Linux: το… μπάχαλο της “ελευθερίας επιλογής”

Οι περισσότεροι οπαδοί του Linux ισχυρίζονται πως “το πλήθος εφαρμογών (και διανομών) μεταφράζεται σε ελευθερία επιλογής”. Η αλήθεια είναι πως αποτελεί τον απόλυτο προσδιορισμό του… μπάχαλου.

Ody's thoughts

Το post εντάσσεται σε μια νέα σειρά θεμάτων του unregistered όπου, απλά, “θα θάψουμε το Linux” – αλλά περιγράφοντας την πραγματικότητα. Παρουσιάζοντας τα προβλήματα του, που οι φανατικοί οπαδοί του χαρακτηρίζουν ως “ασήμαντα” και προσπαθούν να… κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Και δεν θα το κάνουμε “γιατί το μισούμε”, αλλά γιατί το πρώτο βήμα “για να γίνεις πιο δυνατός” είναι το να αναγνωρίσεις τα μειονεκτήματα σου. Όχι το να… κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Τα θέματα θα είναι γραμμένα απευθυνόμενα σε ένα τυπικό μέσο χρήστη, που γνωρίζει “τα βασικά από το desktop” και – πιθανότατα – δουλεύει σε περιβάλλον Windows. Τονίζω πως τα πάντα βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και αποτελούν προσωπική άποψη του γράφοντα. Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διαφωνεί με όλα και να θεωρεί πως στον κόσμο του Linux όλα είναι ρόδινα. Not me. Πάμε;

Αν κάτι χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα το Linux, αυτό είναι η λεγόμενη “ελευθερία επιλογών”. Θεωρητικά, και όπως θα σπεύσουν να επισημάνουν οι οπαδοί του, “υπάρχει μια λύση για κάθε ανάγκη”. Πρακτικά, αυτό δεν ισχύει, αφού σε πολλά σημεία υπάρχουν τεράστια κενά, ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν, ενώ πολλές από τις λύσεις που όντως υπάρχουν παρουσιάζουν τα χίλια-μύρια προβλήματα.

Πάμε πακέτο

Ωραία, έστω πως σε έπεισε κάποιος ή κάποια “να δοκιμάσεις το λίνουξ”. Πας “να το βρεις” και βλέπεις πως υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες διανομές. Οι δημιουργοί τους θα σου πουν πως “καθεμιά απευθύνεται σε διαφορετικές ανάγκες”. Στην πραγματικότητα, οι 99 στις 100 είναι “το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα”, επειδή οι δημιουργοί τους ήθελαν να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Φαίνεται απίθανο; Και όμως. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά.

Μάλλον όλοι γνωρίζετε τι είναι τα “αρχεία εγκατάστασης” στον κόσμο των Windows. Οι περισσότεροι χρήστες τους έχουν εγκαταστήσει μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι. Και, περιστασιακά, ίσως αυτή η εφαρμογή ή το παιχνίδι “να χρειαζόταν και κάτι άλλο” για να λειτουργήσει. Το κλασσικότερο παράδειγμα που γνωρίζουν οι περισσότεροι αφορά στα DirectX, το λογισμικό της Microsoft που αναλαμβάνει την προβολή γραφικών “με επιτάχυνση” και την αναπαραγωγή ήχου, που απαιτείται από σχεδόν όλα τα παιχνίδια των Windows. Το ίδιο συνέβαινε κάποτε και στο Linux: και εκεί υπήρχαν προγράμματα και παιχνίδια που βασίζονταν σε άλλα “κομμάτια” λογισμικού – και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Page 1 of 612345...Last »
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • MikeRed7

  Μια και μλάμε για αρχιτεκτονική λειτουργικού, για να μπορέσει κάποιος να γράψει εδώ καποια τεκμηριωμένα επιχειρήματα υπέρ του linux θα πρέπει να έχει απέναντι του κάποιον με γνώση και εμπειρία και δυστυχώς τα παιδιά που γράφουν τα άρθρα είναι στην καλύτερη ημιμαθείς οπότε ας μην μπούμε σε ειδικά θέματα όπως πχ η ασφάλεια, σταθερότητα, ταχύτητα, διαχείρηση μνήμης,  ή το file system σε σχέση με τα windows. Όσο για apps και drivers φαίνετε ότι έχεις χρόνια να χηρσιμοπιήσεις σοβαρά linux.  Εγώ το μόνο που θα σου πω είναι δες τι εφαρμογή έχει το linux στον τεχνολογικό και πραγματικό κόσμο και που βασίζονται τα πάντα παγκοσμίος. Ξεκολήστε με τα παιχνίδια και ενημερωθείτε λίγο και μια και είπα για παιχνίδια διαβάστε τις ανακοινώσεις της Valve. Μόνο το desktop έχει ξεφύγει από το linux γιατί σε αντίθεση με το mobile που έχει τεράστια οικονομική υποστήριξη (Google Android) στα pc δεν έχει ελέω Microsoft που ελέγχει τις μάζες. Ενημερωθείτε λοιπόν και μην γράφετε τόσο εύκολα τεχνικά αρθρα χωρίς εμπειρία γιατί γελάει ο κόσμος,

 • ducklord

  Δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα ή μη μιλάς με γενικότητες όπως, νωρίτερα, ο Spiros. Ανέφερα συγκεκριμένα προβλήματα που κατά κοινή ομολογία ισχύουν. Αν μπορείς να τα ακυρώσεις, κάν’το. Πες “δεν ισχύει το Χ διότι ισχύει το Ψ”. Όχι “δεν ισχύει το Χ διότι δεν ξέρεις τι λες”. Όταν το κάνεις, θα σου βγάλω το καπέλο. Ως τότε, δεν μπορείς να υποστηρίζεις πως “δεν έχω τεχνικές γνώσεις” με αιτιολόγηση ένα σκέτο “γιατί έτσι”.

