Καιρικά φαινόμενα VS Internet = 1 – 0

Την Παρασκευή (29 Ιουν.) που μας πέρασε, ένα σεβαστό “κομμάτι” του Internet έπεσε. Αιτία; Η… καταπόντιση ορισμένων servers της Amazon. Αφορμή; Μια δυνατή καταιγίδα.

Αρκετά δυνατές καταιγίδες “επιτέθηκαν” την Παρασκευή, 29 Ιουνίου, στο data center που η Amazon διατηρεί στο Ashburn της Virginia (στην Αμερική, φυσικά), με αποτέλεσμα να “πέσουν” κάποιοι από τους εκεί servers. Και ενώ η Amazon έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίζει παραπλήσια προβλήματα μοιράζοντας το φόρτο των χαμένων servers σε άλλους, σε άλλα… γεωγραφικά μήκη και πλάτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση “χτυπήθηκε” και αυτό.

Έτσι, Netflix, Pinterest, Instagram και άλλοι, που βασίζονταν στις υπηρεσίες της Amazon για τη λειτουργία των δικών τους υπηρεσιών, απλά… “έπεσαν” μαζί με αυτή.

Φυσικά, τα προβλήματα διορθώθηκαν σύντομα, αλλά δίνοντας αφορμή για μια σημαντική ερώτηση: δεν υποτίθεται πως “το cloud” είναι πιο ασφαλές, ή, μάλλον, “αξιόπιστο”, από ό,τι το να χρησιμοποιεί κανείς τοπικούς servers, στο δικό του χώρο; Όσοι χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το cloud της Amazon, το κάνουν διότι είναι “μοιρασμένες” σε διάφορα σημεία – και αναγνωρίζουν πως “αν `πέσει` το ένα, συνεχίζουν τα υπόλοιπα”, ενώ αν διατηρούσαν τους servers αποκλειστικά στο δικό τους χώρο και “κάτι συνέβαινε” (π.χ. επίθεση του Γκοτζίρα), θα έχαναν τα πάντα. Αν είναι να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο όταν χρησιμοποιεί κανείς μια υπηρεσία cloud, τότε… ποιό το νόημα;

Ody's thoughts

Τουλάχιστον, μιλάμε για υπηρεσίες και δεδομένα. Και αυτά είναι δευτερεύοντα, διότι το σημαντικό είναι πως οι ίδιες καταιγίδες, στην ίδια περιοχή, κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Source:

Hurricane-like storms knocked an Amazon data center in Ashburn, Virginia, offline last night, and a chunk of the Internet felt it. The six-hour incident temporarily cut off a number of popular internet services, including Netflix, Pinterest, Heroku, and Instagram.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.