Linux: drivers και desktop, το εμφανέστερο πρόβλημα

Όπως γνωρίζουν οι χρήστες του Linux, ένα από τα… μεγάλα κουσούρια του είναι η έλλειψη drivers, αλλά και τα προβλήματα συμβατότητας με κάποιο hardware. Δυστυχώς, το “δεν βλέπω desktop” είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος.

Ody's thoughts

Το post εντάσσεται σε μια νέα σειρά θεμάτων του unregistered όπου, απλά, “θα θάψουμε το Linux” – αλλά περιγράφοντας την πραγματικότητα. Παρουσιάζοντας τα προβλήματα του, που οι φανατικοί οπαδοί του χαρακτηρίζουν ως “ασήμαντα” και προσπαθούν να… κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Και δεν θα το κάνουμε “γιατί το μισούμε”, αλλά γιατί το πρώτο βήμα “για να γίνεις πιο δυνατός” είναι το να αναγνωρίσεις τα μειονεκτήματα σου. Όχι το να… κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Τα θέματα θα είναι γραμμένα απευθυνόμενα σε ένα τυπικό μέσο χρήστη, που γνωρίζει “τα βασικά από το desktop” και – πιθανότατα – δουλεύει σε περιβάλλον Windows. Τονίζω πως τα πάντα βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και αποτελούν προσωπική άποψη του γράφοντα. Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διαφωνεί με όλα και να θεωρεί πως στον κόσμο του Linux όλα είναι ρόδινα. Not me. Πάμε;

Οι περισσότεροι (ανάμεσα στους οποίους συχνά και εγώ) συχνά “θάβουν” το Linux όσον αφορά στην υποστήριξη drivers, εστιάζοντας στο πιο ορατό τμήμα του: τα γραφικά. Δυστυχώς, ένα από τα σημεία όπου υστερεί είναι πως οι εταιρείες παραγωγής (τεχνολογιών) καρτών γραφικών δεν του έδιναν – και ακόμη δεν του δίνουν – και τόση σημασία, και ο λόγος είναι, απλά, πως δεν υπήρχαν, και εξακολουθούν να μην υπάρχουν μέχρι σήμερα, πολλά παιχνίδια για αυτό. Αφού η συνηθέστερη χρήση των καρτών γραφικών αφορά στο gaming (και με μια κάρτα της πλάκας μπορεί κανείς “να κάνει επεξεργασία κειμένου”), AMD, Nvidia αλλά και Intel δεν έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του.

Και τι σημαίνει αυτό;

Δυστυχώς, η τάση της τελευταίας διετίας (και βάλε) θέλει τα σύγχρονα desktop περιβάλλοντα να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των GPUs για να παρουσιάσουν εφέ, διαφάνειες αλλά και να βελτιώσουν την απόκριση του desktop. Και για να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει και να δουλεύει σωστά ο driver της κάρτας γραφικών. Έλα που… “δεν”!

Τόσο οι προτάσεις της AMD όσο και της Nvidia όσον αφορά στους drivers παρουσιάζουν ασυμβατότητες με πολλά μοντέλα των εταιρειών, όταν συνδυάζονται με ένα σύγχρονο desktop. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένα “σύγχρονο desktop”, σαν το Unity ή το Gnome Shell, δεν μπορεί να τρέξει σωστά σε ένα σεβαστό αριθμό υπολογιστών.

Αυτό δεν είναι κακό από τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές (το θετικό της “ελευθερίας επιλογής” του Linux). Θεωρητικά, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει έναν εναλλακτικό window manager που να μην χρειάζεται hardware acceleration και να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του μια χαρά. Τότε, όμως, χάνεται ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Linux, που τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει με πολύ-πολύ κόπο: ακριβώς το ότι διαθέτει “σύγχρονα desktops”. Που, μάλιστα, ήταν και ταχύτατα!

Page 1 of 512345
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • tr3quart1sta

  με την συμβατοτητα στους ssd τι παιζει? εκει τι προβληματα υπαρχουν?

 • Bill_Toulas

  Εξήγησέ μου πως η έλλειψη drivers είναι πρόβλημα του Linux και όχι πρόβλημα των εταιριών που βγάζουν closed source hardware αλλά όχι αρκετά καλούς drivers για το Linux. Αν το hardware ήταν open source θα μπορούσες να πεις ότι η κοινότητα του Linux αδρανεί και δεν φτιάχνει drivers. Τώρα όμως τι ακριβώς λες?

  Επίσης, δεν θα σχολιάσω καν τις συμβατότητες που υπάρχουν σε hardware και τους drivers αυτών μεταξύ Windows XP, Vista και 7.
  Κατά 90%, σε οτιδήποτε μηχάνιμα και να τρέξεις ένα Ubuntu live CD θα τρέξει μια χαρά φορτώνοντας όλους τους drivers που χρειάζονται αυτόματα, προσφέροντας επιπροσθέτως και την αυτόματη εγκατάσταση κλειστών drivers της AMD ή της Nvidia.
  Για το Gnome Shell που λες, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το κορυφαίο γραφικό περιβάλλον που έχει υπάρξει στην ιστορία των υπολογιστών και η αγαπημένη σου Microsoft θα ήθελε πολύ να έχει φτιάξει, είναι αλήθεια πως υπήρχε πρόβλημα με κάρτες γραφικών AMD. Οι Nvidia δούλευαν μια χαρά. Αυτό το πρόβλημα εξαλήφθηκε μετά από κάποιο Update του driver έστω και αν έγινε πολύ αργά. Υπάρχει τώρα πρόβλημα? Όχι. Άρα τι το αναφέρεις? 
  Για το compiz που λες καλό χρυσό αλλά και η ανάπτυξή του και οι δυνατότητές του περιορισμένες. Το Gnome Shell αντικατέστησε λοιπόν το compiz και το metacity με clutter και mutter και οι δυνατότητες έχουν εκτοξευθεί. Η επίπτωση στις επιδόσεις είναι ελάχιστη. Ναι είναι λίγο πιο βαρύ. Λίγο όμως. Αλλά πρέπει να κινηθείς προς το μέλλον ρε φίλε δεν γίνεται να έχεις την απαίτηση να είναι το γραφικό περιβάλλον τελευταίας τεχνολογίας και να τρέχει σε Nvidia GeForce4. Δηλαδή όταν βγήκαν τα Windows Vista οι απαιτήσεις ποιες ήταν θυμάσαι??
  Το μόνο σημείο σε όλο το άρθρο σου που ίσως κάτι έχει να πει είναι το pulseaudio. Υπάρχουν όντως προβλήματα σε κάποια PC με σκρατσάκια στον ήχο κλπ, και είναι όντως απαράδεκτο από πλευράς του σχεδιασμού του συστήματος ήχου του Linux που δεν έχει απλοποιηθεί στον τρόπο λειτουργίας του και χρησιμοποιεί ακόμη πολλά components και modules.

 • ducklord

  Τίποτα σημαντικό (πια). Απλά, ΑΝ συναντήσεις πρόβλημα σαν αυτό που αναφέρω και απενεργοποιήσεις το AHCI, νομίζω πως απενεργοποιείται και η λειτουργία TRIM του δίσκου – που, μακροπρόθεσμα, σημαίνει “μικρότερη διάρκεια ζωής” για αυτόν. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για να σου πω – ας μας διαφωτίσει κάποιος άλλος για το συγκεκριμένο θέμα.

 • ducklord

   Ρε Βασίλη, ΠΑΛΙ κάνεις το ίδιο λάθος: το άρθρο απευθύνεται στον απλό χρήστη, που το πιθανότερο είναι πως έχει εμπειρία μόνο από τα Windows. Για πες μου τώρα: ΤΙ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ τον απλό χρήστη “ποιός φταίει που δεν δουλεύει η κάρτα ήχου”; Με είδες πουθενά να ΚΑΤΗΓΟΡΩ το Linux και την κοινότητα του open source για την κατάσταση που επικρατεί με τους drivers; Όχι. Ισχύουν τα προβλήματα που αναφέρω; Ναι. Ε, ΜΗΝ μου λες “γιατί τα αναφέρω αφού δεν φταίει το Linux”. Τα αναφέρω για να είναι προετοιμασμένος αυτός που θα τα συναντήσει για το τι θα συναντήσει μπροστά του.

  Όσο για το “αν λειτουργούν δίχως προβλήματα” σήμερα, όχι, θα διαφωνήσω: Αν εσύ θεωρείς ότι το να δώσεις 200+ ευρώ για να αγοράσεις μια κάρτα που κάνει τα Χ, Ψ και Ω, το “να δείχνει γραφικά” αλλά να μην δουλεύει π.χ. το hardware acceleration κατά την αποκωδικοποίηση video, να μην υπάρχουν λύσεις για GPU video encoding, και να λες “οκ, κάνει ό,τι και μια κάρτα των 70 ευρώ, αλλά κανένα πρόβλημα”, το θεωρώ καραγκιοζιλίκι.

  Για τα δε “παγώματα” κατά τη χρήση Unity και Gnome Shell όταν χρησιμοποιούσε κανείς της “stable” εκδόσεις των drivers με τη “stable” έκδοση του Xorg “επειδή το Xorg αναβαθμίστηκε μα δεν πρόλαβε να αναβαθμίσει τους drivers της και η Nvidia – δοκιμάστε με τη beta έκδοση”, που ίσχυε μέχρι και πριν δυο μήνες, ΤΙ έχεις να πεις; Ή αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα; Και είναι εύκολο ένας σχετικά αρχάριος, σαν αυτόν στον οποίο απευθύνονται αυτά τα άρθρα, να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα;

  Για το Compiz δεν το θεοποίησα μιλώντας για τις δυνατότητες του, αλλά επειδή από όσο γνωρίζω δεν είναι θέμα “μεγαλύτερων απαιτήσεων” με τη λογική που το παρουσιάζεις το ότι “το Gnome Shell δεν δουλεύει σε παλαιότερες κάρτες”, αλλά καθαρά θέμα του “πως γράφτηκε ο κώδικας”. Αν έχω καταλάβει καλά, η βλακεία στην προσέγγιση τους είναι… Ας την περιγράψω με παράδειγμα τα DirectX των Windows: το Gnome Shell (και το Unity) θα μπορούσε να λειτουργεί “και σε παλιές κάρτες”, αν “ήταν γραμμένο με DirectX 9” (αν δεν χρησιμοποιούσε κώδικα που “να τρέχει” σε νέες κάρτες αλλά “να ψιλο-σέρνεται”, και αυτό όταν υποστηρίζεται, από παλιές). Οι δημιουργοί του προτίμησαν “να στοχεύσουν το μέλλον” και να απαιτήσουν το αντίστοιχο των DirectX 11, “για να είναι σύγχρονο”.

  Το άτοπο, όμως, είναι πως αυτά “που φαίνεται να κάνουν” με τις “νέες τεχνολογίες” που χρησιμοποιούν (όχι ως σύνολο του desktop, αποκλειστικά όσον αφορά στο hardware acceleration), είναι πράγματα που θα γίνονταν και με τη “συμβατή” και “γρηγορότερη” προσέγγιση του Compiz. Δηλαδή, χρειάζεται μια νέα κάρτα γραφικών για να μπορούν να… προσθαφαιρεθούν extensions στη μπάρα του;! Όχι φυσικά! Χρειάζεται, για να εστιάσουμε στα γραφικά, για να παρουσιάζεται διαφάνεια; Σκιές; Gradients στα παράθυρα; Όχι. Και εξάλλου δεν “το θάβω” καν για αυτό το λόγο – απλά, “αναφέρω πως συμβαίνει και αυτό”. Δεν συμβαίνει; Δεν είναι η κατάσταση όπως την περιγράφω; Το λέω ξεκάθαρα: θέλεις σύγχρονο desktop στο Linux, και μάλιστα καλύτερο από τα Windows, αλλά δεν δουλεύει με την παλιά σου κάρτα γραφικών; Ε, μην τα θέλεις όλα δικά σου: θα πρέπει να κάνεις αναβάθμιση. Εναλλακτικά, ΥΠΑΡΧΕΙ λύση και για εσένα, αλλά χώνεψε πως ΔΕΝ θα έχεις desktop “με σκιές και γυαλαδούλες”, εκτός αν βάλεις το παλαιότερο Compiz. Και αυτό ως λύση για λίγο διάστημα.

  Δηλαδή, για να καταλάβω: “μου τη λες” ακριβώς για αυτό που είχα πει στο προηγούμενο θέμα, “επειδή περιγράφω την κατάσταση στο Linux ως έχει από την οπτική του απλού χρήστη”, και πιστεύεις πως θα έπρεπε να ΜΗΝ αναφέρω κάποια πράγματα που ισχύουν, για να τον αφήσω να χαρεί μόνος του τη μαγεία της ανακάλυψης όταν έχει φορμάρει το δίσκο, περάσει το Ubuntu και βλέπει μια μαύρη οθόνη, επειδή κανείς δεν του είπε πως υπάρχουν α) προβλήματα συμβατότητας και β) απαιτείται hardware acceleration και συγκεκριμένα μοντέλα “για να δει αυτά που κατά τα άλλα το Ubuntu και τα παραπλήσια παρουσιάζουν ως default desktop” και, άρα, “κοινή εμπειρία χρήσης για την πλειοψηφία των χρηστών”; Αυτό ακριβώς είναι που κατέκρινα εξαρχής!