  Τα προβλήματα που αναφέρω είναι τωρινά. Σημερινά. Υπάρχουν εδώ και χρόνια και εξακολουθούν να υπάρχουν. Αφού “δεν υπάρχει πρόβλημα με drivers” όπως ισχυρίζεσαι, γιατί η ίδια η Valve – που, από ό,τι φαίνεται, σέβεσαι – αισιοδοξεί πως με τις κινήσεις της “θα αλλάξει η κατάσταση”; Αφού “υπάρχουν apps”, πάρε τα πόδια σου και βρες μου αντίστοιχο του Lightwave και του Maya με το ίδιο σετ δυνατοτήτων. Ή, όχι, βρες μου καλύτερα software για διαχείριση αυτοματισμένων συστημάτων φωτισμού σε θέατρα. Για να σε δω. Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Valve, συμφωνώ: ΟΤΑΝ, με το καλό, δούμε το Linux να γεμίζει με παιχνίδια, όλα θα είναι καλά. ΣΗΜΕΡΑ, όμως, ΤΙ έχει για να παίξει κάποιος; Εσύ προτείνεις “να εγκαταστήσει Linux και ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ πότε θα εμφανιστούν τα παιχνίδια”.

  Αλλά έχεις δίκιο: όλοι οι χρήστες ενδιαφέρονται για το file system. Έχω βαρεθεί να τους ακούω γύρω μου, στους δρόμους, σε καφετέριες, σε παραλίες, να συζητούν για τα πλεονεκτήματα του EXT4 σε σχέση με το EXT3, αλλά και για το πόσο μαγκιά είναι η γρήγορη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών αρχείων από το ReiserFS.

  Ευχαριστώ για την εποικοδομητική κριτική.

 • Paparies

  φιλαράκι για πες μου πόσο κοστίζουν τα windows μαζί με το office, θέλω και το nero θέλω και το convertxtodvd,photoshop, ένα antivirus,firewall, ένα εργαλείο για την registry,το format πόσο κοστίζει κάθε 4μηνο,(με έχουν πρήξει πραγματικά κάποιοι).τι άλλο να θυμηθώ….

 • ducklord

  Έθιξα πουθενά το θέμα του κόστους, και δεν το κατάλαβα; Το απολύτως αντίθετο είπα: Αν ΕΙΜΑΙ επαγγελματίας, και ΘΕΛΩ το Office, ΘΕΛΩ το Photoshop, ΘΕΛΩ το Lightwave, το AutoCad, οποιαδήποτε, γενικά, ακριβή και επαγγελματική λύση… Υπάρχει στο Linux; Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι.

  Άρα;

 • nbagi

  Οδυσσέα καλή η προσπάθεια αλλά για μένα άστοχη, σόρι. Καμία σχέση τα windows με τα linux απλά δεν μπορούν να συγκριθούν και ούτε αυτό που περιγράφεις ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

  – Το win το πληρώνεις άρα θα πρέπει δουλεύει… / το linux είναι ελεύθερο και δωρεάν άρα δεν δίνει λογαριασμό, όποιος θέλει το χρησιμοποιεί όπως θέλει και όπως θέλει και μπορεί βοηθάει στην ανάπτυξη του. Ανάλογα με την χρήση και το επίπεδο χρήστη τις περισσότερες φορές είναι πιο εύχρηστο από τα win με διαφορά…(θα αναφερθώ)
  – Το ένα χαίρει (εμπορικές συμφωνίες τις περισσότερες φορές δεσμευτικές) υποστήριξης από τους κατασκευαστές (οδηγούς συσκευών) / το άλλο όχι, άντε απλή υποστήριξη, η δουλειά που έχει γίνει (όπως έχει γίνει βλέπε προδιαγραφές κατασκευαστών, reverse engineering) είναι αξιοζήλευτη,
  – Η μικρομαλακή ήταν και προσπαθεί να είναι σχεδόν μονοπώλιο (βλέπε προ-εγκατάσταση, εμπορικές συμφωνίες με κυβερνήσεις, πρότυπα κλπ) / Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αναγνώριση
  – Οι εφαρμογές στα win και osx στην πλειοψηφία τους είναι επί πληρωμή, επαγγελματικές (office, photoshop, κ.α) / οι εφαρμογές στο linux είναι ανοιχτού κώδικα δωρεάν ερασιτεχνικές αλλά καλύπτουν άνετα και με το παραπάνω έναν απλό χρήστη. Πόσοι πραγματικά χρειάζονται και μπορούν να πληρώσουν το photoshop και κάθε άλλο επαγγελματικού επιπέδου εφαρμογή; είναι σαν να θέλω να σκάψω στην αυλή μου μία τρύπα για να βάλω ένα κολονάκι και πάω και αγοράζω έναν εκσκαφέα, κάποιοι πάνε και τον κλέβουνε χαχαχα.
  – Το linux είναι μόνο ο πυρήνας που η κάθε διανομή παραμετροποιεί ανάλογα με την φιλοσοφία της ή τις ανάγκες της.
  – Οι μεγάλες διανομές έχουν διαφορές μεταξύ τους, ένα παράδειγμα (δεν θα μπω στα ενδότερα γιατί δεν τα γνωρίζω) είναι το περιβάλλον εργασίας που υποστηρίζουν καλύτερα πχ (ubuntu με unity μπλιαχ συγνώμη, mint με cinnammon, fedora με gnome-(s)hell, mageia και opensuse με KDE κ.α.). – Τα win για περιβάλλον εργασίας σου δίνει όποιο γουστάρει ή την βολεύει / στα GNU/Linux ευτυχώς που υπάρχουν πολλά DE γιατί το κάθε ένα μπορεί να το χρησιμοποιείσεις ανάλογα με την αισθητική σου η τις ανάγκες σου. Πχ το unity είναι ότι πρέπει για κάποιον (και μόνο να μου επιτρέψετε) που δεν έχει και πολύ καλή επαφή με τους υπολογιστές, μία μπάρα στο πλάι με πέντε εφαρμογές και τέλος. Το KDE τι να λέμε τώρα άλλο επίπεδο το καλύτερο DE στον πλανήτη. To XFCE για υπολογιστές χαμηλών επιδόσεων και άλλα πολλά που δεν τα γνωρίζω… Επίσης η εμφάνιση των εφαρμογών είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλοντα εργασίας και όχι η κάθε εφαρμογή να κάνει τον υπολογιστή μου τσίρκο.
  Τα λειτουργικά GNU/linux είναι για όλα τα επίπεδα χρήστη και δεν δεσμεύουν κανέναν, είναι ποιο εύχρηστα από τα αντίστοιχα εμπορικά, αναφορικά: ταχύτητα, ασφάλεια, ευχρηστία, εμφάνιση, προσαρμογή. Εντάξει δεν παίζουν παιχνίδια, σε λίγο καιρό θα παίζουν, πόσοι παίζουν >25 ετών;

