Linux: drivers και desktop, το εμφανέστερο πρόβλημα

Όπως γνωρίζουν οι χρήστες του Linux, ένα από τα… μεγάλα κουσούρια του είναι η έλλειψη drivers, αλλά και τα προβλήματα συμβατότητας με κάποιο hardware. Δυστυχώς, το “δεν βλέπω desktop” είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος.

Ody's thoughts

Το post εντάσσεται σε μια νέα σειρά θεμάτων του unregistered όπου, απλά, “θα θάψουμε το Linux” – αλλά περιγράφοντας την πραγματικότητα. Παρουσιάζοντας τα προβλήματα του, που οι φανατικοί οπαδοί του χαρακτηρίζουν ως “ασήμαντα” και προσπαθούν να… κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Και δεν θα το κάνουμε “γιατί το μισούμε”, αλλά γιατί το πρώτο βήμα “για να γίνεις πιο δυνατός” είναι το να αναγνωρίσεις τα μειονεκτήματα σου. Όχι το να… κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Τα θέματα θα είναι γραμμένα απευθυνόμενα σε ένα τυπικό μέσο χρήστη, που γνωρίζει “τα βασικά από το desktop” και – πιθανότατα – δουλεύει σε περιβάλλον Windows. Τονίζω πως τα πάντα βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και αποτελούν προσωπική άποψη του γράφοντα. Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διαφωνεί με όλα και να θεωρεί πως στον κόσμο του Linux όλα είναι ρόδινα. Not me. Πάμε;

Οι περισσότεροι (ανάμεσα στους οποίους συχνά και εγώ) συχνά “θάβουν” το Linux όσον αφορά στην υποστήριξη drivers, εστιάζοντας στο πιο ορατό τμήμα του: τα γραφικά. Δυστυχώς, ένα από τα σημεία όπου υστερεί είναι πως οι εταιρείες παραγωγής (τεχνολογιών) καρτών γραφικών δεν του έδιναν – και ακόμη δεν του δίνουν – και τόση σημασία, και ο λόγος είναι, απλά, πως δεν υπήρχαν, και εξακολουθούν να μην υπάρχουν μέχρι σήμερα, πολλά παιχνίδια για αυτό. Αφού η συνηθέστερη χρήση των καρτών γραφικών αφορά στο gaming (και με μια κάρτα της πλάκας μπορεί κανείς “να κάνει επεξεργασία κειμένου”), AMD, Nvidia αλλά και Intel δεν έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του.

Και τι σημαίνει αυτό;

Δυστυχώς, η τάση της τελευταίας διετίας (και βάλε) θέλει τα σύγχρονα desktop περιβάλλοντα να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των GPUs για να παρουσιάσουν εφέ, διαφάνειες αλλά και να βελτιώσουν την απόκριση του desktop. Και για να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει και να δουλεύει σωστά ο driver της κάρτας γραφικών. Έλα που… “δεν”!

Τόσο οι προτάσεις της AMD όσο και της Nvidia όσον αφορά στους drivers παρουσιάζουν ασυμβατότητες με πολλά μοντέλα των εταιρειών, όταν συνδυάζονται με ένα σύγχρονο desktop. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένα “σύγχρονο desktop”, σαν το Unity ή το Gnome Shell, δεν μπορεί να τρέξει σωστά σε ένα σεβαστό αριθμό υπολογιστών.

Αυτό δεν είναι κακό από τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές (το θετικό της “ελευθερίας επιλογής” του Linux). Θεωρητικά, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει έναν εναλλακτικό window manager που να μην χρειάζεται hardware acceleration και να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του μια χαρά. Τότε, όμως, χάνεται ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Linux, που τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει με πολύ-πολύ κόπο: ακριβώς το ότι διαθέτει “σύγχρονα desktops”. Που, μάλιστα, ήταν και ταχύτατα!

Page 1 of 512345
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.