 • Bill_Toulas

  Μα στο προηγούμενο άρθρο το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό και σου την είπα επειδή περιέγραψες την κατάσταση μονόπλευρα. Νομίζω ότι σου το ξεκαθάρισα απόλυτα εκεί. Εδώ σου την λέω γιατί πάλι υπάρχουν δόσεις υπερβολής και πάλι “κενά” στα επιχειρήματά σου. Για παράδειγμα λες ότι το Gnome Shell χρειάζεται κάρτα γραφικών τελευταίας τεχνολογίας ενώ στην πραγματικότητα θα τρέξει μια χαρά και με μια μέτρια κάρτα που βγήκε πριν 4 χρόνια. Σου είπα πως το clutter είναι λίγο πιο βαρύ από το Compiz και αυτό γιατί πάει για πιο πολλές δυνατότητες, όχι για να κινηθεί η αγορά όπως με τις απαιτήσεις των Windows Vista για παράδειγμα ξαναλέω. 

  Και επιπλέον διαβάζοντας και το δεύτερο άρθρο της σειράς αυτής, δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο να αγκαλιάσει το Linux. Το αντίθετο κάνεις εδώ πέρα. Δυσφημίζεις το Linux απλά και λιτά. Σου λέω ότι το θέμα των drivers είναι θέμα των κατασκευαστών hardware και μου λες τι τον νοιάζει τον χρήστη αυτό! Μα ρε φίλε ο χρήστης πρέπει να συνειδητοποιήσει το που είναι το πρόβλημα. Εσύ το θέτεις σαν το πρόβλημα να είναι στο Linux.
  Δηλαδή σαν να λέμε ότι για την ανεργία φταίνε οι επιχειρίσεις που κλείνουν και όχι το σύστημα (τράπεζες,πολιτικοί,πολυεθνικές).

 • Έχω 7 μηχανήματα (σταθερά & φορητά). Άλλα τόσα στην δουλειά.
  Κυμαίνονται από μηχανήματα 7 ετιας τα πιο παλιά, μεχρι του 2012, τα πιο νέα.
  ΟΛΑ έτρεξαν ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Linux. Κανένα! Αναγνωρίσαν δε ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κάμερες, ηχεία (και 5.1, δουλεύει Οδυσσέα), σαρωτές, εκτυπωτές, ασυρματα Mouse, keyboards, bluetooth, δίκτυο (εσωτερικό) και ΟΛΑ τρεχουν μια χαρα τα 3D, απ’ όπου & αν προερχονται (compiz η shell).
  Ξέρω περίπτωση που είχε πρόβλημα με την κάρτα του νομίζω (δεν θυμάμαι) και στο Linux, μα ΚΑΙ στα Windows!
  So what?

  Kαι αφού μιλάμε για απλό χρήστη & όχι power, πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιους ακομα σημαντικούς παράγοντες:
  Λαμβάνοντας υπόψη, αυτά που αναφέρεις στις σελίδες 3 ως και 5 (τα βρήκα, Αλεξη :P), τα οποία είναι αληθοφανή & όχι αληθινά:
  1. Πιθανολογικά ποιος κινδυνεύει πιο πολύ με απώλειες δεδομένων? Ένας Linux uder η ένας Windows?
  2. Ποιος θα ασχολείται & θα δαπάνα πιο πολύ χρόνο για την συντήρηση του συστήματος του?

  Η ουσιαστική διαφορά που παρατήρησα ειναι στον Firefox που και στην έκδοση 14 είναι πιο ταχύς στα Windows, παρά στο Linux.
  Ίσως όλα να είναι θέμα συνήθειας μα κάπου & στάση ζωής (γενικότερα & ειδικότερα).
  Έμαθα το Linux, το συνήθισα. Μου φαίνεται πιο εύκολο σε σχέση με τα Windows, ακομα και στα πιο απλά καθημερινά πράγματα.
  Το Linux & το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό είναι ότι ακριβώς βλέπετε στην φωτογραφία πιο κάτω.
  Το Linux είναι διαφορετικό. Το Linux ΔΕΝ ειναΙ Windows. 
  ΔΕΝ ειναι τέλειο, μα είναι αληθινό και έντιμο. Εχει καποια θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τα οποία πολυεθνικές, σαν τις Microsoft, Apple, Mosanto, CocaCola, κλπ, μαζί με τους πολιτικούς καταπατούν. Και οδηγούματε στον ρομποτοειδη τρόπο ζωής και το χειρότερο σκέψης.

 • ducklord

  @Bill_Toulas:disqus Κάτσε, συγνώμη: ΔΕΝ σου έχει κάνει το παραμικρό πάγωμα; ΔΕΝ έχεις συναντήσει κανένα πρόβλημα όσον αφορά στα γραφικά και το acceleration; Δηλαδή, τόσο εγώ, που έχω δει το desktop μου να “παγώνει” σε κάποιες φάσεις, ή να πρέπει να δώσω Alt+F2+r+Enter στο Gnome Shell “για να ισιώσει” μετά από κάποιες ώρες χρήσης, πρόβλημα που έχει συζητηθεί εκτενώς από πολλούς και στα forums των Ubuntu και Μιντ, είμαστε τρελοί; Ιδέα μας είναι;

  Τέλος, για δοκίμασε να βάλεις Gnome Shell ή Unity σε ένα PC με κάρτα τετραετίας και ΔΥΟ οθόνες ταυτόχρονα. Με αναλύσεις 1920×1080. Έλα και πες μου αν μετά από 8 ωρίτσες δεν θέλει ένα restart το desktop (όχι το PC) για να “ισιώσει”, ειδικά αν τρέχεις συνέχεια και παράλληλα Firefox και GIMP.

  Όσο για το “ούτε το δεύτερο άρθρο είναι θετικό”, μην με… τσιτώνεις. Μιλάμε για μια σειρά που μπορεί να φτάσει στα δέκα άρθρα, και θέλεις όλα να παρουσιάζουν τα πάντα όμορφα και ανθηρά; Είμαστε στο ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα και… έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας1 Αν είναι στο καθένα να λες “ΟΥΤΕ αυτό ήταν θετικό”, ας το παρατήσουμε το ζήτημα. Ας συνεχίσουμε να λέμε πως όλα λειτουργούν τέλεια.

  Και, όχι, μην μου λες “είναι πιο βαρύ γιατί πάει για πιο πολλές δυνατότητες”. Όταν ΦΤΑΣΕΙ εκεί, πες μου. Για την ώρα βλέπω να το έχουνε ξεχέσει ακόμη και οι ίδιοι οι developers του (δες σχετικό θέμα που έγινε πριν ένα μήνα, αν δεν απατώμαι, με έναν από αυτούς να γράφει blog post πως “δεν πάμε πουθενά με το Gnome Shell και έχουμε χάσει τη μπάλα”).

 • ducklord

  Τότε είσαι υπερβολικά τυχερός. Τόσο απλά. Το screenshot του ήχου που βλέπεις είναι από το PC με Mint που χρησιμοποιώ “για να μπλογκάρω”, στο οποίο το Skype μου πετά συνέχεια παράσιτα στα ηχεία, σε σημείο να είναι, απλά, άχρηστο. Το GoogleTalk Plugin που “χτυπάει απευθείας ALSA” δεν παρουσιάει προβλήματα, αναγκάζοντας με να λέω σε κάθε επαφή μου “μπες σε Hangout για να τα πούμε”. Η Live 5.1 της Creative που είχα δεν υποστήριζε 5.1 για χρόνια, το προαναφερθέν σύστημα (onboard σε motherboard και τραγικά δημοφιλές όπως γνωρίζεις) δεν βγάζει 5.1 παρά μόνο με ψηφιακή σύνδεση (τι, θέλεις αναλογική; Λούσου στερεοφωνικό ήχο για να μάθεις). Η X-Fi δεν υποστηριζόταν καθόλου για διάστημα περίπου 2 ετών, αν θυμάμαι καλά.

  Το hardware acceleration όταν δουλεύεις σε δυο οθόνες ταυτόχρονα μου παρουσίασε παγώματα με τουλάχιστον έξι διαφορετικές κάρτες γραφικών, ηλικίας παραπλήσιας με αυτή που περιγράφεις (φάσμα πενταετίας). Με μια οθόνη τα προβλήματα είναι λιγότερα, μα φαίνεται να εξαρτώνται από το “πόσο τη φορτώνει” και τι bugs έχει κάθε εφαρμογή – π.χ. μετά από βαρβάτη χρήση Firefox για ένα δεκάωρο (με 20-30 tabs ανοιχτά συνεχώς) απλά _πρέπει_ να κάνω restart το desktop. Και δεν μιλάμε για ένα PC. Στο laptop, από την άλλη, και με πιο “light” χρήση, πηγαίνει μια χαρά.

  Εγκυκλοπαιδικά, δεν μιλάμε ντε-και-καλά για κουσούρι μιας και μόνο distro: οι δοκιμές μου έχουν γίνει σε Arch, Ubuntu. Mint, με οτιδήποτε έχει hardware acceleration – που φυσικά δείχνει πως το όποιο πρόβλημα εντοπίζεται στο “επίπεδο” shell/drivers και όχι στο desktop.

  Για το “ποιος κινδυνεύει με απώλεια δεδομένων”, έχε χάρη που δεν ήθελα να το θάψω πραγματικά αναφέροντας περισσότερες περιπτώσεις που ίσως αγνοείς. Πως σου φαίνεται η ασυμβατότητα των δημοφιλέστατων WD Green με RAID που πολλοί κάνουν στους υπολογιστές τους; Η καθυστέρηση πλήρους υποστήριξης του TRIM στους SSDs; Η καταστροφή (πρόσεξε: καταστροφή, όχι “απώλεια δεδομένων”) δίσκων επειδή το Linux χρησιμοποιεί διαφορετικό timing για το “άραγμα” της κεφαλής τους; Όχι, Κωσταντίνε: σε αυτό το θέμα θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Στα Windows έχω χάσει δεδομένα από π.χ. πρόβλημα του ίδιου του δίσκου. Όχι επειδή “ο πυρήνας έδωσε στον controller λάθος εντολές με αποτέλεσμα να χάσει δεδομένα ένας καθ’ όλα λειτουργικότατος δίσκος”. Έχει μεγάαααλή διαφορά αυτό. Τεράστια. Ψάξε, επίσης, για άλλα θέματα που δεν ανέφερα, π.χ. για κάκιστο power management σε πολλά laptop λόγω του ότι οι drivers δεν κάνουν καλή διαχείριση των sleep states επεξεργαστών και συσκευών.

  Τέλος, κοίτα την εικόνα του mouse στο θέμα: Razer Copperhead. Το ιδανικό για το δικό μου χέρι/τρόπο χρήσης. Στα Windows αλλάζω macros των πλήκτρων του ή τα αντιστοιχίζω σε νέες λειτουργίες με ένα κλικ. Το ίδιο και στα mice της Microsoft και της Logitech που έχω στη διάθεση μου. Σε προκαλώ: αντιστοίχισε στο πλήκτρο “του αντίχειρα” ενός mouse σαν αυτά που περιγράφω το πλήκτρο enter (το κάνω σε όλα τα mice μου λόγω τενοντίτιδας). Για να σε δω να το κάνεις με δυο-τρια κλικ το πολύ, και χωρίς να πρέπει να γράφεις scripts.

 •  Oxι, αντίθετα ειναι το πιο σύνηθες αυτό που ανάφερα.
  Παρ’ ολ’ αυτά, επειδή εδώ στα χάλια χανόμαστε. Προτείνω το εξής:
  Σαν οsarena θα απαντάμε με αντίστοιχα αρθρα στα ίδια που αναφέρεις επιχειρηματολογώντας.
  Παρουσιάζοντας & την άλλη πλευρά, δηλαδή.
  Όχι πολεμική έτσι? Απλά τον αντίλογο, καθώς στα πάντα υπάρχει αυτός, έτσι & αλλιώς.
  Με ενημερώνεις του τι θα εχει το καθε επομενο σου αρθρο και λιγες ημέρες μετά, κάποιοι πιο ειδικευμένοι συντάκτες η συνεργάτες του osarena, θα παρουσιάζουν και το αντίστοιχο “αντι-άρθρο”.
  Πως σου φαίνεται?
  Από την άλλη αναρωτήσου & εσύ βλέποντας την επισκεψιμοτητα της σελίδας εδώ και τα δημοφιλή θέματα.
  Γιατί απασχολεί τόσο πολύ τους ανθρώπους το Linux? Περισσότερο από αλλά τεχνολογικά θέματα?