 • modenas88

  Θεωρώ κι εγώ το άρθρο άστοχο,
  επι της ουσίας (κανένα πρόβλημα για το
  ήφος)! Θα αναφερθώ σε πολλά προφανή
  ζητήματα, όχι γιατί θέλω να προσβάλω τη
  νοημοσύνη κανενός, αλλά γιατί, όπως το
  βλέπω, δεν θεωρούνται αυτονόητα ή τα
  ξεχνάμε. Είναι λάθος να προτείνουμε σε
  κάποιον… «δοκίμασε Linux», επειδή, όπως
  σωστά λες, θα ψάχνεται στια πολλές
  διανομής. Καλύτερα να του προτείνουμε
  συγκεκριμένη διανομή για να τον
  διευκολύνουμε. Και εννοείτε μια από τις
  διανομές που απευθύνονται στον
  απλό-καθημερινό χρήστη (mint, ubuntu, etc). Και
  -όπως άφησα να εννοηθεί- οι διανομές που
  θα προτείνουμε σε έναν τέτοιο χρήστη
  ΔΕΝ πρέπει να είναι κάποιες από Slackware,
  Gentoo,… επειδή προορίζονται για τους
  προχωριμένούς χρήστες ή και αυτούς που
  θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω. (εκτός
  αν θέλουμε να το παίξουμε X4κ0ρζ. πχ βάλε
  514cKW4r3 που έχω και ΕΓΩ και «σπάω δίκτυα».
  τότε αυτή η παράγραφος δεν ισχύει)Οπότε
  αν κάνουμε το παραπάνω προφανές, εκείνος
  που θα δοκιμάσει το «Linux» δεν θα δυσκολευτεί
  στην αναζήτηση. Δεν πιστεύω να θεωρείται
  τα Mint, Ubuntu (αυτά ξέρω από τα «εύκολα»),
  δύσχρηστα ως προς την βασική λειτουργία
  και διαχείρηση (παρακαλώ μη μου πείτε
  εδώ ότι τα *gnome3* είναι αργά και «καίνε
  πολύ»). Επίσης ξεχνάμε ένα-δύο ζητήματα
  *καίριας σημασίας* για το ΑΝ το Linux (mint,
  ubuntu, κτλ – εξήγησα το γιατί αυτές) είναι
  «δύσκολο». Το πρώτο είναι το «Linux !=
  Windows». Και αν αυτό δεν παίζει μεγάλο
  ρόλο, επειδή κάποιοι (ίσως ορθά) θα
  πουν… «τι με νοιάζει κι αν ισούτε με
  98090. εγώ δυσκολεύομαι με αυτό» τότε
  υπάρχει και ένας δεύτερος παράγωντας
  με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Λέγετε
  ΣΥΝΗΘΕΙΑ. Αν ο νέος χρήστης κάνει το
  λάθος και αναμένει με το που δοκιμάζει
  κάποια διανομή να κάνει *ακριβώς* τα
  ίδια πράγματα και κινήσεις, με το γουίν,
  αλλά χωρίς ιούς, χωρίς να κολλάει και
  δωρεάν, θα απογοητευτεί, ακόμα και ΑΝ
  αυτή η διανομή είναι αντικειμενικά
  «καλύτερη» σε όλα τα επίπεδα από το
  γουίν.

