαλισμένο” στο iOS.

Φυσικά, ενώ κάποτε οι τίτλοι της Team 17 αντιμετωπίζονταν ως “τεχνολογικά θαύματα” στις Amiga της… τότε εποχής, σήμερα δεν φαίνεται παρά ως ένα “τυπικό shoot’em up”. Και είναι και κομματάκι προσβλητικό να βλέπεις αυτό που τότε σε είχε αφήσει με… γουρλωμένα τα μάτια, τώρα να χωρά στην τσέπη σου και να “τρέχει” με το άγγιγμα ενός εικονιδίου – χωρίς να χρειάζεται καν να ζητήσει από τον κολλητό “να σου επιστρέψει τη δεύτερη δισκέτα που μπλέχτηκε με τις άλλες που του δάνεισες”! Ναι, λοιπόν: το Alien Breed, το top-down shoot’em up που άφησε ιστορία στην Amiga, τώρα ήρθε και στο iOS.

Ο τίτλος κοστίζει μόλις $5 στο iTunes, και αν δεν τον είχατε παίξει στο παρελθόν, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Συνδυασμός στοιχείων από πολλούς άλλους τίτλους, ως ένα σημείο προάγγελος της τάσης για “sandbox games”, με “ανοιχτούς κόσμους”, δηλαδή, και “ελευθερία κίνησης του παίκτη”, με την πρώτη ματιά το Alien Breed έμοιαζε με πολλά άλλα shoot’em ups του είδους: “το έβλεπες από πάνω, χειριζόσουν ένα ανθρωπάκι με πολυβόλο, προχωρούσες και γάζωνες εξωγήινους”.

Αντίθετα με τους περισσότερους τίτλους της εποχής, όμως, η κίνηση δεν ήταν προκαθορισμένη προς μια κατεύθυνση μα, όπως και στα τότε role playing games, ο παίκτης μπορούσε να μετακινηθεί προς όποιο σημείο επιθυμούσε. Αρκεί να είχε κλειδιά με τα οποία να ανοίξει ορισμένες από τις μπλοκαρισμένες πύλες του διαστημόπλοιου όπου εξελισσόταν η δράση. Και τα κλειδιά ή τα έβρισκε, ή τα αγόραζε. Διότι, ναι, υπήρχε και κατάστημα – που εκτός από κλειδιά, παρείχε δυνατότητες αγοράς νέων όπλων και upgrades όσων ήδη είχε ο παίκτης. Και έτσι, το “απλο shoot’em up” έδινε τη θέση του σε ένα περίεργο συνδυασμό δράσης με (πολύ-πολύ ελαφριά) στοιχεία adventure και RPG.

Ody's thoughts

Ο τίτλος, από όσο είδα, είναι ίδιος και απαράλλαχτος με τον κλασσικό, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις που να αλλάζουν τη δράση του – πέρα από κάποια tweaks στα γραφικά του και την παροχή επιλογής ανάμεσα στην “ανανεωμένη” ή την “ρετρό” εμφάνιση του.

Source:

As promised, Team17’s fondly-remembered top-down shooter, Alien Breed, is now available on iOS. The universal app features both original and enhanced graphics, 22 levels (four of them new) and Retina Display support for your tired, alien-hunting eyes.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.