 • tr3quart1sta

   απανταω στον Bill απο κατω

  με την intel X3100 το gnome shell παιζει αρκετα καλα (και εχει καποια χρονακια αυτη η καρτα)

 • Aventinus

  *τρώει ποπ κορν κοιτώντας μία από το linux partition και μία από το Windows partition*

 • Bill_Toulas

  Το τι γράφει ένας developer δεν εκφράζει όλο το πρότζεκτ. Γενικά αυτό. Δεύτερον, όχι εγώ δεν έχω τα προβλήματα που αναφέρεις με το Gnome Shell και τρέχω και GIMP αλλά αντί για Firefox τον πιο ramoβορο Chrome και κάνω και ταυτόχρονα βίντεο editing με avidemux και όλα αυτά με μια 9500GT. Και όχι δεν κάνω ποτέ reboot :)

 • Aventinus

  Μερικά σημεία άξια αναφοράς:

  1. Η αγαπημένη διανομή του Οδυσσέα είναι το Gentoo, μου το είχε πει πριν ένα 1.5 χρόνο μέσω Skype όταν το OSArena ήταν ακόμα λόγια. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ξέρετε καλύτερα από εμένα πως ο Οδυσσέας έχει υπάρξει χρήστης Linux και το γεγονός ότι σαν επαγγελματίας επέλεξε το Windows πρέπει να μας λέει κάτι. Δεν το έκανε γιατί είναι MS fan boy, το έκανε γιατί προφανώς είδε πως είναι πιο παραγωγικός. Πως τον βολεύει.

  2. Ως χρήστης Arch Linux και Ubuntu (αλλάζω ανά περιόδους) αναγνωρίζω όλα τα προβλήματα τα οποία έχει αναφέρει στα δύο αυτά άρθρα. Ίσως όχι στον βαθμό με τα οποία τα παρουσιάζει και ενώ έχω μικρές ενστάσεις εδώ κι εκεί, τα άρθρα στον πυρήνα τους είναι ορθά. Μάλιστα θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμη, όπως π.χ. τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι developers στο Linux. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα αναφερθεί στα επόμενα άρθρα.

  3. Μου φαίνεται απογοητευτική και παράλογη η επίθεση στον αρθρογράφο. Ειλικρινά περίμενα (ήλπιζα μάλλον) να δω σχόλια του τύπου «καλά, είσαι υπερβολικός σε αυτά τα δύο σημεία αλλά γενικά έχεις δίκιο» ή «Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα προβλήματα που ανέφερες και θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον» (κάτι το οποίο πιστεύω). Αντ’ αυτού βλέπω ότι τραβάμε από τα μαλλιά τα αμφιλεγόμενα σημεία του άρθρου εθελοτυφλώντας στην ουσία του.

  4. Ο Οδυσσέας είναι γνωστό τρολάκι στα άρθρα του, δεν το πιστεύω πως πέσατε όλοι στην παγίδα να απαντήσετε με τόσο ζήλο και ειλικρινά πιστεύοντας πως «μισεί» το linux.

  Συνοψίζοντας την άποψη μου:

  Όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Ίσως όχι στον βαθμό που αναφέρονται αλλά σε γενικές γραμμές ισχύουν. *Ευτυχώς* ήδη στα 6 χρόνια που έχω καθημερινή επαφή με το λίνουξ διακρίνω βελτίωση σε *όλα*. Θεωρώ επίσης πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούν με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς λόγω διαφόρων παραγόντων όπως:

  α. Η εξάπλωση του Android. Ο κόσμος ακούει πολύ πιο συχνά την λέξη linux πλέον με ό,τι αυτό συνεπάγεται
  β. Η παρουσία της Canonical στον χώρο που όντως προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα μπορούσε να καταφέρει. Μέσα σε 7 χρόνια άλλαξε τελείως το linux και από ότι φαίνεται σε 7 χρόνια θα το έχει αλλάξει άλλο τόσο.
  γ. Η παρουσία της Valve στο linux. Τι να πρωτοπώ για αυτό; Όσοι είμαστε λίγο σχετικοί αντιλαμβανόμαστε πως με την Valve στο linux η «καλοί» drivers είναι θέμα χρόνου. Καλοί και επίσημοι drivers -> Καλά παιχνίδια -> Περισσότεροι χρήστες/gamers -> Λεφτά -> Περισσότερα καλά παιχνίδια -> Περισσότεροι χρήστες -> Πιο επαγγελματικές εφαρμογές -> Ακόμη περισσότεροι χρήστες κ.ο.κ. Γενικά αυτά τα πράγματα λειτουργούν σα χιονοστιβάδα.
  δ. Άλλοι παράγοντες που βαριέμαι να αναλύω τώρα.

  Κάποια facts:

  i. Το GIMP τα σπάει. Αν όμως ήταν καλύτερο από το Photoshop (όπου καλύτερο βάλε πιο εύκολο, περισσότερες επιλογές, πιο γρήγορο κτλ) όλοι οι επαγγελματίες θα χρησιμοποιούσαν αυτό και δεν θα έδιναν $2000 για το Photoshop.
  ii. Το LibreOffice τα σπάει. Είναι υπερπλήρης, είναι υπέροχο. Δυστυχώς όμως οι εργασίες μου ποτέ δεν κατάφεραν να δείχνουν πιο επαγγελματικές και academic – like με το Libre από το ότι με το MS Office. Κι αν γίνεται, τότε γίνεται πιο δύσκολα/αργά. Χρησιμοποιώ Libre στην καθημερινότητα μου αλλά τις εργασίες που παραδίδω τις φτιάχνω με MS Office 2007. Ξέρω κι άλλους συμφοιτητές μου που κάνουν το ίδιο. Αυτό τι μας λέει;

  Τέλος:

  Οδυσσέα: Είσαι τρολάκι ρε φίλε αλλά σε πάω. Και σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο αν κι έχω κάποιες μικρές ενστάσεις. Θα χάσουμε την ουσία όμως αν τις αναφέρω.

  Linux κοινότητα: Κοιτάξτε την ουσία, μην εθελοτυφλείτε. Θα προτιμούσα μία απάντηση του τύπου «Αν δεν σου αρέσει μην ασχολείσαι» ή «Αντί να γκρινιάζεις κάνε κάτι για αυτό» παρά να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

  Το linux είναι γαμάτο, το linux τα σπάει. Το linux δεν είχε εκατομμύρια από πίσω του. Το linux ακόμα απευθύνεται σε geeks, απλά όχι απαραίτητα πλέον στους hardcore geeks. Το linux έχει προβλήματα ->ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ<-. Το linux είναι φτιαγμένο από ανθρώπους. To linux θα γίνει καλύτερο. Ας είμαστε περήφανοι που το χρησιμοποιούμε από τώρα.

  Hipster του μέλλοντος: I used linux before it was cool.

  Sorry for the long post. Ody keep up the good work.

 • Kostas

  Τα τελευταία χρόνια το Linux τα σπάει και τα προβλήματα τείνουν να μηδενιστούν.

  Σε γνωστους και φίλους που θέλουν απλά πράγματα στο PC τους(facebook, skype, e-shopping ktl), τους βάζω ένα linuxaki
  και καθαρίζω μια και καλή χωρίς να με ζαλίζουν 3 και λίγο με αντιβαϊρους που έληξε,
  mallware του κερατά και άλλες τέτοιες αηδίες.

  Το Linux είναι το μέλλον, δείτε και τις μεγάλες εταιρείες που κοιτάνε και θα καταλάβετε.
  Και φυσικά να μην ξεχνάμε την Google, την εταιρεία που κοιτάει 200 χρόνια μπροστά από όλους.

  ΥΓ. Αυτό με το δεν βλέπω desktop δεν το πιάνω. Παλιά ίσως ναι, τώρα όχι!
      Και στο κάτω κάτω ξέρεις κάναν απλό χρήστη να κάνει εγκατάσταση windows; ΟΧΙ!

 • ducklord

  Παίδες, λόγω  του ότι “βρίσκομαι διακοπές” (και καλά), και τώρα σας γράφω μέσω Win7 με tethered σύνδεση από το Android μου (πάει το Linux στο laptop – αναγκάστηκα να φορμάρω το PC “για να εξαφανίσω ΚΑΘΕ πιθανότητα conflict λογισμικού για τα RAS errors που πετούσε το μοντεμάκι της Vodafone και δεν πρόλαβα να ξαναχώσω Linux πριν φύγω) θα κάνουμε την εξής… συμφωνία: εγώ θα “τρολάρω” και με τα επόμενα άρθρα, που θα ανεβάζει ο Phoat (θα του τα ρίχνω μέσω android σε dropbox – ο μεσάζοντας, του μεσάζοντα, Ω, μεσάζοντα), και όταν… βρω καφετέρια με WiFi και μπαλαντέζα (“τα’φτυσε” και η μπαταρία του laptop – δε με θέλει, λέμε), θα σας απαντώ στα σχόλια με “συγκεντρωμένες” απαντήσεις. Σόρυ για αυτό.

  @Kigka:disqus Κωσταντίνε: Όχι, διαφωνώ με το “να ανεβάσετε άρθρα-απαντήσεις στο OSarena”. Όχι διότι “θα με ταπώσετε”, αλλά διότι θα μου… βιάσετε την εξέλιξη των άρθρων. ΔΕΝ μπορώ να πω τώρα “πώς θα συνεχίσουν”, καλύτερα να τα πούμε τηλεφωνικά. Ναι, όμως, ΘΕΛΩ να “χωθεί” το OSarena στη συζήτηση. Το “πώς”, είπαμε: ας το συζητήσουμε τηλεφωνικά (για να σου εξηγήσω και “που το πάω” ;-) ).

  @Bill_Toulas:disqus Bill: Κοίτα, όλα είναι θέμα απόψεων, όπως είπες και εσύ. Όντως “το τι πιστεύει ένας developer δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο”. Μην ξεχνάς, όμως, πως δεν είμαστε μόνο εγώ και “ένας developer” αυτοί που αντέδρασαν στο “πώς έγινε” (ας το φτύσουμε, να μην το ματιάσουμε) το Gnome 3 σε σχέση με το Gnome 2. Όχι, Βασίλη, ΔΕΝ θα δεχτώ ένα λογισμικό που “έκανε reboot” για να προσαρμοστεί “στις σύγχρονες ανάγκες αφής” ως ιδανικό για χρήση σε desktop με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Δεν μου κάνει, ρε παιδί μου, όπως ΔΕΝ μου κάνει ΟΥΤΕ το Πρώην-Metro UI της Microsoft.

  Επίσης, να τονίσω για το “reboot” που ανέφερες: εξήγησα: “reboot του desktop manager”, έτσι; ΟΧΙ “όλου του λειτουργικού συστήματος”. Όσο για το “αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα” ή αν “υπερβάλω”, κάνε μια βόλτα από τα forum του Ubuntu και του Mint και δες τι λένε και οι άλλοι. Όχι ΟΛΟΙ, ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς, όμως, πως σε αυτά τα άρθρα αναφέρω το “τι μπορεί να συναντήσει κανείς στο Linux για να είναι προετοιμασμένος” και νομίζω πως το εξηγώ αρκετά ευδιάκριτα πως δεν αποτελούν κανόνα τα προβλήματα, αλλά περίπτωση “αν σου κάτσει”. Ξέρεις, σαν εκείνη την προειδοποίηση για τους αλεργικούς στα σακουλάκια των φιστικιών, στην Αμερική: “προσοχή: μπορεί να περιέχει φιστίκια” (ξέρω, ξέρω, “duh!”, αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω χρήστες να διαβάζουν “το Linux τα σπάει”, να μην έχουν διαβάσει ΚΑΜΙΑ αντικειμενική κριτική του που να τους προϊδεάζει και για τα όποια προβλήματα, και στο πρώτο εμπόδιο να το παρατάνε και να ξαναγυρίζουν στα Win. Μπερδεγουέη… Κωσταντίνε, “αυτό ήταν ένα hint” ;-D ).

  @aventinus Aventinus: Θένκς. Υπάρχει, όντως, πρόσθετος λόγος που “τσιτώνω” λιγάκι τα κείμενα. Τον έχετε καταλάβει όλοι: είδατε τι ωραία συζήτηση που πιάσαμε; :-D Και να δείτε τι θα γίνει όταν χωθεί και το OSarena στην υπόθεση… :-P

 • Kir

  Ψηλέ με σκάλωσες.Ψηνόμουνα για Linux και τώρα κώλοσα ….

 • Bill_Toulas

  Να κρίνεται μόνοι σας τα πάντα. Δοκίμασέ το πρώτα, γνώρισέ το και μετά κρίνε μην πιστεύεις τον έναν και τον άλλον

 • Bill_Toulas

  Το Gnome Shell είναι τέλειο και για desktop. Όπως και το Unity, και στα δύο πλέον μόλις πιάσεις το νόημα για το πως πρέπει να τα χρησιμοποιείς τότε είναι πολύ πιο αποδοτικά από οτιδήποτε άλλο. 

  Για τα προβλήματα που λες χαίρω πολύ, υπάρχει κάτι που είναι τέλειο? Δηλαδή τα Mac που just work λίγα προβλήματα έχουν στα forums? Τι λέμε το αυτονόητο? Υπ όψιν επίσης ότι το Shell στο Ubuntu και στο Mint που ανέφερες (και μάλλον μόνο εκεί δοκίμασες) δεν είναι “καθαρό” Shell όπως σε Arch και Fedora και δεν δουλεύει ούτε τόσο σωστά ούτε τόσο σταθερά. Και αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον φυσικά με το Gubuntu :)

  PS: Δες το comment του KIR…αυτό σου λέμε τόσες μέρες εδώ…άλλο τι θες να πετύχεις με αυτά τα άρθρα και άλλο το τι πετυχαίνεις :)

 • tr3quart1sta

   Sorry for the long post. Here is a Potatoe.* fixed

 • ducklord

   Σοβαρά; “Είναι τέλεια”; Και δε μου λες, τι παραπάνω κάνουν από ένα “απλό desktop” σαν το XFCE ώστε να δικαιολογούνται οι πρόσθετες απαιτήσεις τους; Σε ποιο σημείο είναι πληρέστερα από το τελευταίο KDE; Παράδειγμα: για “πήδα” από το πρώτο στο τέταρτο virtual desktop με ΕΝΑ shortcut. Μπορείς; Μέχρι την τελευταία έκδοση που χρησιμοποιούσα, όχι. “Γιατί”; Διότι “τα virtual desktops δημιουργούνται δυναμικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη”. 9 στους 10 χρήστες με τους οποίους μιλάω κάνουν κάθε μέρα τα ίδια πράγματα με τον υπολογιστή τους και, άρα, θέλουν “στατική” και όχι “ρευστή” λογική στο desktop τους. Αυτό ως ένα από τα παραδείγματα.