  Στα γουιν και γενικά
  τα κλειστά λογισμικά μπορεί να υπάρχουν
  και εκεί δύο και παραπάνω λογισμικά που
  να κάνουν το ίδιο πράγμα. Μόνο που λόγω
  της φιλοσοφίας του, κάθε εφαρμογή βάζει
  τα περισσότερα από τα πραγματά της σε
  ένα φάκελο (bundled). Κάποια από τα «πράγματα»
  μπορεί να είναι κοινά για δύο εφαρμογές,
  όπου αν είναι κλειστού κώδικα δεν ξέρεις
  καθόλου τι γίνεται. Αυτό το αναφέρεις
  ως «Στα Windows το πρόβλημα λύθηκε, ως ένα
  σημείο, με την ενοποίηση όλο και
  περισσότερων τέτοιων “πακέτων” σε
  μεγαλύτερα πακέτα, αλλά και την προσπάθεια,
  από πλευράς Microsoft, να συμπεριλαμβάνει
  όλα “τα βασικά” στα ίδια τα Windows.» Να
  σημειώσα πως υπάρχουν και σε κάποια
  διανομή τέτοια bundled πακέτα (νομίζω
  chackra), αλλά και σίγουρα τα pbi’s του PC-BSD.
  Έτσι πρέπει να λειτουργεί και το osx και
  το solaris (νομίζω διαφορετική διαδρομή-βάση
  ανά «αποθετήριο»). Βγήκα λίγο off..Για
  το photoshop. Η εφαρμογή αυτή είναι κατα
  γενική ομολογία η καλύτερη στο είδος
  της. Όμως δεν είναι της εμες και δεν
  υπάρχει κατά αποκλειστηκότητα στα
  γουιν. Ο σημαντικός λόγος που δεν βγαίνει
  και για Linux είναι επειδή η εταιρία δεν
  την ενδιαφέρεται/ή_συμφέρει, λόγω του
  μικρού μεριδίου της αγοράς του (λέγετε
  και ότι η αντόουμπ, είναι «κακή» με το
  Linux, αλλά αν ήταν το 20% της αγοράς τότε
  μάλλον θα ήταν καλή). Όμως υπάρχουν και
  τέτοιας εμβέλειας/επιπέδου (διαδεδομένες)
  εφαρμογές που (τυχαίνει) να βγαίνουν
  και για Linux. πχ SPSS teamviewer.Όσο για τις
  πολλές (έστω μικρο-) εφαρμογές… συμφωνώ
  με τον Bill_Toulas (όπως και στα περισσότερα
  – και αν δεν είχε στην ίδια πρόταση τις
  λέξεις «dependencies» και «Slackware» χρησιμοποιόντας
  με την «κακή» έννοια… θα του έκανα και
  λάικ) εκεί που αναφέρετε στα διάφορα
  blogs. Η συντριπτηκή πλειοψηφία αυτών των
  εφαρμογών αναπτύσσονται από εθελοντές
  (παρεξηγημένη λέξη) και αν δεν γίνεται/θέλουν
  να συνεργαστούν για μια και όχι δέκα
  εφαρμογές, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι
  εδώ. Δηλαδή αν οι ελλακ άδειας δες
  επέτρεπαν το fork-άρισμα, θα ήταν καλύτερες
  αυτές οι «μητρικές» εφαρμογές. Ή να
  χρησιμοποιούνταν μια άδεια που να
  απαγόρευε την «παρόμοια» εφαρμογή και
  εξαναγκασμό για να αναπτύξουν την
  προυπάρχουσα :ρ (το επόμενο στάδιο των
  πατεντών που εμποδίζουν την ανάπτυξη
  του λογισμικού). Επίσης υπάρχουν και
  κλειστής άδειας μικροεφαρμογές όπου
  όπως και στις ελλακ μια ομάδα ατόμων
  αποφασίζει να φτιάξει μια εφαρμογή και
  απλά το κάνει. Οι εταιρίες, που κατά
  πλειοψηφία (όχι όμως πάντα) βγάζουν πιο
  ανώτερες/ολοκληρωμένες εφαρμογές/σουίτες
  (όπως ανέφερα το φωτοσοπ), θα τις έβγαζαν
  και αυτές αν υπήρχε κάποιο μεγαλύτερο
  ποσοστό για λινούξ. Για το LibreOffice εκεί
  υπήρξαν/υπάρχουν θέματα με τις άδειες
  χρήσης για αυτό και δεν συμπορεύτηκε
  με το Open. Η πλειοψηφία της ομάδας του,
  αναπτύσσει περισσότερο το libre (αν όχι
  και τα δύο).

  ΚΑΙ στα γουιν ΚΑΙ στις
  Desktop διανομές Linux (και ΟΧΙ στο Linux που
  είναι ο πυρήνας) υπάρχει ENA προεγκατεστημένο
  notepad, ΕΝΑΣ προεγκατεστημένος περιηγητής,
  ΕΝΑΣ file manager, ΕΝΑΣ επεξεργαστής κειμένου
  τύπου word (που στο «Linux» δουλεύει για πάνω
  από 30 μέρες) κοκ…

  Και τέλος… γιατί έχεις
  το Mint και όχι Ubuntu περνώντας το cinnamon ή το
  Mate. Ή γιατί δεν έχεις Debian και να το
  «φτάσεις», με κάποια δουλεία, στο Mint
  ώστε να δείξεις ότι ισχύει αυτό που
  γράφεις για την πληθώρα των
  διανομών;;;………… Άρα ΚΑΙ το Ubuntu ΚΑΙ το
  Mint έχουν λόγο ύπαρξης. Ακόμα και αν
  χρησιμοποιούν τον ίδιο διαχειριστή
  πακέτων, περίπου τα ίδια πακέτα (συν
  κάποιες προσφαφαιρέσεις) και απλά έχουν
  διαφορετικό φόντο και κάποια ρυθμίσεις.

  υ.γ: και σε μένα δεν μου
  αρέσει να χρησιμοποιώ διανομές που
  βασίζονται σε κάποια άλλη. Η μόνη τέτοια
  που έχω στο δίσκο είναι το Ubuntu. Οι
  υπόλοιπες είναι «πρωτογενής». Δεν έχω
  όμως πρόβλημα με τα πολλά παράγωγα και
  σπινς.

 • ducklord

   Φίλτατε, όχι, διαφωνώ: γιατί το Internet έχει γεμίσει με θέματα του στυλ “Linux VS Windows” και “Linux rulez” αν “δεν είναι δυνατή μια σύγκριση”; Το είπα και το ξαναείπα: ΓΙΑΤΙ πρέπει να επικρατεί η λογική πως “ένα θέμα Linux VS Win όπου νικά το Linux είναι οκ, μα το αντίστροφο, μη, τζίζ”; Ε, εγώ πάω κόντρα στο ρεύμα: ΚΑΝΩ το αντίστροφο. Και μετά από αυτό, πάμε στα υπόλοιπα…

  1. Συμφωνώ απόλυτα. Δεν διαφώνησα πουθενά. Εκτός, ίσως, από το “τις περισσότερες φορές είναι πιο εύχρηστο” (δεν είναι, δεν το έχω δει ΕΓΩ να είναι, όχι “τις περισσότερες φορές”. Ταπεινή άποψη μου – μπορεί να διαφωνεί κανείς, ανάλογα “με το τι κάνει”).

  2. Συμφωνώ. Ίδια φάση με τους… emulators: ζηλεύω το κουράγιο όσων αποκωδικοποιούν και μαντεύουν πως λειτουργούν κλειστά standards για να δημιουργήσουν “ανοιχτά” αντίστοιχα. Λαμπρό παράδειγμα, SAMBA (που όχι μόνο “λειτουργεί”, αλλά… βαράει και στα αυτιά το αρχικό win implementation).

