“Ανήθικο το Steam στο Linux” κατά τον Richard Stallman

Ανήθικο χαρακτηρίζει το σύστημα διανομής παιχνιδιών Steam στο Linux ο… “δεύτερος πατέρας” του και ιδρυτής του GNU project, Richard Stallman.

Ως ιδρυτής του GNU project, που αισιοδοξούσε (όχι πως… σταμάτησε ποτέ) πως “θα γινόταν ό,τι είναι σήμερα το Linux, αλλά εντελώς `ελεύθερο` και `ανοιχτό` προς όλους”, ο Richard Stallman είναι λογικό πως έχει μια κάπως ιδιαίτερη προσέγγιση απέναντι στο θέμα του “κλειστού κώδικα” αλλά και της πάσης φύσεως “προστασίας περιεχόμενου”: δεν τα αποδέχεται και επιμένει πως “τα πάντα θα πρέπει να είναι ελεύθερα”.

Έτσι και το Steam της Valve, λοιπόν, που από τη φύση του είναι μια “κλειστή πλατφόρμα”, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για τη διάδοση επίσεις “κλειστού περιεχόμενου”, το οποίο συνοδεύεται και από “κλειδώματα” (και ναι, αναφέρομαι “στα παιχνίδια”), δεν “του κάθεται” και τόσο καλά. Καθόλου καλά.

Quote:

(Τα παιχνίδια κλειστού κώδικα) είναι ανήθικα διότι αρνούνται την ελευθερία στους χρήστες τους. (…) Αυτή η εξέλιξη (η κυκλοφορία του Steam στο Linux) μπορεί να κάνει τόσο κακό όσο και καλό. Μπορεί να ενθαρύνει τους χρήστες του GNU/Linux να εγκαταστήσουν αυτά τα παιχνίδια, και μπορεί να ενθαρύνει τους χρήστες των παιχνιδιών να αντικαταστήσουν τα Windows με το GNU/Linux. (…) Εκτιμώ πως το άμεσο θετικό αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο από το άμεσο κακό της κίνησης. Θα υπάρχει, όμως, και ένα έμμεσο αποτέλεσμα: τι διδάσκει η χρήση αυτών των παιχνιδιών την κοινότητα μας;

Και φυσικά εννοεί πως αν ο κόσμος συνηθίσει “στο κλειστό”, δεν θα ενδιαφέρεται και τόσο για το “αν ο κώδικας είναι ανοιχτός”, με όλα τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτό (και που είναι πάρα πολλά για να τα αναφέρουμε εδώ, π.χ. “δεν θα υπάρχει βάση κώδικα στην οποία να μπορούν άλλοι να χτίσουν projects”, “μειώνονται οι δυνατότητες συνεργασίας”, “γίνεται πιο δύσκολο να καθιερωθούν κοινά τεχνολογικά πρότυπα” κ.λπ.).

Source:

RMS says Steam for Linux is better than Steam for Windows, but not by much.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.