  Με άλλα λόγια, “γούστα είπε ο πίθηκος, και έφαγε το σαπούνι”. Θα αναλύσω ΚΑΙ αυτό το θέμα σε μελλοντικό ποστάκι – και το συζητάμε τότε.

  Όσο για το ότι “τίποτα δεν είναι τέλειο”, πάμε πάλιιιιι. Ψάξε βρε παιδί μου σε sites και blogs για θέματα σχετικά με το Linux και πες μου ΠΟΣΑ θα βρεις που λένε “το Linux είναι τέλειο”. Το ίδιο ισχύει και για τους Mac. Σε αυτό το θέμα, τους φανατίλες Mac και Linux τους βάζω στο ίδιο καζάνι. Ψάξε, μετά, για αντίστοιχα θέματα για τα Windows και πες μου τι θα βρεις. ΑΥΤΟ λέω από την αρχή: έχουμε πήξει σε θέματα που λένε “το Linux είναι τέλειο” με ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ θέμα (τουλάχιστον σε ελληνικά sites και blogs) που να εξηγεί τα μειονεκτήματα του. Αυτά τα μαθαίνεις όταν, πια, τα έχεις συναντήσει, και ψάχνεις λύσεις σε forum. Αντίθετα, κανείς δεν λέει π.χ. “τα Windows 7 είναι τέλεια και όλα δουλεύουν τζιτζί”, και υπάρχουν άρθρα που μιλούν για προβλήματα συμβατότητας, για αυξημένες απαιτήσεις κ.λπ.

  Υ.Γ.: Το είδα. Καλά κάνει. Θα ήταν καλύτερα να το δοκιμάσει, να το βγάλει και να μην το ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ του; Τώρα θα τον κάνουμε να το δοκιμάσει “δε ράητ γουέη”, να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα και, αν γίνεται, να ΜΕΙΝΕΙ σε αυτό, καταλαβαίνοντας “γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει”.

 • ducklord

   Εξαρτάται από το “γιατί το θέλεις”. Ψήνεσαι να το δοκιμάσεις “γιατί έτσι”; “Για να δεις πως είναι”; Τότε, κανένα πρόβλημα – do it. Αξίζει. Βάλ’το, όμως, από Live δισκάκι, πρώτα, για να δεις “αν σου αρέσει” – και αν έχεις κολλήματα, εδώ είμαστε. Και ακόμη καλύτερα, μπορείς να ρωτήσεις τα παιδιά του OSarena για ό,τι πρόβλημα συναντήσεις – έχουν τις λύσεις. Σχεδόν ΟΛΕΣ τις λύσεις… :-D

  Αν το θέλεις “ως εναλλακτική των Windows”, εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις με αυτό/τι περιμένεις. Παιχνίδια; Ξέχνα τα. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ επεξεργασία γραφικών, ήχου, βίντεο, φωτογραφιών; Ξέχνα το. Browsing στο Internet; Σε σημεία είναι πολύ-πολύ καλύτερο από τα Windows, σε άλλα χάνει (π.χ. στο streaming video μπορεί να συναντήσεις κάποια ψιλο-προβληματάκια που, στην πλειοψηφία τους, οφείλονται στο Flash – και που σε ένα-δυο χρονάκια θα αποτελούν παρελθόν, όπως και το ίδιο το Flash, ή στα “παγώματα” Firefox και Chrome αν έχεις κάτω από 4GBs μνήμης και το κακό χόμπι να ανοίγεις τα Tabs 20-20).

  Για να μην σε προϊδεάζω αρνητικά, πες καλύτερα “τι θέλεις να κάνεις” να σου πούμε ένα “ναι”, “ναι με επιφυλάξεις”, “δοκίμασε αν έχεις όρεξη” ή, απλά… “ξέχνα το”.

 • MikeRed7

  Για άλλη μια φορά προσπαθείτε να μιλήσετε τεχνικά σγτον απλό χρήστη ο οποιός δεν καταλαβαίνει και πολλά και ίσως και να τον εντυπωσιάσετε. Δεν θα μιλήσω τεχνικά για δεν θα καταλάβετε αλλά καλό θα ήταν να καταλάβετε ότι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και το linux σκοπίμως δεν υποστηρίζζετε από κάποιες εταιρείες. Αλλά μια και μιλάτε στους απλούς χρήστες αν έχετε όρεξη ρίξτε μια ματιά με τι λογισμκό δημιουργήθηκαν τα εφε του avatar που είναι ότι αρτιότερο έχει γίνει ποτέ και ρίχτε και μια ματιά στο Sintel Movie που έχει γίνει εξολοκλήρου με Blender.

 • Bill_Toulas

  @ducklord:disqus Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω reply (αναβάθμισε το discuss σου ρε!). Οπότε νέο comment:
  Μου λες να ψάξω να βρω αντικειμενικά άρθρα που δεν θεοποιούν το Linux και προφανώς δεν με διαβάζεις μιας και εγώ είμαι συντάκτης και έχω τονίσει επανειλημμένα τις άσχημες πλευρές εφαρμογών, μοντέλων ανάπτυξης διανομών ή DE και στο unixmen.com και στο osarena.net . 
  Επίσης υπάρχουν πολλοί σαν εμένα οπότε μάλλον το όλο θέμα σου και εκεί που στηρίζεις την σειρά άρθρων σου εδώ είναι γιατί διαβάζεις μόνο καραγκιόζηδες και επιλέγεις και εσύ να κάνεις το ίδιο παρουσιάζοντας την μια όψη του νομίσματος. 
  Για το Shell που λες, δεν καταλαβαίνω το παράδειγμά σου. Για ποιο λόγο να πας από την πρώτη στην τέταρτη επιφάνεια? Ναι μπορείς να έχεις όσες θέλεις άπειρες θεωριτικά. Επίσης υπάρχει extension που προσφέρει μόνιμα ανοιχτές όσες θέλεις και να πηγαίνεις σε κάποια από αυτές με το key που θέλεις. Το τι παραπάνω κάνουν τα Unity και Gnome Shell από ένα απλό desktop δεν θα το αναλύσω και μόνο που ρωτάς φαίνεται ότι δεν έχεις καταλάβει πως να τα χρησιμοποιήσεις. Δεν είναι όλοι οι εγκέφαλοι κατάλληλοι για όλα. Δέξου το! Και εγώ δεν μπορώ να ζωγραφίσω. Δεν το έχει ο εγκέφαλός μου…
  Η Canonical βέβαια έκανε usability tests σε πολύ κόσμο από διαφορετικές κατηγορίες μέχρι να καταλήξει σε αυτό τον σχεδιασμό. Οι πιθανότητες είναι υπέρ της πλειοψηφίας δηλαδή. 
  Και όχι δεν ωθείς τον κόσμο στο να δοκιμάσει το Linux με πιο σωστές και ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά στο να μην δοκιμάσει καθόλου το Linux. Επιμένω σε αυτό που λέω. Αν παρουσίαζες το Linux ρεαλιστικά μιλώντας και για τα θετικά και για τα αρνητικά (αυτό είναι ρεαλισμός) τότε θα έκανες σωστή αρθρογραφία. Τώρα κάνεις τα ίδια αρχίδια που κατηγορείς. 
  Αυτά και τέλος από εμένα, θα διαβάσω και τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς και δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο ο,τι είχα να πω το είπα. Σου προτείνω και εσένα να κάνεις τις διακοπούλες σου χαλαρά και μετά να συνεχίσεις την σειρά για να πιάσεις αυτό που θέλεις και να καταλήξεις εκεί που θέλεις.

 • ducklord

  Όχι, ΜΙΛΑ μου με τεχνικούς όρους, σε παρακαλώ, κάνε με να νιώσω άβολα! Έλα! Το θέλω!

  Υ.Γ.: Άντε να μάθεις “πως έγιναν τα εφέ στο Avatar” και έλα μετά και πες μας. Αναλυτικά. Θα χαρούμε να μάθουμε. Στείλ’το μου, να το ανεβάσω και post. Περιμένω. Άειντε! Ακόμα;

 • alex285

  Αγαπητε Οδυσσεα, 

  Προφανος σ’αρεσει να τα ακους :)
  Αντι να γραφεις 3χιλ λεξεις χωρις κανενα απολυτος λογο, θα μπορουσες σε μια παραγραφο να αναφερεις 5-6 λινκς που δειχνουν το πιστοποιημενο hardware για Linux που βασικα ειναι το 90% πλεον. Αυτο που κανεις ειναι αναχρονιστικο και αρθρο που θα ειχε βαση γυρω στα 5 χρονια πισω. Και τα Windows Mobile δεν τρεχουν σε συσκευες Android. Αντε πηγαινε γραψε και γι αυτο.

  Δευτερον για να αναφερεσε σε τεχνικα θεματα καλο θα ηταν να γνωριζεις. Για να γνωριζεις ομως πχ για Compiz θα πρεπει στην χειροτερη εχεις διαβασει εστω το API του, που προφανος δεν εχεις ιδεα, ετσι? Και μια και πηγαμε σε γραφικα θα πρεπει να γνωριζεις οτι ολα τα API του Linux Wayland/Clutter/Cogl/MX/Mesh ..για να μην παμε σε 3d libraries (Open Source) για καθαρα επαγγελματικες εφαρμογες, ειναι πολυ πιο advanced απο των Windows. 

  Και τι εχει μεινει στα Windows? Direct3D. Αντε τωρα απεδειξε μας πως οταν πλεον το πιο σημαντικο πραγμα ειναι το portability το Direct3D ειναι η καλυτερη λυση. Δεν το βλεπεις οτι γυρνανε σε openGL? Direct3D ειναι μονο για παιχνιδια πλεον η μηπως υπαρχουν επαγγελματικες εφαρμογες σε Direct3D? 

  Εγω ειμαι απολυτα σιγουρος οτι δεν εχεις κατανοησει γιατι το Linux DE εχει το 2% και τα Windows to 90%. Αναρωτησου γιατι τα Mac εχουν μονο το 8-9%, γιατι τα Windows Mobile πατωσανε, γιατι το Android που εχει Java SDK εχει σαρωσει τα παντα.. 

  Και τι επιμενεις να το σερνεις το θεμα αφου δεν τραβαει :)

 • ducklord

  Ωραία: ΠΟΥ είναι, λοιπόν, αυτές οι “επαγγελματικές εφαρμογές” που αξιοποιούν τα τόσο advanced API του; Περιμένω ονόματα.

  Όσο για το “γιατί γράφω αυτό το θέμα και δεν βάζω links”, διότι ΓΡΑΦΩ θέμα. Αν κανένας δεν έγραφε και όλοι απλά αναρτούσαν links για ό,τι ήδη υπάρχει, κάποια στιγμή θα σταματούσαν να υπάρχουν νέα θέματα και όλοι θα αντέγραφαν από όλους.

  Δεύτερον, για να το παίζεις μάγκας και να σχολιάζεις τεχνικά θέματα κάνοντας πως έχεις τεχνικές γνώσεις επί αυτών πρέπει και να γνωρίζεις πως, για παράδειγμα και στην προκειμένη περίπτωση, “δημιουργούνται τα επαγγελματικά γραφικά” και “τι σχέση έχουν οι GPUs με αυτά” και ΠΟΥ χρησιμοποιείται το OpenGL. Όχι να διαβάζεις ονόματα APIs από τη Wikipedia και μετά να τα παραθέτεις εδώ για να φανείς έξυπνος “και καλά χρησιμοποιώντας τεχνική ορολογία”.

 • alex285

  1) Ξερεις να χρησιμοποιεις Google ετσι? Για να σε διευκολυνω ξεκινα με Blender και συνεχισε με Real Time Modeling και Physics στο CERN. Εσυ νομιζεις οτι επειδη δεν υπαρχει Autocad και Diablo στο Linux ειναι θεμα του openGL. Που ειναι ως καποιο σημειο, αλλα οχι θεμα δυνατοτητων. Που οδηγει στο αρχικο μου συμπερασμα οτι δεν εχεις καταλαβει γιατι τα Windows ειναι 90% και το Linux 2%
   2) Δεν ειναι θεμα αυτο, ειναι 5 χρονια πισω ιστορια, κανεις δεν ασχοληται πλεον.. Με το μονο που ασχολουνται ειναι πως θα φτιαξουν ανοιχτους drivers εκει που υπαρχουν οι κλειστοι. Που παιζουν στο Linux αλλα και στα Windows και στο Android. 