  3. Συμφωνώ. Εταιρεία είναι, όμως, δικαιολογείται. Κάτι σαν την κοκακόλα, ένα πλάμα, που (με πιάνει εμμετός με τη διαφήμιση) κραυγάζει “open happiness”. Τι “open”, ρε; Επειδή… διέρρευσε στο Internet “η μυστική συνταγή” της (ή κάτι αντίστοιχο), έγινε ξαφνικά “open happiness”; :-P

  4. Όχι. Δεν ισχύει. Οι ΓΝΩΣΤΕΣ εφαρμογές στα Win είναι “εμπορικές”. Μην ξεχνάς, όμως, πως και στα Win υπάρχουν δωρεάν λύσεις. Και ακόμη και αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, ΔΕΝ έχουν αντίστοιχα τους στο Linux – τουλάχιστον, τόσο εύχρηστα ή τόσο ολοκληρωμένα. Παράδειγμα; Βάλε σε έναν “απλό γραφίστα” ή ακόμη και σε έναν εντελώς νουμπά να “παίξει” με GIMP (υπάρχει και στα Win, δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσιάζεται πια ως “ατού του Linux”) και βάλε του και Paint.NET (κλάσεις ανώτερο από άποψη ευχρηστίας). Τσάμπα και τα δυο, και το Linux δεν έχει τίποτα το ίδιο εύχρηστο και ολοκληρωμένο όσο το δεύτερο. Θα μιλήσω για τέτοιες “φρή” λύσεις σε μελλοντικό άρθρο (αναγκαστικά, όταν επιστρέψω από τις διακοπές – σόρυ και… υπομονή. Τα λέμε από αρχές επόμενης εβδομάδας.)

  5. Το Linux ΔΕΝ είναι μόνο ο πυρήνας, αλλά ένα πακέτο “βασικών εργαλείων” (π.χ. ανάμεσα τους ο GCC compiler). Αυτά είναι μια χαρά. Όσο απομακρύνεται κανείς από αυτα, τόσο “χάνεται η μπάλα”. Και, όχι, ΔΕΝ “παραμετροποιεί κάθε διανομή τον πυρήνα”. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν την ίδια “vanilla” έκδοση του. Η δε “παραμετροποίηση του” είναι, ουσιαστικά, αρκετά απλή υπόθεση και θέμα… λογικής – που, όμως, τρομάζει τον χρήστη που ακούει πως “είναι πανδύσκολη υπόθεση”. Όποιος το έχει δοκιμάσει βλέπει πως, τελικά, είναι απλά υπόθεση “επιλογής των σωστών παραμέτρων”. Γιατί είναι εύκολο να πάει κανείς στο videoclub αποφασισμένος για το αν θα δει “θρίλερ ή κωμωδία”, αλλά του έρχεται δύσκολο να διαλέξει από ένα μενού στον πυρήνα του “αν έχει Nvidia ή AMD κάρτα γραφικών”;!; Αρκεί “να μην πειράξει ό,τι δεν γνωρίζει” (και για τα οποία “άγνωστα” μπορεί να μάθει πανεύκολα “τι είναι τι” με μια απλή αναζήτηση και ανάγνωση). Δεν είναι και τόσο “μαγκιά” το “να παραμετροποιήσεις τον πυρήνα” όσο φαίνεται. Εκτός αν πέσεις σε κάποιο ηλίθιο κόλλημα – π.χ. πριν δυο μήνες παίδευα τον Salih επειδή το Arch μου δεν ήθελε με την καμία “να δει” τον πυρήνα που είχα “πειράξει” διότι, απλά, τον έκανα recompile… με το ίδιο όνομα αρχείου (;!;!), και για κάποιο λόγο “η νέα έκδοση χτυπούσε σε παλιά dependencies”. Ο Salih κοπάναγε το κεφάλι του στον τοίχο – ούτε καν είχε μαντέψει πως ήταν πιθανό κάτι τέτοιο. Με το που έβαλα ένα “version 002” στο ονοματάκι, όλα δούλεψαν ρολόι.

  6. Για το KDE συμφωνώ, αλλά εκεί που τα άλλα “είναι βαριά λόγω εφέ”, αυτό είναι “βαρύ” επειδή φορτώνει… τη μάνα του και τον πατέρα του από “πρόσθετα”. Δεν λέω, όλα χρήσιμα, αλλά, ρε παιδί μου… Πολύ πλάμα! :-D Οι δε “εναλλακτικές οθόνες για ρόλους/διαφορετικές χρήσεις” (δεν θυμάμαι πως τις λέει – τα “virtual desktops για virtual desktops” που δίνει, και που 9 στους 10 δεν έχουν καταλάβει τι είναι και πώς λειτουργούν – είμαι ο δέκατος), απίθανα χρήσιμα, αλλά ταυτόχρονα, απίθανα… άχρηστα με τα δεδομένα ενός συμβατικού υπολογιστή. Το “γιατί” και σε αυτό, σε μελλοντικό ποστάκι. Αν το ξεχάσω, θύμησε το μου (είπαμε, “από Κυριακή και έπειτα”).

  7. Νομίζω πως όχι. Οι περισσότερες διανομές κινούνται σε επίπεδα XP με ένα “πιο γυαλιστερό περιβάλλον” (που βαράει στα αυτιά Win Vista/7/8, όταν, όμως, λειτουργεί). Στην πράξη, όμως, στα περισσότερα μηχανήματα, μάλλον τα 32μπιτα XP είναι κομματάκι πιο γρήγορα “στο desktop”. Εκτός αν τρέξεις XFCE ή Gnome 2 (που αμφότερα βρίσκονται ΠΕΡΙΠΟΥ στα ίδια επίπεδα με τα XP – αλλού κερδίζουν, αλλού χάνουν).

 • ducklord

   Έχεις δίκιο στα περισσότερα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου – δεν έχουμε πει κάτι διαφορετικό. Αυτό που κατακρίνω όσον αφορά στο “δεν έχει Photoshop” είναι, όπως έχω ξαναναφέρει, πως η βλακεία “μας καλύπτει το GIMP και είναι αντίστοιχο του Photoshop” πρέπει κάποτε να σταματήσει. Διότι αν οι λινουξάδες “λένε πως καλύπτονται με το GIMP”, ΓΙΑΤΙ να βγάλει η Adobe το Photoshop για Linux, “αφού δεν ενδιαφέρεται κανείς” και, άρα, “δεν θα το αγόραζε κανείς”; Με τη στάση “δεν μας ενδιαφέρει το εμπορικό λογισμικό – έχουμε open αντίστοιχα που είναι καλύτερα” οι λινουξάδες… πυροβολούν τον εαυτό τους στο πόδι χωρίς να το καταλαβαίνουν!

  Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα: αν δεν έχεις κάνει “μια δουλειά”, δεν γνωρίζεις και τις ανάγκες της. Και έτσι, κάποιος που απλά “γράφει κειμενάκια στο Word”, βλέπει πως “γράφει κειμενάκια και στο LibreOffice” και λέει “ώου, το ίδιο είναι, δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω”. Και το προτείνει ως “επαγγελματικό” δίχως να γνωρίζει πώς, στην πράξη, θα χρησιμοποιούσε ένας επαγγελματίας μια τέτοια εφαρμογή, τι ανάγκες και απαιτήσεις έχει από αυτήν, τι περιμένει να μπορεί να κάνει. Δες ως παράδειγμα στα σχόλια των θεμάτων της σειράς που αναφέρθηκε το Blender “ως αντίστοιχο επαγγελματικών λύσεων 3D”, ή που ο Κωσταντίνος (που είναι και advanced) είπε πως “υπάρχουν προγράμματα υποτιτλισμού και στο Linux”. Ναι, υπάρχουν λύσεις και αντιπροτάσεις για τις περισσότερες ανάγκες, αλλά απέχουν από τις αντίστοιχες επαγγελματικές.

  Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι πως υπάρχουν κενά ακόμη και όσον αφορά σε ΔΩΡΕΑΝ λύσεις των Windows – και πολλοί-πολλοί λινουξάδες δεν μπορούν να το καταλάβουν διότι, απλά, δεν γνωρίζουν πού πραγματικά χρειάζονται αυτές, πώς λειτουργούν, “τι κάνουν”. Μένουν “στην επιφάνεια”. Θα δώσω παραδείγματα ΚΑΙ για αυτό σε μελλοντικά posts.

  Με έφαγαν τα σχόλια και δεν προλαβαίνω να γράφω θέματα… :-D

  Υ.Γ.: ΑΥΤΟ ήθελα όμως. Συζήτηση, brothers and sisters! Προβληματισμό! Σκέψη!
  Υ.Γ.2: “Mint” διότι ναι μεν “βασίζεται σε Ubun… εμ… Debian”, αλλά διότι οι δυο νέοι Window Managers του είναι “δικοί του”. Δεν είναι μια από τις διανομές που “διαφοροποιούνται με wallpapers και εικονιδιάκια”, αλλά που προσπαθεί να διαφοροποιηθεί με ουσιαστικό τρόπο – παρέχοντας ένα σύγχρονο desktop “κλασσικής λογικής” στους χρήστες του. ΤΕΤΟΙΕΣ διανομές, ναι. “Christian Linux”, όμως, ή πώς-διάολο-(χα-χα)-το-έλεγαν… Εμ…Εργκ…

 • bobos73

  Φίλε αρθρογράφε, είμαι σίγουρος πως ξέρεις ότι κάνεις καθαρή αδικία έναντι γενικά του ελευθέρου λογισμικού. Διαβάζοντας τα δυο κομμάτια της σειράς άρθρων σου, έχω πειστεί πως ο σκοπός σου δεν είναι άλλος από το να πλήξεις αυτόν τον χώρο. Αυτό είναι ξεκάθαρο! Δεν με ενδιαφέρει αν έχεις οικονομικά οφέλη από αυτό, πράγμα που είναι και θεμιτό. Για τα χρήματα έχουν γίνει πολύ πιο μεγάλες αδικίες σε τούτη τη ζήση! Αυτό που θέλω να πω εγώ, είναι πως αξίζει μια θέση στην ψηφιακή ζωή του κόσμου μια προσπάθεια που γίνεται από πολλούς ανθρώπους, με πάρα πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα και φυσικά δωρεάν προσφορά στους χρήστες! Κατανοώ πως η άνοδος του ελεύθερου λογισμικού ανησυχεί πολύ τις τσέπες αυτών που έχουν μάθει να κονομάνε από κάτι που και πολλά προβλήματα έχει, αλλά και δανικό το πουλάνε! Εδώ έχουμε να κάνουμε με την έννοια του παράλογου φυσικά. Έλα να στο δανείσω, αλλά να ξέρεις πως δικαιώματα δεν έχεις και πως πάντα θα παραμένει δικό μας, όμως μην ξεχνάς πως εμείς έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε δικά μας τα λεφτά σου! …….και μην βιαστείς να με κρίνεις, για θα σου πω πως εγώ είμαι χρήστης υπολογιστών από την εποχή που τα πλήκτρα τους ήταν λαστιχένια και τα μηχανάκια 8 μπιτα. Το ελεύθερο λογισμικό & το λογισμικό ελεύθερου κώδικα είναι προσφορά στην ανθρωπότητα και μάλιστα από τις πιο σημαντικές!!! προβλήματα υπάρχουν παντού , μιας και η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά. ίσα ίσα, που στα παράθυρα υπάρχουν για εμένα , περισσότερα! Εγώ ασχολούμαι με το Linux τα τελευταία δυο χρόνια και είδη έχω αντικαταστήσει τα παράθυρα από τους 3 υπολογιστές μου ,αφήνοντας τα μόνο σε 1 και αυτό γιατί γέρασα και ακόμη παίζω παιχνίδια. Αισθάνομαι τεράστια ευγνωμοσύνη για τους εργάτες του ΕΛ/ΛΑΚ και την ανάγκη μου να την εκφράσω! Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας. Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου για την τόσο καλή και επίπονη προσπάθεια που κάνετε για όλους εμάς!!! χωρίς το Linux σίγουρα ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο φτωχός και πιο ανούσιος! 

