Windows 8: το hardware παίζει τεράστιο ρόλο

Η επιλογή του κατάλληλου υπολογιστή που θα τρέχει Windows 8 δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση, και το hardware που θα τρέχει θα παίζει τεράστιο ρόλο πάνω στην επιλογή.

Η Microsoft μόλις δημοσίευσε κάποια πρώτα στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια της μπαταρίας σε ένα τυπικό Windows 8 tablet και με τα δεδομένα που μας δίνει προκύπτει ότι είναι άμεσα συναγωνίσιμη με του iPad. Αυτό σημαίνει ότι από άποψη φορητότητας και form factor μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια εναλλακτική λύση έναντι των καθιερωμένων λύσεων, δηλαδή του iPad και των Android tablets (φυσικά απομένει να δούμε και την κατάσταση στο software αλλά και την τελική αποδοχή από την πλευρά του κοινού).

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες και εντελώες διαφορετικές εκδοχές των νέων Windows: η έκδοση WIndows RT, η οποία είναι η πρώτη έκδοση των Windows που θα τρέχει σε επεξεργαστές τεχνολογίας ARM, δεν θα έχει πρόσβαση σε native εφαρμογές x86, οπότε θα πρέπει να ξεχάσει κανείς τις γνωστές και καθιερωμένες εφαρμογές όπως το Office και οποιαδήποτε άλλη τρέχει στο desktop, τα notebooks και τα Atom netbooks. Η κοινή συνισταμένη των Windows RT και των Windows 8 θα είναι το περιβάλλον του Metro UI και ένα συγκεκριμένο σύνολο εφαρμογών της Microsoft, ειδικά σχεδιασμένων για tablet, όπως π.χ. μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του Office.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι τα πρώτα Windows RT tablets θα μας έρθουν από την Asus, τη Samsung, τη Dell και τη Lenovo, αλλά και την ίδια τη Microsoft, κάτω από το νέο της brand “Surface”. Όπως έχουμε δει στο προσφατο παρελθόν, το Surface είναι ένα καθόλα αξιοζήλευτο tablet, ελαφρύ, λεπτό, με στάνταρ παρεχόμενο πληκτρολόγιο και έξυπνες ιδέες που το καθιστούν “up to date”, έτοιμο δηλαδή να ανταποκριθεί στις τωρινές ανάνγκες ενός mobile user.

Ένα Windows RT tablet, στο εσωτερικό του, δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από ένα αντίστοιχο Android tablet: το hardware θα είναι τυπκά το ίδιο: SoC από Nvidia (το τελευταίο Tegra 3), από την Qualcomm και την Texas Instruments. Η αυτονομία τους θα ξεπερνά τις 8 ώρες συνεχούς χρήσης, το βάρος τους θα κυμαίνεται γύρω στα 500 γραμμάρια και μια τυπική διαγώνιος οθόνης θα είναι οι 10,1 ίντσες, ενώ και το πάχος τους θα είναι εξαιρετικά μικρό, κάτι παραπάνω από 8 χιλιοστά.

Τί γίνεται όμως αν θέλουμε ένα tablet, το οποίο να τρέχει τα “καθαρόαιμα” Windows 8; Εδώ το form factor είναι παρόμοιο, αλλά οι διαστάσεις και το βάρος μεγαλύτερα: το πάχος θα προσεγγίζει τα 16 χιλ., το βάρος θα κυμαίνεται γύρω στα 1,2 κιλά, αλλά θα υπάρχει χώρος για μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαρταρία, η οποία θα μπορεί να του χαρίζει αυτονομία μέχρι και 13 ώρες (τα στοιχεία πάντα σύμφωνα με αυτά που μας ανακοινώνει η MS). Τέτοια tablets, σχεδιαστικά δε θα διαφέρουν από το πρότυπο Surface, θα είναι δηλαδή κομψά, ιδιαίτερα βολικά στη μεταφορά, θα τρέχουν κι αυτά επιπροσθέτως το Metro UI, ΑΛΛΑ και το πλήρες Windows desktop με όλες του τις εφαμρογές – και δεδομένου ότι θα βασίζονται σε ισχυρούς επεξεργαστές της σειράς Intel Core iΧ, γενιάς Ivy Bridge στα 22nm, οι επιδόσεις τους θα είναι πολύ υψηλές.

Αυτό όμως τα τοποθετεί απέναντι στα ultrabooks, έτσι δεν είναι; Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα τοποθετηθούν τιμολογιακά τα x86 Windows 8 tablets, γιατί αν διατίθενται κάτω από 1.000 ευρώ, έχουν κάθε δυνατότητα να πετάξουν από την αγορά τα ultrabooks.

Μην πάτε όμως στο “high-end”: η νέα γενιά επεξεργαστών Atom με την κωδική ονομασία Clovertrail αποτελείται από διπύρηνα CPUs, σχεδιάζεται στα 32nm και υποτίθεται ότ ιπρακτικά έχει κλείσει την ψαλίδα στην αυτονομία σε σχέση με τους επεξεργαστές τεχνολογίας ARM. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα Atom based Windows 8 tablets που θα κυκλοφορήσουν προς το τέλος της χρονιάς, ενώ μέσα στο 2013 θα έρθουν καινούριοι Atom στα 22nm με ακόμη καλύτερη αποδοτικότητα και λιγότερο φειδωλοί από ενεργειακής άποψης.

Σε αντιθεση με τα ARM based Windows RT tablets, τα Atom based Windows 8 μηχανήματα θα έχον το τεράστιο πλεονέκτημα της λειτουργίας σε κανονικό desktop mode, θα έχετε δηλαδή τη δυνατότητα να έχετε μαζί σας παντού τις πλήρεις x86 εφαρμογές σας, από Office και Photoshop μέχρι και Visual Studio, Premiere και ότι άλλο θέλετε – τώρα πως θα αποδίδουν σε τέτοιες βαριές εφαρμογές είναι άλλη ιστορία, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για βασικές εργασίες οι Atom δεν είναι πλέον καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητοι, ειδικά οι dual core, διαχειρίζονται άνετα 1080p video και τρέχουν με άνεση εφαρμογές γραφείου καθώς μπορούν να συνοδευτούν από άφθονη RAM.

Εντωμεταξύ, με ένα Atom-based Win 8 tablet, καθοδόν θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το Metro UI με πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές από το Windows Marketplace. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις tablets για κάθε απαίτηση και ιδιαιτερότητα. Από εκεί που η Microsoft υστερούσε δραματικά στα tablets, τώρα μπορεί να έχει εν δυνάμει τρεις διαφορετικές πλατφόρμες σε tablets με άκρως ανταγωνιστικό form factor, καθώς και την επιλογή να μείνει κανείς στα Windows RT αν θέλει μόνο και μόνο να κάνει media consumption, ή να πάει στα Windows 8, είτε με Atom ή με Ivy Bridge hardware για να τρέχει και full desktop εφαρμογές. Let the games begin!

Source:

Yesterday Microsoft announced the final roster for ARM based Windows RT tablets expected to launch this year. We’ll see Windows RT tablets from ASUS, Dell, Lenovo and Samsung, as well as Microsoft itself with Surface. Those who aren’t listed either opted to go x86 exclusively (e.g. Acer) or simply won’t have a Windows RT device in the first round.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.