  3) Αν ξερανε προγραμματισμο οι αρθρογραφοι των περιοδικων, θα ηταν προγραμμαστιστες και οχι αρθρογραφοι. Μπορειτε να πειτε αυτο που βλεπετε αλλα οχι να εξηγησετε το γιατι, το κανετε μπαχαλο. Γι αυτο καλο θα ηταν κανετε interviews απο ατομα που γνωριζουν. Αυτα που λες βεβαια δεν θα τα λεγε ποτε καποιος που “γνωριζε”. Δες λοιπον πρωτα γιατι ο Linux ειπε “Fuck Off” στην nVidia και θα καταλαβεις τα προβληματα drivers ως ενα σημειο. 

  Καλα αυτο με το Wikipedia δεν θα το σχολιασω καν, μπορεις να μου στειλεις ενα email, να σου απαντησω ποσο 3d εχω κανει (οχι φυσικα assembly για openGL, ενα layer πιο πανω!) και που, και μετα να ταπεινωθεις, ησυχα, απλα και απεριττα στην γωνιτσα σου :)

  Και μην το θεωρεις “μαγκια” το να γραφεις 3D σε openGL η Direct3d, δεν ειναι τιποτα ιδιαιτερο(για απλα πραγματα!), αλλα αφου προσωπικα δεν εχεις ιδεα, τι ασχολησαι?

 • alex285

  Καταλαβες τι κανεις? Βγαζεις το αρθρο, μετα σου λεει ο αλλος σκαλωσα και μετα πας να το σωσεις. Γι αυτο σου λεω, πολυ απλα λες τι παιζει και τι δεν παιζει στο Linux, λες παιδια κοιταξτε το hardware σε αυτα τα 5 links. Και ντακσι τωρα εσυ νομιζεις οτι εκανες το comment και το διορθωσες, αλλα οι περισσοτεροι δεν κανουν comment. Και αν αυτο το αρθρο ανεβαινε πχ στο slashdot, οι μισοι θα πιστευεανε τις “ανακριβειες” επειδη το λεει το slashdot και οι αλλοι μισοι θα σε κυνηγαγανε να σε καψουν ζωντανο. 

  Καλα και τωρα ντακσι δεν ειναι και το τελειως τραβηγμενο post, απλα επειδη σε ξερω απανταω, στο ZDNet εχω διαβασει τις απιστευτες μαλακιες. 

 • ducklord

  Δεν έχει να κάνει με “αναβάθμιση”, αλλά με το ότι “ο Phoat είχε τη φαεινή ιδέα να περιορίσει τα threaded comments στα 3 επίπεδα διότι, ανάθεμα, δεν χρειάζονται περισσότερα σε μια συζήτηση”. Τον έχω κράξει και ελπίζω να το κοιτάξει – αλλιώς θα το δω εγώ όταν επιστρέψω. Στα δικά μας τώρα.

  Σε έχω διαβάσει. Όπως και πολλά άλλα θέματα, και στο OSarena, και “αλλού”. Δεν επιλέγω να διαβάζω αποκλειστικά καραγκιόζηδες, όπως αναφέρεις, αλλά, από την άλλη, δεν βλέπω να υπάρχουν και “πακέτα” θεμάτων, όπως αυτό που επιχειρώ εδώ, που να “ζωγραφίζουν” μια πλήρη εικόνα του Linux. Υπάρχουν κάποια αποσπασματικά άρθρα, που μιλούν για κάποια προβλήματα του, αλλά τίποτα περισσότερο. Αυτό ακριβώς συζητούσα σήμερα με τον Κωσταντίνο – αλήθεια, ρε συ, “την έκανες” από OSarena; Δεν το ήξερα!

  Για το Shell, είναι από τις κλασσικότερες λειτουργίες, και ο ίδιος λόγος για τον οποίο π.χ. σε Gnome, KDE αλλά και Compiz μπορείς να δίνεις ονόματα στα workspaces σου: “work” στο πρώτο, “social” στο δεύτερο κ.λπ. “Οργανωμένη πληροφορία”. Όχι χάος. Το ότι υπάρχουν extensions το γνωρίζω. Το μήνυμα του Linus για το πόσο για τα μπάζα είναι τα extensions, το θυμάσαι; Ε, λυπάμαι που έχω την ίδια άποψη με το δημιουργό του πυρήνα του Linux. Τι να σου πω μετά από αυτό ρε Bill, ότι έχεις δίκιο εσύ, και έχω άδικο εγώ και ο Torvalds; Θα σε ικανοποιήσει αυτό; Αλλά, όχι… “Δεν έχω καταλάβει πως να το χρησιμοποιώ”. Και μάλλον ούτε ο Torvalds.

  Τα usabillity tests της Canonical είναι αυτά που είπαν “βάλε τα εικονίδια για minimize/maximize αριστερά”, όταν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ WORKBENCH ΤΗΣ AMIGA τα είχε δεξιά, πριν δεκαπέντε χρόνια; ΔΕΝ ήταν το “προσπαθούμε απεγνωσμένα να φανούμε διαφορετικοί”;

  Τέλος, για το “αν ωθώ κόσμο να χρησιμοποιήσει το Linux”, βάρα ένα τηλέφωνο στον Κωσταντίνο να σου πει “που πάνε τα άρθρα” – του το εξήγησα σήμερα. Μην κρίνεις πριν δεις τη συνολική εικόνα. ΤΙ να σας πω δηλαδή, σε κάποιους από εσάς που σας γνωρίζω, ξέρω πως είστε σοβαροί και όχι φανατίλες και με κράζετε από τώρα χωρίς να ξέρετε “που πάει”, για να σας ικανοποιήσω ρε χαμένοι; Πως “έχει twist”;  ;-)  ΥΠΟΜΟΝΗ ρε Bill!

 • ducklord

  @alex285:disqus
   Φίλτατε Alex. Σχετικά με το ότι “πάω να το σώσω”, είπα πουθενά στον κόσμο να ΜΗΝ βάλει Linux; Είπα πως ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Και εσύ, που κρίνεις ένα-ένα τα άρθρα, πρόσεξε εκείνο το μεγάααααλο κουτάκι στην αρχή-αρχή τους, που λέει πως πρόκειται για ΣΕΙΡΑ άρθρων. Και τώρα, στα υπόλοιπα.
   
  Όσο για την… προσβόλα με τη Wikipedia, sorry. Εδώ σκύβω ταπεινά το κεφάλι, και ΔΕΝ είχα σκοπό να σου επιτεθώ. Είμαι με mobile σύνδεση της κακιάς κατάρας, και προσπαθώ να προσαρμοστώ στο ότι δουλεύω σε μια μικρή οθόνη laptop και όχι σε δυο οθόνες full HD. Έτσι (ναι, βάρα με), έμπλεξα το τι είχες πει εσύ με το σχόλιο που έλεγε “το Avatar έγινε σε Linux”, και σου απάντησα σαν να το είχες πει εσύ (που, όπως καταλαβαίνεις, είναι τρισμέγιστη παπαριά).

  Όσον αφορά το θέμα και το ότι “το τραβάω από τα μαλλιά”, ναι, το τραβάω και “θα το τραβάω” μέχρι να ολοκληρωθεί. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αν ΌΤΑΝ ολοκληρωθεί η σειρά άρθρων έχεις την ίδια άποψη, είπαμε, θα ζητήσω δημόσια συγνώμη και θα κεράσω έναν καφέ όποιον επιθυμεί.

  Για το ότι “οι αρθρογράφοι δεν γνωρίζουμε” έχεις απόλυτο δίκιο: το ότι έκανα ό,τι έκανα ΔΕΝ σημαίνει πως είμαι “φωτεινός παντογνώστης”. Παράδειγμα: σήμερα που μιλούσα με τον Κωσταντίνο, μου είπε πως “αυτό που είπα για τα mice δεν ισχύει, αλλά δεν θέλω να ακυρώσω όσα λες”. Του εξήγησα πως ΔΕΝ έχω βρει, όσο και να έψαξα, εύκολο τρόπο αναπρογραμματισμού των πλήκτρων ενός gaming mice, με τα settings να αποθηκεύονται στην onboard μνήμη του mouse, και πως ναι, ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις, μα όπως είπα α) θέλουν κάποιο σκριπτάρισμα (δεν είναι κλικ-και-διάλεξε) και β) δουλεύουν “τοπικά” (τα settings αφορούν στον υπολογιστή, όχι στο mouse – και έτσι “αν το πάρεις και το βάλεις σε άλλο PC, θα έχει πάλι τις default ρυθμίσεις”). Τον παρακάλεσα, όμως, αν ΥΠΑΡΧΕΙ, όντως, λύση, να έρθει εδώ και να ακυρώσει όσα είπα. Με χαρά θα αλλάξω το άρθρο, θα παραδεχτώ το λάθος μου και θα αναρτήσω τη δική του αντιπρόταση.

  Όπως είπα, στόχος μου είναι “να ζωγραφίσω μια ρεαλιστική εικόνα του Linux”. Όσο μπορώ. Και για αυτό χρειάζομαι βοήθεια (μόνος το τρέχω το unreg παιδιά) και τεκμηριωμένες απόψεις και σχόλια που θα με βοηθήσουν να το συνεχίσω. Όχι σχόλια στο στυλ “λες παπαριές γιατί έτσι”. Αυτά δεν προσφέρουν κάτι.

  Για το θέμα των επαγγελματικών εφαρμογών όσον αφορά στο 3D, όμως, θα επιμείνω. Ναι, μιλάω για εφαρμογές σαν το Autocad. Και το Maya. Και το Softimage. Και το Lightwave, το 3D Studio Max και το Zbrush. Όλα αυτά με τα οποία δημιουργούνται τα 3D γραφικά που βλέπουμε σε ταινίες, παιχνίδια, διαφημίσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια. Εσύ έρχεσαι και μου αντιπαραθέτεις πως “δεν ξέρω ότι υπάρχει η υποδομή για να δημιουργήσει κανείς custom λύσεις με 3D επιτάχυνση για τις ανάγκες του” – διότι, πρακτικά, αυτό λες. Διαφώνησα κάπου μαζί σου; Εξακολουθείς, όμως, να μην έχεις δώσει αντιπροτάσεις που να ακυρώνουν αυτό που είπα: ο 3D designer, που ΔΕΝ θέλει να φτιάξει μια εφαρμογή από το μηδέν, διότι είναι DESIGNER, σε ΤΙ πρόγραμμα θα δουλέψει; Στο… Blender; Και, επειδή είπες πως “θα πρέπει να έχω διαβάσει για τα APIs για να έχω άποψη”, πιστεύεις πως και οι designers των εφέ του Avatar “είχαν διαβάσει για τα APIs και τις διαφορές OpenGL με Direct3D”; Τι σχέση έχει ο designer με αυτά; Ή, μήπως, “δεν είναι επαγγελματίας χρήστης”;

  Και, για να κάνω και ένα χρονικό άλμα: θα πρέπει “να έχω διαβάσει για το API του Compiz” για να γνωρίζω πως “τρέχει γρηγορότερα από τα Shell και Unity σε όσα PCs το δοκίμασα, και δίχως σημαντικά προβλήματα, όταν τα άλλα `μπουκώνουν`”; Εσύ έχεις μάθει πώς να κατασκευάζεις αυτοκίνητα από το μηδέν για να μάθεις να οδηγείς;

  Υ.Γ.: Έλα, έλα, γελοιότητες. Αφού, βρε ποταπέ, ΚΑΙ στα Windows, OpenGL χρησιμοποιούν οι (περισσότερες) επαγγελματικές εφαρμογές, όχι Direct3D. Το σχόλιο μου για το ότι “δεν γνωρίζεις πώς δημιουργούνται γραφικά με επαγγελματικές εφαρμογές”, και η… άτοπη απάντηση σου πως “αυτό δεν αποτελεί θέμα εδώ και πέντε χρόνια” αφορούσε στο ότι τα 3D γραφικά ΔΕΝ υπολογίζονται από GPUs, αλλά από κανονικούς επεξεργαστές σε render farms. Βρε, μπλέξαμε τα μπούτια μας: εγώ μιλάω για δημιουργία 3D γραφικών “από designers”, για χρήση σε παιχνίδια και ταινίες, εσύ “για τα γραφικά που προβάλλονται στην οθόνη του PC σε realtime”. Άλλο το πρώτο, άλλο το δεύτερο.

  Υ.Γ.2: Ρε συ, μήπως, απλά, δεν συννενοηθήκαμε; Με το “εφαρμογές” εγώ μιλάω για “applications”. Για προγράμματα. Όχι για την έννοια “εφαρμογή” όπως λέμε “έχω εφαρμόσει ένα έμπλαστρο, μούρλια”. Ναι, υπάρχουν “επαγγελματικές εφαρμογές του OpenGL σε Linux”. Δεν υπάρχουν, όπως, “επαγγελματικά προγράμματα για τη δημιουργία 3d μοντέλων και rendering στο Linux” (όχι, το Blender ΔΕΝ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις “επαγγελματικές λύσεις”).

  Υ.Γ.3: Το δε γελοίο είναι πως μιλάμε “για πακέτα που απευθύνονται σε designers” – ΑΥΤΑ εννοώ πως “δεν υπάρχουν”. Πως ο χρήστης που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματιά με το 3D από μόνος του, ή σε μια μικρή εταιρεία, ΔΕΝ μπορεί να το κάνει μέσω Linux. Η Weta και η ILM μπορούν, στήνοντας render farms με renderman να τρέχει σε δίκτυα με Linux, που τα “τηλεχειρίζονται” μέσω συνδυασμού Mac-Win (η λογική είναι “design σε Mac-Win, ωμή επεξεργαστική ισχύ για το πραγματικό τελικό rendering σε δίκτυα με Linux”). ΓΙΑΤΙ με κάνεις να συζητώ από τώρα θέματα που θέλω να θίξω αργότερα;!