 • ducklord

   Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες. Ίσως έχεις παρανοήσει το στόχο των άρθρων – που είναι, όπως είπα πάλι και πάλι στα σχόλια, “να παρουσιάσω μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εικόνα του τι να περιμένει κανείς από το Linux”, και όχι “αυτή που παρουσιάζεται σε άλλα sites και blogs όπου όλα είναι όμορφα και ρόδινα”. ΔΕΝ είναι “όμορφα και ρόδινα”. Νομίζω πως το είπα ήδη πολλές φορές: ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να μπορούν οι λινουξάδες “να θάβουν τα Windows”, αλλά το αντίστροφο “μη, τζίζ”;

  Κάνε μια αναζήτηση για “Photoshop on Linux” και ανάμεσα σε άρθρα σχετικά με το “πώς να τρέξεις το Photoshop στο Linux” θα δεις και πάρα, πάρα, ΠΑΡΑ πολλά, που λένε “δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς Photoshop, το GIMP κάνει ό,τι και εκείνο”. Ανάθεμα, δες τα σχόλια σε αυτά τα θέματα: πόσες φορές είπε ο @ThanasisMessie:disqus  “Δες το Blender, δες το Blender” μέχρι, τελικά, να καταλήξουμε στο ότι “ναι, εντάξει, ΔΕΝ είναι επαγγελματικό, αλλά είναι μια πολύ καλή προσπάθεια που έχει ελπίδες για το μέλλον”; Έστω πως έπεφτε στη σελίδα κάποιος που κάνει τα πρώτα βήματα του στο χώρο του 3D, έβλεπε το σχόλιο του ThanassiMessie αλλά όχι και τα δικά μου. Τι θα έκανε; “Θα έβαζε Linux και Blender”, θεωρώντας πως βρήκε μια καλή, επαγγελματικού επιπέδου αλλά απολύτως δωρεάν λύση. Και αφού “πάλευε” μαζί της για κάποιες ώρες, μέρες ή και εβδομάδες, θα αναρωτιώταν γιατί τα αποτελέσματα της εργασίας του δεν είναι αντίστοιχα με αυτά που παρήγαγε ο ίδιου-επιπέδου κολλητός του, στο δικό του PC, με Windows ή Mac. Και αφού έβλεπε “τι συμβαίνει και στην άλλη όχθη”, στα Win και τους Mac με τη συγκεκριμένη κατηγορία λογισμικού, θα έφευγε τρέχωντας από το Linux, χωρίς να σκεφτεί ποτέ να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Γιατί; Διότι “αν αυτό είναι επαγγελματικού επιπέδου λογισμικό, εγώ είμαι ο Πάπας” θα σου έλεγε, και θα είχε και δίκιο.

  Εκτός αν ήταν ο Πάπας.

  Σκέψου, τώρα: ΠΟΙΟΣ “κάνει κακό” στο “ελεύθερο λογισμικό”; Όσοι ζωγραφίζουν μια ψεύτικη εικόνα για αυτό, που υπόσχεται πως μπορεί να καλύψει κάθε χρηστική ανάγκη επί της γης, ή όποιος το βλέπει ώριμα και προσπαθεί να το παρουσιάσει ως έχει; Εγώ προσπαθώ να κάνω το δεύτερο. Αν το ερμηνεύετε ως “επίθεση”, δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Ως τώρα, πάντως, δεν έχω δει κάποιον να ακυρώνει όσα έχω γράψει. Να τα χαρακτηρίσει ως “υπερβολικά”, ναι. Σε αυτό δεν φταίω, ίσως έχω πέσει σε… κατά συρροή extreme αναποδιές με αυτό. Ξεκαθαρίζω, όμως, εξαρχής, πως αυτό που παρουσιάζω είναι μια προσωπική μα, θέλω να πιστεύω, ρεαλιστική άποψη για τη σημερινή κατάσταση του Linux – και, όπως βλέπεις, το unregistered ήταν, είναι και θα παραμένει πάντα ανοιχτό σε σχόλια, ακόμη και αν αυτά “μας θάβουν”.

  Όπως τόνισα, αν κάνω λάθος κάπου, αν υπάρχει κάτι που “μου ξέφυγε”, ΘΕΛΩ να το ακυρώσετε, ΘΕΛΩ “να με βγάλετε ψεύτη”, για να “ζωγραφίσουμε” μαζί μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εικόνα του “τι να περιμένει κανείς από το Linux”. Δεν θέλω, όμως, να έρχεται κάποιος που χρησιμοποιεί το Photoshop και το Gimp μόνο “για να κάνει resize και crop εικόνες” (διαδικασία που γίνεται από οποιοδήποτε πρόγραμμα του είδους) και επειδή βλέπει πως αυτό γίνεται και στα δυο να λέει “είναι ίδια”. Επιχειρήματα, αποτύπωση της πραγματικότητας, και αν κάποιος δεν γνωρίζει κάτι, να δηλώνει πως “ΝΟΜΙΖΕΙ πως ισχύει το Χ”, όχι να το παρουσιάζει ως δεδομένο “επειδή είναι η άποψη του”. Ξέρετε τι λένε για τις απόψεις: “όλοι έχουν απο μια”. Αυτό δεν σημαίνει και πως είναι πάντα σωστές.

 • bobos73

  Φίλε μου, όπως θα έχεις διαβάσει και παραπάνω , το ζήτημα με τα επαγγελματικά γραφικά έχει ξεκαθαρίσει. Είναι το μόνο κομμάτι που πραγματικά υστερεί το Linux και πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα έχει λυθεί. Εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν οι εταιρείες να το λύσουν! Ένας υπολογιστής όμως, δεν κάνει μόνο αυτές τις εργασίες. Έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων! Εκεί το Linux σαφώς και είναι ανώτερο!!! στα άρθρα σου όμως δεν υπάρχει θετικό σχόλιο για τίποτα που να αφορά το Linux. Αν πραγματικά θέλεις να παρουσιάσεις μια εικόνα που να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και όχι πλασματικές καταστάσεις, τότε θα πρέπει να ξανά κοιτάξεις τον σχεδιασμό των άρθρων σου καλύτερα! Το φαινόμενο που όντος παρατηρώ και εγώ, με τα σχόλια του τύπου πράγματι κάνει την ζημιά που προ ανέφερες, αλλά τα δικά σου άρθρα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά γιατί πολύ απλά δεν έχουν κάτι καλό να πουν, όπως προ ανέφερα και αυτό δεν αξίζει σε μια τόσο μεγάλη και καλή προσπάθεια που έχουν κάνει μια ολόκληρη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών ανά τον πλανήτη! Δεν είναι λογικό να μην έχει θετικά σημεία το Linux! Δεν γίνεται αυτό εκ της λογικής! Εγώ σου προτείνω να κάνεις μια σειρά με άρθρα, και θα χρειαστείς πολλά άρθρα για αυτό, με θέμα τα πάρα, μα πάρα πολλά και στις περισσότερες φορές ανεπίλυτα προβλήματα που έχουν τα παράθυρα! ……που όταν κολλήσουν δεν φτιάχνονται με τίποτα! Το φορμάτ είναι μονόδρομος σε πολλές περιπτώσεις.
  υγ. και μη μου πεις πως φταίει ο χρήστης που πατάει ότι κουμπάκι δει, γιατί έτσι είναι και μερικοί χρήστες. Ότι δουν το πατούν. Αν όμως είχαν Linux, δεν θα παθαίναν τίποτα από όσα παθαίνουν με τα παράθυρα!

