“Έκλεισε τα 30” ο Commodore 64 – δεν κάνει καμία απολύτως εντύπωση στη νέα γενιά

Ένας από τους πρωταγωνιστές της εποχής του 8bit gaming, ο Commodore 64, έκλεισε τριάντα χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του. Σε… συνάντηση μαζί του, η νέα γενιά δήλωσε πλήρως απογοητευμένη!

Με μόλις 64KBytes μνήμης, επεξεργαστή με… μονοψήφιο αριθμό MHz (ναι, “MHz”, όχι “GHz”), σύστημα γραφικών που μπορούσε να απεικονίσει κοντά μια ντουζίνα χρώματα και ένα εντελώς μα εντελώς… “ελέκτρο” τσιπάκι ήχου (που δεν ήταν καν σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να αναπαράγει “samples” και, άρα, ρεαλιστικούς ήχους οργάνων ή φωνής), ο Commodore 64 κατάφερε να μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εποχής του. Εξάλλου, λίγοι είχαν… τόσο καλό hardware όσο αυτός!

Ναι, τα προαναφερθέντα ήταν “εξαιρετικά” για την εποχή τους, με τον βασικό ανταγωνιστή του, Amstrad 6128 να χάνει στο θέμα του ήχου (και “να ισοφαρίζει” σε διαφορετικούς τομείς των γραφικών του), και τον λιγάκι παλαιότερο Spectrum να… αγκομαχά με τον ακόμη πιο αργό επεξεργαστή και τα μονόχρωμα γραφικά του.

Τριάντα χρόνια μετά, οι υπολογιστές μας είναι χιλιάδες φορές γρηγορότεροι, μπορούν να παρουσιάζουν υπερπολλαπλάσιας ανάλυσης γραφικά που συχνά-πυκνά μοιάζουν με πραγματικές φωτογραφίες, και ο ήχος μας μπορεί να “παίζει” σε… περισσότερα από 5 ηχεία. Λογικό είναι, λοιπόν, πως η νέα γενιά, που έχει… καλομάθει με αυτά, να αδυνατεί να καταλάβει γιατί ο Commodore 64 κάποτε θεωρούνταν “κορυφή”.

Το BBC έστειλε τον χομπίστα Matt Allen, με τον άριστης κατάστασης Commodore 64 του… παραμάσχαλα, σε σχολεία, όπου μαθητές γνώρισαν από κοντά τον… ρετρό εφιάλτη τους. Συνηθισμένα στις σύγχρονες “ανέσεις” της τεχνολογίας, τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά του Δημοτικού δεν ανέχτηκαν καν το… χρόνο φορτώματος ενός παιχνιδιού. Πριν καν φορτώσει, είχαν σταματήσει να ασχολούνται μαζί του και… “έθαβαν” τα γραφικά και τη μουσική που έπαιζε “κατά το φόρτωμα”.

Τα παιδιά του Γυμνασίου, από την άλλη, ήταν πιο… υπομονετικά, μα θεώρησαν τραγικά τα γραφικά και τον ήχο, ενώ ένιωσαν και περιορισμένα από το τότε σύστημα χειρισμού, που οι περισσότεροι σήμερα έχουμε ξεχάσει: έναν μοχλό με “παρέα” ένα πλήκτρο. Και μόνο. Ένα τυπικό joystick, δηλαδή, που σήμερα έχει δώσει τη θέση του στα πολύ πιο πολύπλοκα joypads.

Source:

30 years ago, in the month of August, 1982, the Commodore 64 8-bit computer was first released to the public.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.