 • ThanassisMessie

   http://www.blenderguru.com/blender-photorealism-competition-results

  για ρίξε μια ματιά εδώ. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με το Blender, open source 3d λογισμικό.

 • nbagi

  Σχετικά με gnome-shell είμαι με τον ducklord έχει τα θεματάκια του… σε χρηστικότητα και δυσλειτουργίες
  3 φορές το έβαλα (ubuntu, fedora, mint) και δεν μπορούσα να το συνηθίσω με τίποτα 15 κλικ να βρεις μία εφαρμογή ειδικά αυτό με την προσθαφαίρεση τον επιφανειών μπάχαλο, άσε τα κολλήματα.
  Ας είναι καλά το kde, απλά δεν υπάρχει τι να πούμε τώρα, για τον πίνακα ελέγχου, για την διαχείριση των εφέ (τι εφέ σηκώνει η κάρτα και τι όχι!), για το plasma και τις δυνατότητες του (widgets, activities κ.α);, για την ευκολίες και ρυθμίσεις του, για το nepomuk (μην μου πείτε δεν δουλεύει, βάλτε καμία διανομή που δουλεύει και να σου κάνει εύρεση και στα ελληνικά ότι γουστάρεις πχ mageia), για τις εφαρμογές του (digikam, okular, amarok, k3b……), για την σοβαρότητα και την εμφάνιση του;
  Τον ζαλίσατε τον άνθρωπο με το gnome-shell και το unity (DE δια ασκήσεις του δείκτη σας)
  τεσπα ας είναι καλά ο Clem που έχει το mate και το cinnammon (κάπου διάβασα ότι το googleOS θα το έχει, μπορεί να λέω και παπαριές)
  Ducklord keep walking με τα άρθρα σου και τις απαντήσεις των επισκεπτών, πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον, η αλήθεια είναι ότι είσαι λίγο υπερβολικός

 • ducklord

  ΑΜΑΝ πια με το Blender. Το γνωρίζουμε το Blender. Όποτε αναφερθεί πως “το Linux δεν έχει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ εφαρμογή 3D”, κάποιος – που δεν γνωρίζει και πολλά, αλλά έχει διαβάσει σε λινουξο-σάητς πως “είναι αντίστοιχο με τα επαγγελματικά”, θα αναφέρει το Blender.

  Ερώτηση κρίσεως: ΠΟΥ έχει χρησιμοποιηθεί το Blender, σε παιχνίδια ή ταινίες ή και τηλεοπτικές σειρές επαγγελματικού επιπέδου; Πάρε ένα οποιοδήποτε περιοδικό ή μπες σε ένα site που να απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου. Ανάθεμα, δες “τι παρουσιάζεται στη Siggraph”. Πού είναι το Blender, “να μας δείξει πώς γίνονται τα επαγγελματικού επιπέδου 3D γραφικά”, οέο;

  Άσκηση κρίσεως: δες τις εικόνες στο link που έστειλες, και μετά ψάξε, π.χ., για “lightwave competition”. Ή, όπου Lightwave, βάλε Maya, Modo, Softimage. Δες “τι βγάζουν εκείνα”. Βλέπεις μια ΜΙΚΡΟΥΛΑ διαφορά;

 • ducklord

   Συμφωνώ. Ιν άδερ νιούς, “η υπερβολή είναι ο τομέας όπου ειδικεύομαι” :-D

 • ThanassisMessie

   http://mango.blender.org/

  ταινία που βασίζεται αποκλειστικά στο blender. Launch προσεχώς.

 • ducklord

   Βρε συ, το ότι “μπορεί με κόπο να βγάλει `σχεδόν επαγγελματικά αποτελέσματα`” ΔΕΝ θα πει πως είναι “επαγγελματική εφαρμογή”. Ψάξε στο YouTube και δες τι κάνουν κάποιοι με το… Paint των Windows: από τη Τζοκόντα μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αυτό σημαίνει πως το Paint είναι “επαγγελματική εφαρμογή”;!; Είναι ΓΝΩΣΤΟ το “τι μπορεί να κάνει το Blender”. Ψάξε και για το Elephant’s Dream – αντίστοιχη παλαιότερη προσπάθεια. ΔΕΝ λέμε αυτό.

  Βάλε μια ταινία να παίζει. Δες “τι δείχνει στο τέλος”, “εκείνα τα λογοτυπάκια” στο τέλος-τέλος των credits. Είδες πουθενά το Blender; Βάλε ένα παιχνίδι. Δες ποιά προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σχεδίαση του. Blender, πουθενά;

  Δες το link που έδωσες. Μετά, δες το Transformers. Ή οποιαδήποτε άλλη “μεγάλη παραγωγή με εφέ” της τελευταίας δεκαετίας. Βλέπεις να είναι στα ίδια επίπεδα με ό,τι παράγει το Blender; ΔΕΝ σου φαίνεται περίεργο που ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ μεγάλο studio δεν βασίζει την εργασία του σε αυτό;

  Κάνε, βρε συ, μια αναζήτηση για “επαγγελματικό 3D”, αλλά πρόσεξε, ΜΟΝΟ με τον όρο “επαγγελματικό 3D”. ΜΗΝ ψάξεις για “επαγγελματικό 3D στο Linux” (διότι θα βρεις και θα ξαναβρείς αποτελέσματα “επαγγελματικού 3D” με το Blender). Κάνε πρώτα μια αναζήτηση ΜΟΝΟ για “επαγγελματικό 3D”. ΜΕΤΑ από αυτό, κάνε μια αναζήτηση για “επαγγελματικό 3D στο Linux”. Ρίξε μια ματιά στα αποτελέσματα. Σύγκρινε τα.

  Ή, μάλλον, όχι: αντί για προτζεκτάκια που δεν τα ξέρει η μάνα τους, δώσε μας μια λίστα με όλες τις “μεγάλες παραγωγές” στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί το Blender. Περιμένω.

 • ThanassisMessie

  Δεν διαφωνώ μαζί σου. Απλά θέλω να πω ότι υπάρχει η δυνατότητα το open source λογισμικό να ξεπεράσει το closed source. Σκέψου πόση χρηματοδότηση έχουν τα μεν και τα δε. Η τεχνογνωσία από την άλλη είναι εκεί έξω και είναι γνωστή. Αυτό που λείπει είναι το κίνητρο για να δημιουργηθεί το λογισμικό που θα κανει όλα αυτά τα “μαγικα”. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ξέρουν πώς να κάνουν αυτά τα μαγικά και χρειάζονται λεφτά, τα οποία όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν.

  Αυτή είναι η μόνη διαφορά με τα επαγγελματικά σας πακέτα. Ότι έχουν πολύχρωμα κουμπάκια που κάνουν τη δουλειά χωρίς να παιδευτείς. Κατά τα άλλα μπορείς να κάνεις τα ΠΑΝΤΑ με το blender όπως και με τα υπόλοιπα. Δεν κρύβουν κάποια μαγεία τα υπόλοιπα πίσω τους που δουλεύουν με κάποια υπέρτατη μαγκιά που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε.

  Τελικά όμως αυτό θέλουμε για τα ημι-επαγγελματικά μας προτζεκτ? Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να κάνω κάποια αξιόλογη δουλειά με μικρό budget? Πρέπει να πληρώνω γ***τικα στις τεράστεις εταιρίες ή να καταφεύγω στην πειρατία? Νομίζω πως όχι. Αντί να εξυμνούμε τα τεράστια πακέτα (όχι μονο σε φήμη αλλά και σε ανάλογο “βάρος” και “όγκο”), ας ρίξουμε μια ματιά και πιο χαμηλά, ιδιαίτερα τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι.

  Εάν ψάξεις (και παιδευτείς, σίγουρα) πάω στοίχημα πως μπορείς να βρείς οποιοδήποτε open source alternative θες για να κάνεις τη δουλειά σου, μιλώντας πάντα για μικρού και μέτριου μεγέθους επαγγελματικά projects. Φυσικα θα χρειατεί και την ανάλογη εμπειρία στα Linux, αλλά γίνεται.

 • Kir

  Τι προτείνεις για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει το Linux ;ποια διανομή;

 • nbagi

   Φίλε KIR εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις Mint με περιβάλλον εργασίας cinnammon ή Mageia με περιβάλλον KDE.
  Με το mint θα έχεις μεγαλύτερη ποικιλία από εφαρμογές και σχεδόν όλες οι νέες εφαρμογές πάντα πακέτα έτοιμα προς εγκατάσταση). Το cinnammon είναι ένα περιβάλλον εργασίας πιο φιλικό και ελαφρύ από το unity του ubuntu.
  Με την mageia μπορεί να στερηθείς κάποιες εφαρμογές (καλά δεν θα καταλάβεις και καμία διαφορά απλά δεν έχει τόσες όσες το mint) αλλά είναι μία διανομή πολύ σταθερή και πολύ προσεγμένη (οι άνθρωποι είναι πολύ σοβαροί) με πολλά εργαλεία (πίνακας ελέγχου). Με το περιβάλλον εργασίας KDE θα είσαι κοντά στην επιφάνεια εργασίας των win* αλλά θα πάθεις πλάκα μιλάμε για πολλά χρόνια μπροστά…
  Αυτό δεν σημαίνει ότι αν σου αρέσει γενικά το mint δεν μπορείς να βάλεις KDE, βγαίνει και σε έκδοση KDE αλλά δεν είναι mageia.
  Αν βάλεις οποιαδήποτε διανομή υπάρχουν ελληνικά φορουμς που εκεί θα βρεις πολλές απαντήσεις στις απορίες σου και άνθρωποι που είναι πρόθυμοι σε βοηθήσουν, επίσης στις περισσότερες διανομές υπάρχουν live cd ή dvd που μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν τις εγκαταστήσεις και είναι εξελληνισμένες πλήρως.
  * Τα 7αρια μοιάζουν με το KDE ή καλύτερα θα ήθελαν να του μοιάσουν, τα win αντέγραψαν (ότι κάνουν πάντα) το KDE.

 • ducklord

   Όχι, αγαπητέ, δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Βλέπεις, τα “μεγάλα πακέτα” για τα οποία μιλάς έχουν και αντίστοιχα “μεγάλες δυνατότητες” που ΔΕΝ μπορούν να αναπλαστούν εύκολα από τον ερασιτέχνη, χομπίστα ή και επαγγελματία προγραμματιστή (στην τελευταία περίπτωση, “που συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής γιατί του αρέσει το open source”), διότι, πολύ απλά και ρεαλιστικά, δεν έχει τους αντίστοιχους πόρους.

  Τα 3D πακέτα δεν είναι απλά “προγράμματα όπως το notepad”, αλλά τεράστια πακέτα που συμπεριλαμβάνουν ρουτίνες οι οποίες προσπαθούν να αναπλάσουν ακόμη και κανόνες φυσικής και χημείας για να υπολογίσουν το “πώς κινείται το φως στο χώρο”. Μπορούν να εμπεριέχουν ακόμη και ρουτίνες A.I., για αυτόματο animation χαρακτήρων, και πίσω τους “κρύβονται” ομάδες εκατοντάδων ανθρώπων. Που όλοι τους αφιερώνουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα οκταωράκι τη μέρα για την ανάπτυξη τους. Και ο καθένας τους δεν είναι απλά “προγραμματιστής”: οι ομάδες εμπεριέχουν ανθρώπους με βαθειά γνώση κανόνων Φυσικής και Χημείας, που εργάζονται στην ανάπτυξη αλγόριθμων οι οποίοι υπολογίζουν το “πώς κινείται το φώς στο χώρο” και “πώς αλληλεπιδρά με αντικείμενα διαφορετικής φύσης”. ΠΩΣ θα μπορέσει ένα open source πρόγραμμα “να πάει κόντρα” σε τέτοια… τσουνάμι; ΔΕΝ μιλάμε για προγραμματα του στυλ “notepad” ή και “Word”.

  Αν θέλεις να δεις αντίστοιχο παράδειγμα με realtime γραφικά, κάνε μια σύγκριση ανάμεσα στις Cube και Unity engines και μετά στις Unreal Engine 4 και CryEngine 3 (ή, καλύτερα, στην “cinematic” εκδοχή της τελευταίας, για χρήση ειδικά από studios για την παραγωγή ειδικών εφέ). Με άλλα λόγια, και φράγκα να υπήρχαν, δεν μιλάμε καν για χρήματα στο στυλ του “δώστε λεφτά στη Mozilla να βγάλει browser”, αλλά υπερπολλαπλάσια, υπέρογκα ποσά. Δις ίζ Χόλιγουντ.

