Με υποστήριξη “εναλλαγής χρηστών” οι μελλοντικές εκδόσεις του Android

Το site Android Police εντόπισε ενδείξεις στις τρέχουσες εκδόσεις του Android που προδίδουν τη μελλοντική ενσωμάτωση υποστήριξης χρήσης μιας συσκευής από πολλούς χρήστες παράλληλα.

Μέχρι σήμερα, οι συσκευές που “τρέχουν” κάποια έκδοση του Android απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε έναν, και μόνο, χρήστη. Αν αυτός μοιραζόταν τη συσκευή με κάποιον άλλο, και οι δυο έβλεπαν τα ίδια πράγματα, τη χρησιμοποιούσαν “στο ίδιο περιβάλλον”. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό, ειδικά από τη στιγμή που το Android έχει ως βάση (ως ένα σημείο) το Linux, που με τη σειρά του, είναι εξαρχής σχεδιασμένο με υποστήριξη δικτύωσης και παράλληλης χρήσης από πολλά άτομα;

Από ό,τι φαίνεται, η Google στο κοντινό μέλλον θα χαρίσει και στο Android τη δυνατότητα υποστήριξης “λογαριασμών χρηστών”, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε desktop λειτουργικά συστήματα, ώστε δυο ή περισσότερα άτομα να μοιράζονται μεν την ίδια συσκευή, καθένας, όμως, να έχει τις δικές του ρυθμίσεις ή/και λογισμικό σε αυτήν.

Πρώτη ένδειξη για αυτό, που εντόπισαν τα μέλη του Android Police, μια νέα μέθοδος αλλαγής της “οθόνης κλειδώματος” της συσκευής, ανάλογα με το “ποιός χρήστης είναι συνδεδεμένος”: η οθόνη μπορεί να αλλάζει, για να παρουσιάσει τη διαφορετική μέθοδο κλειδώματος – και το “διαφορετικό κωδικό” – ενός δεύτερου χρήστη. Λίγο περισσότερο ψάξιμο έδειξε πως τον Απρίλιο του 2011, προστέθηκε στον κώδικα του Android μια καταχώρηση με τίτλο “Μπάλωμα του PackageManager και του Installd για υποστήριξη πολλών χρηστών” (“Plumbing in PackageManager and Installd for multi-user support”). Έκτοτε, οι εφαρμογές που εγκαθιστά κανείς στη συσκευή του δεν “πηγαίνουν” στο φάκελο /data/data, όπως στις παλαιότερες εκδόσεις, αλλά στον /data/user/0 (που παραπέμπει στους φακέλους-ειδικά-για-κάθε-χρήστη των desktop λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών).

Άλλες ενδιαφέρουσες για το παραπάνω σενάριο αλλαγές στον κώδικα του Android θέτουν τις βάσεις, π.χ., για την εναλλαγή χρήστη μέσω του πλήκτρου Power μιας συσκευής, για περιορισμούς στην εκτέλεση των εφαρμογών ανάλογα με το ποιος χρήστης είναι “συνδεδεμένος” στο λειτουργικό σύστημα, κ.λπ.

Ody's thoughts

Όπως και να έχει, πάντως, ακόμη δεν είναι γνωστό πότε, πώς (και… αν;!) θα ενσωματωθεί μια τέτοια δυνατότητα στο Android, οπότε για την ώρα ας την καταχωρήσουμε στο κουτάκι με τις “ενδιαφέρουσες φήμες” – παρά τις όποιες απτές ενδείξεις.

Source:

Android Police has discovered that Google has been adding bits and pieces of code to Android over the last year to get ready for multiple users sharing one Android device. Multi-user switching may be one of the key new features of the next Android version. Each user will have their application data and system settings saved in separate system folders.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.