 • Γιώργος Δ.

  Φίλε Ducklord διάβασα κάτι που έγραψες και καράφλιασα.Δεν ήθελα να σχολιάσω μέχρι τώρα το post γιατί μου φαίνεται λίγο οπαδικό το θέμα αλλά τέλος πάντων.
  Είπες οτι ασχολήσε με υπολογιστές για 25 χρόνια.Και οτι ποτέ δεν σου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με τα Windows μέχρι τώρα!!!!
  Και εγώ ρωτάω.Πλάκα μας κάνεις?
  Δεν σου κόλλησαν ούτε μια φορά τα Windows Millenium? Δεν είχες ούτε ένα πρόβλημα με τα Windows 98 και με τους drivers τους?Δεν δυσκολεύτηκες να βρεις λογισμικό kai drivers για τα Windows XP x64 ?
  Δεν κόλλησες ούτε εναν ιο,spyware,trojan ολα αυτά τα 25 χρόνια?
  Μα που μπαίνεις στο ιντερνετ?Στο Βήμα και στο in.gr?
  Καταλαβαίνω οτι προσπαθείς να υπερασπιστείς τα λεγόμενα σου και έγραψες και κάποιες ”υπερβολές” αλλά μην νομίζεις οτι όλοι όσοι σε διαβάζουν είναι δεκαπεντάχρονα που έχουν μεγαλώσει με Windows 7 !!!
  To θέμα είναι οτι όσα λες είναι σωστά αλλά πολυ απλά πρέπει να παραδεχτούμε οτι δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
  Δεν μπορείς να περιμένεις εφαρμογές επαγγελματικές σε ολα τα αντικείμενα χωρίς να πέφτουν λεφτά στην ανάπτυξη γιατί πολύ απλά ο προγραμματιστής έχει και αυτός ανάγκες και οικογένεια που πρέπει να θρέψει και που δεν μεγαλώνει(η οικογένεια) με ιδεολογία…
  Καλό το Linux και τόσο αναπτυγμένο που είναι είναι θαύμα…Όσο και να το θαβεις και να βγάζεις την χολή σου δεν είναι εύκολο να φτιαχτεί μια σουϊτα σαν το Ofiice (ακόμα και για την Microsoft) για το Linux.Αν το συνειδητοποιήσεις θα συμβιβαστείς και θα σου αρέσει το Linux για αυτό που ΕΙΝΑΙ και όχι για αυτό που θα ήθελες να είναι…

 • ducklord

   Όταν λέω “δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα” δεν εννοώ πως είχα έναν τέλειο, αμόλυντο και αψεγάδιαστο υπολογιστή για τόσα χρόνια, αλλά πως έχω αντιμετωπίσει σε αυτόν κάποια “αναμενόμενα” προβλήματα – όπως τέτοια προβλήματα έχει αντιμετωπίσει _και_ όποιος χρησιμοποιούσε Linux για το αντίστοιχο διάστημα, να μη σου πω σε ορισμένες περιπτώσεις και σημαντικότερα.

  Για το “δεν μου κόλλησαν τα Windows”, και τα συναφή, όχι: ένα από τα κομμάτια του “ψαγμένος χρήστης” ειναι και το “μη βάλεις τα Millenium, είναι μάπα”. Για αυτό δεν μου κόλλησαν ούτε αυτά, ούτε τα Windows XP 64bit ποτέ: διότι δεν τα εγκατέστησα ως βασικό λειτουργικό σύστημα. Προβλήματα με drivers είχα, μα όχι τόσο σημαντικά όσο στο Linux. Π.χ. ποτέ δεν αναγκάστηκα να ΜΗΝ χρησιμοποιήσω hardware στα Windows “επειδή δεν υπήρχε driver”, όπως έχει συμβεί (και εξακολουθεί να συμβαίνει) στο Linux. Για παράδειγμα, πήρα τον επεξεργαστή που πήρα (Core i7) για να έχω hardware accelerated h264 encoding. Που είναι αυτό στο Linux, οέο; Όχι πως και στα Windows “είναι αυτό που θα έπρεπε”, αλλά το σκέτο “είναι” είναι καλύτερο από το “ψάξε βρές’ το”.

  Τέλος, σχετικά με όσα λες για την ανάπτυξη στο χώρο του Linux, ναι, εγώ τα ξέρω – και δεν “κλαίγομαι”. Τα αναφέρω για όσους ΔΕΝ τα ξέρουν. Και μου φαίνεται περίεργο πως έρχεστε όοοολοι όσοι ήδη τα γνωρίζετε και με κατακρίνετε επειδή, ουσιαστικά, “έχω συγκεντρώσει τα αρνητικά του Linux και τα παρουσιάζω μαζεμένα, ενώ τα ξέρουμε όλοι και δεν χρειάζετε να τα συζητάμε”. Μα, αυτό δεν είπα εξαρχής, πως σε αυτά τα άρθρα θα δούμε τα αρνητικά του Linux, και απευθύνονται σε άτομα που ΔΕΝ γνωρίζουν για αυτό, ώστε “να ξέρουν τι θα συναντήσουν”;!; Έχω χάσει κάποιο επεισόδιο και δεν ήμουν αρκετά ξεκάθαρος;