  Και δυστυχώς, ναι, ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσεις αν θέλεις να κάνεις δουλειά της προκοπής. Σε ορισμένες περιπτώσεις το “τσάμπα” δεν αποτελεί καν… σκέψη. Είναι λάθος των λινουξάδων (και εσένα) να βλέπετε αυτά τα προγράμματα, αλλά και κάθε πρόγραμμα, ως “κομμάτια κώδικα” και μόνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για “εργαλεία”, τα οποία τα αγοράζεις “για να κάνεις τη δουλειά σου”, όχι για να παίξεις μαζί τους, ακριβώς όπως κανείς θα αγόραζε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, μια video camera, ένα… τρακτέρ. Θα τα αγοράσεις και θα τα κάνεις απόσβεση μέσω της εργασίας σου.

  Ναι, λοιπόν, ο “απλός χρήστης” καλύπτεται με το GIMP. Και ο “απλός χρήστης” (που έχει όρεξη να διαβάσει διακόσιες σελίδες με tutorials) μπορεί “να παίξει με το Blender”. ΔΕΝ είναι, όμως, “επαγγελματικά εργαλεία”, και για αυτό αφρίζω όταν έρχεσαι εδώ και μου τα παρουσιάζεις ως “αντίστοιχα των επαγγελματικών προτάσεων”. Είπε κανείς πως είναι κακά; Όχι. Αφού ΔΕΝ είναι, όμως, “επαγγελματικά”, δεν καταλαβαίνω γιατί διάολο επιμένουν όλοι οι φανατικοί του Linux να τα παρουσιάζουν έτσι. Το είπα και το ξαναείπα: λέγοντας πως “δεν μας ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά σας προγράμματα” το μόνο που καταφέρνετε είναι να πείσετε τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν πως ΔΕΝ τα θέλετε στο Linux, ΔΕΝ πρόκειται να τα αγοράσει κανένας, και, άρα, ΔΕΝ υπάρχει λόγος να το υποστηρίξουν.

  (Ευτυχώς, ειδικά στο χώρο του 3D, οι εταιρείες του είδους έχουν τόση τεχνογνωσία ώστε γνωρίζουν “τι χρειάζεται να κυκλοφορήσουν σε αυτό” και το υποστηρίζουν – με τον τρόπο τους και εξειδικευμένες λύσεις).

  Σταματήστε, όμως, την καραμελίτσα “έχουμε και εμείς επαγγελματικές λύσεις”. Το μόνο που καταφέρνει κανείς με αυτό το ψέμα είναι να τον βλέπουν οι επαγγελματίες κάθε χώρου και να γελούν με την άγνοια του.

  Σημείωση: ΔΕΝ είμαι “επαγγελματίας στο χώρο του 3D”, αλλά έχω αρκετή εμπειρία γενικότερα στο χώρο του software (πάσης φύσεως) και των υπολογιστών ώστε να μπορώ να ξεχωρίζω τις επαγγελματικές από τις μη λύσεις με κλειστά μάτια (ασχέτως πλατφόρμας). Π.χ. ο Apache ΕΙΝΑΙ “επαγγελματική λύση” στο είδος του. Το WordPress ΕΙΝΑΙ, τώρα πια, “επαγγελματική λύση” (αν γνωρίζεις “πώς να το παίξεις”) για χρήση ως CMS. Το GIMP και το Blender δεν είναι που να τα κοπανάς κάτω σαν χταπόδια.

 • ducklord

   Θα συμφωνήσω, επαναλαμβάνοντας, όμως, την ερώτηση “τι το θελεις το Linux για να σου προτείνουμε κατάλληλες λύσεις” – ναι, ακόμη και στο θέμα της διανομής. Ναι σε Mint και Mageia, ακριβώς για τους αναφερθέντες λόγους. Προσωπικά, όμως, θα πρότεινα ΑΝ θεωρείς πως “είσαι σχετικά advanced στα Win” (π.χ. δεν είσαι “από αυτούς που κάνουν κλικ σε κάθε διαφήμιση-απάτη”, γνωρίζεις “πώς να στήσεις κανόνες yes/no σε ένα firewall” και “πώς να κάνεις format και επανεγκατάσταση Win μόνος σου”) να βρεις 3-4 μερούλες από το χρόνο σου και να “παίξεις” με το Gentoo σε έναν άδειο δίσκο. ΔΕΝ είναι τόσο δύσκολο όσο αρχικά φαίνεται, λόγω του ότι εκεί που στα άλλα μπορεί να κολλήσεις σε ένα bug και να ψάχνεις σε forum, ΕΙΔΙΚΑ το Gentoo έχει τόσο τρομερό documentation και κοινότητα, ώστε όποιο πρόβλημα συναντήσεις δεν θα σου βγει “στο μετά” (όπου και θα τρέχεις και θα ψάχνεσαι), αλλά ως “φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας συστήματος του Gentoo”, όπου και θα βρίσκεις εκτενέστατο documentation για το “πώς να το επιλύσεις”.

  Για να καταλάβεις, πήγαινε και ρίξε μια ματιά στο Gentoo Handbook που περιγράφει τη διαδικασία εγκατάστασης. Αν σου φανεί δύσκολο, οκ, πήγαινε σε Mint, Mageia, ή δοκίμασε και ένα Live Sabayon (που ουσιαστικά είναι “προεγκατεστημένο Gentoo που μέσα έχει εξαρχής τη μάνα και τον πατέρα του” – εκεί θα δεις τη λεγόμενη “ελευθερία επιλογής” του Linux να… σου επιτίθεται από ένα DVD που περιλαμβάνει τα άπαντα του σύγχρονου Open Source). ΑΝ, όμως, αντιμετωπίσεις με λίγο ανοιχτό μυαλό το Gentoo και διαβάσεις τις οδηγίες του, μετά την πρώτη φορά που θα το εγκαταστήσεις, θα γελάς με το “γιατί το φοβόσουν”.

  Μοναδικό μειονέκτημα (και λόγος που το εγκατέλειψα από βασική επιλογή) πως θέλει χρόνο, το καταραμένο, κάθε φορά που προσθαφαιρείς κάτι, αφού “το κάνει recompile από τον ίδιο τον κώδικα του” (δηλαδή, “ετοιμάζει κάθε πρόγραμμα ΕΙΔΙΚΑ για το δικό σου PC, με τις δικές σου επιλογές” και δεν “το κατεβάζεις έτσι όπως το πακετάρισαν κάποιοι με συνηθισμένες επιλογές ώστε να δουλεύει στους περισσότερους χρήστες, στους περισσότερους υπολογιστές”). Ανταλλάζεις την ευκολία του “κλικ και έγινε install στο τσάκ-μπαμ” με το “κλικ και περίμενε από δυο λεπτά μέχρι και 4 ώρες, αλλά όταν γίνει install, θα έχεις μέχρι και x% ανώτερες επιδόσεις από οποιαδήποτε έκδοση της ίδιας εφαρμογής, σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα” (και, παράλληλα, θα μαθαίνεις για τα καλά “τι εστί Linux” και πώς “να το παίζεις στα δάχτυλα”).

  Κάτι μου λέει πως “σε έψησα”, έστω, να το δοκιμάσεις! Βάλε άδειο δίσκο στο PC, κατέβασε το και… let the games begin!

 • galacticusX

   Το Linux ήταν είναι και θα είναι αυτό που είναι και μην περιμένετε να αλλάξει – ένα μπάχαλο. Κι αυτό το λέω όχι μειωτικά αλλά με την έννοια της πολυφωνίας και του community driven μοντέλου που ακολουθούν οι άπειρες distros που το συνθέτουν. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα κουσούρια ΔΕΝ θα ήταν open source, αλλά κάτι άλλο, κάτι εντελώς corporate, άρα και έξω από τη λογική του open source. Και όχι, αν κουμπώνεις επάνω Linux δεν έπεται ότι θα αναγνωρίσει το 90% του hardware, εδώ θυμάμαι έπρεπε να φτάσει το Ubuntu στν έκδοση 9 για να λύσουν το πρόβλημα με τη σύνδεση WIFi που δεν ήταν θέμα του hardware, αλλά του shell που ενώ έδειχνε ότι είχε γίνει επικοινωνία, το script από κάτω δεν είχε τρέξει και έπρεπε να τρέξεις κονσόλα. Εδώ ακόμη και σήμερα σε ορισμένες διανομές το σύστημα των repos σέρνεται τόσο μέσα από το shell που προτείνουν καλύτερα να δώσεις apt-get και να τελειώνεις.
  Εκείνο που βγάζει μάτια με το linux είναι ότι δεν έχει καθόλου original αισθητική και φιλοσοφία εμφάνισης, λογικό αφού αναπτύσσεται από χίλιες ομάδες. Οι hardcore distros απλά δεν ενδιαφέρονται και οι noob friendly αντιγράφουν καθιερωμένα παραδείγματα όπως WIndows και Mac OS για να γίνουν πιο streamlined και πιο γνώριμα. Σαφώς από τεχνικής πλευράς είναι πολύ μπροστά – περίτρανο παράδειγμα το Compiz και οι μετέπειτα εξελιγμένες μορφές του, αλλά κι αυτό όλο eye-candy είναι ως επί το πλείστον το οποίο σε πολλά του plugins κάνει το desktop να μοιάζει σα λατέρνα και δεν έχει χρηστικό αντίκρισμα.
  Εκείνο πάντως που πονάει πάρα πολύ περισσότερο απ’ όλα, είναι ότι δεν ξέρεις αν μια ωραία μέρα θα ξημερώσει και ξαφνικά δεις την αγαπημένη σου distro να παύει το support, τους μισούς devs να σηκώνουν μπαϊράκι και εκεί π.χ. που είχες Mandriva, αύριο θα έχεις Mageia, Rosa, Santa Rosa, Santa Maria Volonte και τους Άγιους Σαράντα. Πολλοί λινουξάδες devs διαμαρτύρονται που δεν τους δίνουν πρόσβαση στον source code για να αναπτύξουν drivers για closed hardware και λένε ότι “ρε παιδιά δουλεύουμε στο ίδιο app space, μοιραστείτε τη γνώση μαζί μας”, λες και είναι κάτι αυτονόητο. Και επόμενο είναι οι εταιρείες – χαρακτηριστικά η Nvidia που είναι τώρα το κόκκινο πανί για τους λινουξάδες, να σφυράνε αδιάφορα γιατί απλά χέστηκε η φατμέ στο γενί τζαμί για linux drivers όταν κι αυτοί χέζονται στο δολλάριο όταν έχουν φλουμώσει το Android με Tegra chips, εκεί είναι το χοντρό μπικικίνι.
  Τέλος, για να πω και μια κουβέντα για το developing, όταν το Linux αποκτήσει ένα ΕΝΙΑΙΟ περιβάλλον με τη ΜΙΣΗ λειτουργικότητα και ευκολία του Visual Studio, τότε ίσως ξεκολλήσει το desktop από την αφάνεια στον επαγγελματικό τομέα και αποκτήσει και καμία άλλη εφαρμογή πέραν του Gimp. Για τον επαγγελματία developer που κάνει όμορφα και ωραία τη δουλειά του με το VS είναι ταξίδι στην κόλαση να επιχειρήσει να ανοίξει project με κάτι σαν το QT. Σίγουρα, όλα μπορείς να τα κάνεις με κονσόλα, όπως και μπορείς να διαχειριστείς ένα site με queries από την SQL. Όμως δε γίνεται έτσι, πρέπει να έχεις εργαλεία, εύκολο project management και καλό debugging κάτι που, απ’ ότι μου λένε φίλοι προγραμματιστές, στο Linux είναι η αχίλλειος πτέρνα του.

 • galacticusX

  MINT ME MATE – MAMEI!!!!!

 • Aventinus

  Πολύ σωστός. 

 • modenas88

  «[..] αλλά και Intel δεν έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του.»
  Εδώ κάνεις λάθος. Η Intel είναι υπόδειγμα προς στο Linux και οι οδηγοί (gpu) που μας παρέχει είναι υπό ελλακ άδεια (δεν υπάρχουν κλειστοί). Μόνο μια περίπτωση έχει για ελλειπή υποστύριξη, για ένα μόνο μοντέλο gpu, το gma500 με το chipset Poulsbo. Για τις άλλες δύο, εντάξει, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Και δεν «βγάζουν» το 100% της απόδοσης της κάρτας.

  Για τον ήχο νομίζω έχει βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση που υπήρχε πριν μερικά χρόνια. Αυτό το λέω σύμφωνα με το φόρουμ του Ubuntu-gr που παρακολουθώ. Αισθητή διαφορά! (το αναφέρεις και εσύ στο άρθρο)

  Τα DRDY αν και εμφανίζονται σπάνια (στο φόρουμ που παρακολουθώ – αν και είναι πιο γενικά αφού σχετίζονται με τον πυρήνα Linux) έχω καιρό να «ακούσω κάτι».
  Προσωπικά έχω εγκαταστήσεις αρκετές δεκάδες φορές Linux (συνήθως Ubuntu που ξέρω και εμπιστεύομαι) σε φίλους/γνωστούς κοκ. Μόνο την 12.04 την έχω ήδη βάλει γύρω στα 15 μηχανήματα. Και αν πω πως σε όλες τις εγκαταστάσεις το μόνο πρόβλημα που εμφανίστηκε είναι από μια κάρτα gma500 (όπου ξαπεράστηκε με λίγη προσπάθεια) θα φανώ υπερβολικός;;;

  Για τα υπόλοιπα (ίσως και για τα υπόλοιπα άρθρα)… αντί να λέμε «σε εμένα δούλεψαν όλα» ή «σε μένα ούτε μπούταρε το cd» καλύτερα να:
  – δώσουμε το λινκ στον ενδιαφερομενο με την τοποθεσία του Live ISO
  – να του πούμε να το γράψει σε ένα USB (προτιμότερο) ή CD
  – να του πούμε πως να ρυθμίσει το πισι να εκκινήσει από USB/CD (ίσως το δυσκολότερο)
  – και να του πούμε ότι με αυτή τ δοκιμή ΔΕΝ κινδυνεύει τα δεδομένα του (εκτός και πάει μονος του να τα σβήσει) ΟΥΤΕ το μηχάνημά του και ότι αν όλα δουλεύουν τότε θα δουλεύουν και μετά την εγκατάσταση. Ή μπορεί κατά το Live να μη δουλεύει κάτι καλά, αλλά είναι ΠΟΛΥ πιθανό αφού το εγκαταστήσει και κάνει τις ενημερώσεις να μην εμφανιστεί το πρόβλημα. (εδώ το δύσκολό είναι να ξέρει τι είναι partition και τι sda, sda1, /, /home ή ας το βάλει στο αυτόματο)

  Δύο είναι τα πιο (ας το πω) εκνευριστικά με το Linux και τους drivers του:
  1. Τα bios’ (και διορθώστε με, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα έχει αυξηθεί απ’ ότι παλιότερα) που αναγράφουν καθόλου, λάθος ή μάλλον λάθος πληροφορίες. Υπάρχουν αναφορές ότι η εμες έχει επιδιώξει κάτι τέτοιο πχ να πείσει→αναγκάσει τις σχετικές εταιρίες, ΑΛΛΕΣ πληροφορίες να γράφουν στα bios και ΑΛΛΕΣ (τις σωστές) να στέλνουν σε εκείνη. Και αυτό για να δυσκολέψει το Linux (αν όχι ποιον άλλο?), όπου τα καταφέρνει. Αυτό για την εμες, κάθε επιφύλαξη, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το ψάξει ή ζητήστε μου να δώσω 1-2 λινκς. Τα αποτελέσματα τις υλοποίησης του «κακού» bios από τον πυρήνα Linux, είναι μεγάλου εύρους και περίεργα. Πχ το γνωστό θέμα με τη υπερκατανάλωση/υπερθέρμανση (pw management) και πιθανές περίεργες λειτουργές κάποιων συσκευών
  (αν τα είπα λίγο απλουστευμένα, δεν είναι για να τα καταλάβουν οι περισσότεροι, αλλά γιατί δεν μπορώ διαφορετικά :ρ)
  2. Το άλλο είναι τα regressions aka: το Wi-Fi μου με το kernel 3.1 δεν δουλεύει, με τον 3.2 όμως διορθώθηκε, με τον 3.3 πάλι διορθώθηκε(!) και ΔΕΝ δουλεύει, με τον 3.4 διορθώθηκε το πρόβλημα, με τον 3.5 δεν έχω ασύρματο… κοκ. Κάτι τέτοιο όμως οι των BSD’s «παινεύονται» πως δεν ισχύει για εκείνους. Αν μια συσκευή κατάφερε να δουλέψει για τον πυρήνα του BSD τότε θα συνεχίσει να δουλεύει και μετά.
  Linus-Συνέντευξη: Το Linux έχει γίνει αρκετά πολύπλοκο (ελληνικά)
  http://bit.ly/NEsJW6

  @Ody
  Τι είπαμε να λέμε στους (νεοεισερχόμενους) ανθρώπους;;; Εεεε;; ΟΧΙ Gentoo, κακό, ειδικά το καλοκαίρι :ρ Στις 1:16 συμφωνείς μαζί μου και 13 λεπτά μετά προτείνεις «για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει το Linux» το Gentoo;;;;;; ELEOC
  Εγώ θυμάμαι δεν είχα αντιληφτεί ποια είναι η διαφορά πακέτο-πρόγραμμα, τι είναι αποθετήριο (καινούρια λέξη), τι είναι sda και τι ρίζα.. τερματιWHAT?? Αν ρωτούσα εσένα και μου έλεγες… «προτείνω Gentoo! δεν είναι τίποτα, τα use flags να καταλάβεις, θα ξέρεις ήδη το μισό», τότε ακόμα θα αναρωτιώμουν πιο άλλο (βρ@μο)πρόγραμμα να κατεβάζω για να βελτιώσω τη συλλογή μου.
  Αν ο χρήστης έχει δοκιμάσει έστω και ΜΙΑ διανομή, από μένα είσαι ελεύθερος να προτείνεις ότι θέλεις.

 • ducklord

   Μωρέ, δεν διαφωνώ. Ο λόγος που “πρότεινα Gentoo” είναι, όπως το τόνισα, το εξαιρετικό documentation του (σε “έτοιμα docs” αλλά και μέσω tutorials/συζητήσεων στην κοινότητα του). Χάρη σε αυτό ο χρήστης πηγαίνει βηματάκι-βηματάκι και μαθαίνει ΚΑΙ την ορολογία, ΚΑΙ “αντβάνσντ” καταστάσεις. Παράδειγμα:

  Πες σε έναν “Αρχάριο Ουμπουντά” πως πρέπει “να κάνει ρηκομπάηλ τον πυρήνα”. Θα αρχίσει να βγάζει αφρούς από τον τρόμο! Πες το, τώρα, σε έναν “Αρχάριο Τζεντά”: νο πρόμπλεμ, ούτως ή άλλως, το… έκανε ως “βήμα του αρχικού ινσταλέησον”. Το ξεκαθάρισα νομίζω: το Τζέντου θα του φάει 4-5 μέρες μόνο για την εγκατάσταση και το “αρχικό παιχνίδι” αν είναι “αρχάριος”, αλλά μέσα σε αυτές τις 5 μέρες, και μόνο με το αρχικό install και setup του συστήματος του, θα κάνει όσα θα έκανε ένας “αρχάριος με Ουμπούντου” μέσα στον πρώτο… χρόνο χρήσης του Linux! Ο “Ουμπουντάς” μπορεί μέσα σε 3-4 ώρες να έχει ένα σύστημα “με τα προγράμματα που θέλει”, αλλά όχι και “όπως το θέλει” αλλά “όπως του το ετοίμασαν”. Για να το κάνει “όπως το θέλει” μπορεί να παλεύει ακόμη και για μήνες, και αυτό αντιγράφοντας έτοιμα σκριπτάκια και προσθαφαιρώντας προγράμματα στην αναζήτηση του… Holy Grail του desktop. Ο “Τζεντάς” ξεκινά ανάποδα: του φεύγει ο πάτος να στήσει ένα σύστημα α-κρι-βώς όπως το θέλει, και μετά “χώνει πακέτα αβέρτα” καταλήγοντας σε ένα περιβάλλον – διαμάντι για τις ανάγκες του.

  Μπερδεγουέη, η εμπειρία μου από τη χρήση του Gentoo ήταν και ο βασικός λόγος που “έφτυσα” το Arch. Πήγα σε αυτό μετά το Gentoo επειδή είναι και-καλά “ένα Gentoo χωρίς το συνεχόμενο compiling” και βαρέθηκα όποτε συναντούσα πρόβλημα, και μετά από αναζητήσεις για λύσεις, να καταλήγω σε μηνύνατα που έλεγαν “δες πώς το κάνουν στο Gentoo”. Μα, βρε βλήματα, αν βγάλατε το Arch “ως καλύτερη εναλλακτική από το Gentoo”, γιατί με ξαναστέλνετε σε αυτό;!;! Ζμπαρεκουάκ καταστάσεις!

 • modenas88

   Υπάρχει όμως και μια ΜΕΓΑΛΗ πιθανόητα (σχεδόν βεβαιότητα) ότι όταν αυτός ο χρήστης δει ως πρώτη διανομή το Gentoo… τελικά να μην δει ούτε αυτό ούτε και ΚΑΝΕΝΑ. Και να ξαναγυρίσει χωρίς δεύτερη σκέψη εκεί που ήταν. Και ξέρεις τι είναι ΠΟΛΥ χειρότερο από το να «χάσουμε» έναν δυνητικό χρήστη… να αποκτήσει μια κακή εμπειρία για το Linux -ότι είναι δύσκολο και θέλει πολύ διάβασμα κοκ- και να την ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ σε κάθε ευκαιρία/συζήτηση (κακή φήμη). Πιστεύεις πως θα είχε άδικο μετά να είναι προκατειλημμένος με όλο το *Linux*.
  Νομίζω είναι ελάχιστοι αυτοί που ξεκινούν (ΚΑΙ παραμένουν) με μια τόσο προχωρημένη διανομή. Ακόμα και προγραμματιστής να είναι ή σχετικός με την πληροφορική πάλι νομίζω ότι θα δυσκολεύονταν και ίσως να τα παράταγε. Αναφέρομαι βέβαια σε έναν καθημερινό Desktop χρήστη· την πλειοψηφία, δηλαδή, που βρίσκεται πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.
  Θα μου πεις παλιά (πριν 7-8 χρόνια και πίσω) που ήταν πολύ πιο δύσκολο πως πήγαιναν σε αυτό χρήστες;;; Ε να μην ήταν όλοι (σχεδόν) φοιτητές πληροφορικής, προγραμματιστές κτλ και ίσως και να το είχαν διδαχτεί.
  Πρέπει να «ξέρεις τι θέλει»ς για να πας σε μια τέτοια διανομή… πόσο μάλλον να «ξεκινήσεις».
  Αλήθεια εσύ με ποια διανομή ξεκίνησες;;;

 • ducklord

   Συμφωνώ, αλλά το πρότεινα για την περίπτωση που ήθελε “να μάθει Linux” ή “να παίξει” με τα δυνατότερα σημεία του (αν είναι λιγάκι “προχωρημένος” ως χρήστης). Και ακριβώς για αυτό ρώτησα εξαρχής “τι το θέλεις”. Αν έλεγε, π.χ., “για να κάνω μοντάζ video γάμων σε blu-ray”, θα πήγαινε συστημένος για Win7/Mac OS.

  Εγώ ΔΕΝ θυμάμαι να σου πω διανομή, διότι πάντα ήμουν… πειραχτήρι. Ξεκίνησα από Commodore 64, πήγα στην Amiga και πάντα διάβαζα φανατικά περιοδικά (όχι μόνο εγχώρια αλλά και πολλά ξένα – είχα… κολλητό περιπτερά (!), και μου τα δάνειζε, με αποτέλεσμα να μπορώ να χαίρομαι ένα ακριβό, για την εποχή, χόμπι (κάθε ξένο περιοδικό τότε κόστιζε τα τριπλάσια με πενταπλάσια από ένα εγχώριο). Έτσι, πριν καν “πάω στα PCs”, είχα μια πολύ καλή εικόνα του “τι είναι λειτουργικό σύστημα”, ενώ είχαν πάρει και τα αυτιά μου τι εστί Linux.

  Αν και ξεκίνησα στα PCs κλασσικά με DOS, και Windows 3.11 μόνο και μόνο για να γελάω με το πόσο άχρηστα ήταν για τις δικές μου ανάγκες ( Games & Σχέδιο ), όταν πήγα στα Win95, δοκίμασα και, αν θυμάμαι καλά, Red Hat και SUSE – με αποτέλεσμα να βλαστημήσω την ώρα που γεννήθηκα. Όταν έχεις έρθει από την “πετάει με επεξεργαστή 8MHz και έχει τρελά multimedia” (που, να θυμήσω, τότε ΔΕΝ είχαν, ακόμη, τα PCs – εποχή λίγο πριν τη μανία “με τα παιχνίδια με full motion video”), το να στήνεις λειτουργικό με το χέρι που, τότε, “είχε να προσφέρει” μόνο σε προγραμματιστές και δικτυάδες, δεν μου φαινόταν να έχει και τόσο νόημα.

  Ε, μετά, με τα 98, άρχισα να παίζω και με άλλες διανομές, παράλληλα με τα 2000 έβαζα και ό,τι άλλο κυκλοφορούσε σε δεύτερους δίσκους “για να βλέπω μπας και έφτασε στα ίδια επίπεδα με τα Win για να το υϊοθετήσω ως βασικό λειτουργικό” (η κρυφή ελπίδα πως “θα έβλεπα κάτι αντίστοιχο με το Workbench στα PCs – μόνο το BeOS το πλησίασε ως ένα βαθμό), και… τσούπ! Νά’μαστε να δουλεύουμε σε περιοδικά και, περιστασιακά, “να είμαστε οι λινουξάδες της παρέας” (ενώ ασχολούμουν μόνο περιστασιακά, μόνο από χόμπι – δυστυχώς, η παρουσία του Linux σε “mainstream” περιοδικά παρέμενε αναιμική μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση τις εξειδικευμένες εκδόσεις).

  Για αυτό είπα, κάποια στιγμή στη συζήτηση, πως ΕΧΩ “εμπειρία” από Linux. Όχι ως “έμπειρος χρήστης”, “χακεράς” ή developer, και σίγουρα όχι ως μόνιμος χρήστης του, αλλά ως “περιστασιακός περαστικός”, που έχει “στήσει” ουκ ολίγες διανομές, έχει δουλέψει λιγάκι με αυτές, έχει δει και χρησιμοποιήσει ως ένα σημείο τις περισσότερες “πρωταγωνιστικές εφαρμογές” του.

  Αυτάααα!