Watch Dogs: ο απίθανος cyberpunk τίτλος της E3 μοιράζει τα emails των οπαδών του

Η πρώτη viral καμπάνια του εντυπωσιακού τίτλου Watch Dogs κατάφερε να προκαλέσει πρόβλημα ασφαλείας… “με το καλημέρα”, αφού “μοίρασε” ελεύθερα τα emails των οπαδών του!

Ακόμη και αν το δικαιολογήσουν ως “ηθελημένη κίνηση προώθησης του τίτλου”, η αλήθεια παραμένει πως οι υπεύθυνοι προώθησης του τίτλου Watch Dogs, που εντυπωσίασε στην E3 αρκετά ώστε να έχει ήδη αποκτήσει οπαδούς που το περιμένουν πώς και πώς, μάλλον δεν καλοσκέφτηκαν το “τι έκαναν”. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το Watch Dogs, που παρουσιάστηκε από τη Ubisoft στην E3 αφήνοντας με το στόμα κρεμασμένο τους παρευρισκόμενους, παρουσιάζει στο σενάριο του μια πλήρως δικτυωμένη κοινωνία, όπου το “σύννεφο” (πως λέμε cloud) βρίσκεται, πια, παντού, μπλεγμένο με τον υλικό κόσμο. Οι προσωπικές μας πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όσους διαχειρίζονται τα ψηφιακά συστήματα του μέλλοντος, αλλά και των hackers που γνωρίζουν πώς να τα “τσιμπήσουν”.

Μοιάζει κατάλληλο, λοιπόν, το ότι η viral καμπάνια για τον τίτλο ξεκίνησε την πορεία της με μια… διαρροή προσωπικών στοιχείων! Στο trailer του τίτλου υπήρχε ένας κώδικας QR, ο οποίος οδηγούσε σε ένα site επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), το DotConnexion, όπου “παίζει” μια… “χαριτωμενιά” με το σενάριο του τίτλου.

Στο πρώτο trailer-αποκάλυψη του Watch Dogs είδαμε τον πρωταγωνιστή να έχει ως στόχο έναν καλλιτέχνη και φιλάνθρωπο, τον Joseph Demarco. Στο εν λόγω site αναφέρεται η είδηση του θανάτου του. Όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον σε αυτό για κάποια (ψεύτικα, φυσικά) εισιτήρια για μια έκθεση τέχνης του (ανύπαρκτου, θυμίζουμε) καλλιτέχνη, έλαβαν ένα email από τη διεύθυνση “d3m4rc0.j0s3ph@gmail.com” που όπως καταλάβατε υποτίθεται πως προερχόταν από αυτόν. Το ίδιο το μήνυμα, αντιγράφοντας τη γνωστή ατάκα του Mark Twain όταν είχε ακούσει την είδηση του… θανάτου του, λέει:

Quote:

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ

(…και για τους αγγλομαθείς, “The reports of my death are greatly exaggerated” – και ναι, είναι όλο γραμμένο με κεφαλαία – όχι πως αυτό έχει σημασία).

Αμέσως μετά από αυτό, έλαβαν ένα δεύτερο μήνυμα, υποτίθεται από την ομάδα του dotconnexion, που ανέφερε πως ο καλλιτέχνης απεβίωσε σε ένα τραγικό ατύχημα, του οποίου τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά, και έτσι η έκθεση τέχνης του ακυρώνεται. Που είναι το πρόβλημα σε αυτό;

Στο ότι τα… μεγάλα μυαλά του marketing ακόμη δεν έχουν μάθει πώς λειτουργεί το email, και αντί να στείλουν τα μηνύματα στους οπαδούς του τίτλου ορίζοντας τις διευθύνσεις τους στο πεδίο “BCC”, ώστε να είναι κρυφές, τις δήλωσαν στο CC. Αποτέλεσμα; Όλοι όσοι έλαβαν email, πήραν “πακετάκι” με αυτό και τις… διευθύνσεις email όλων των άλλων gamers που επίσης είχαν δηλώσει ενδιαφέρον!

Κάποιοι προσπαθούν να δουν θετικά την κατάσταση και λένε πως μάλλον ήταν ηθελημένη κίνηση από πλευράς Ubisoft, ώστε όλοι οι οπαδοί του τίτλου να “ενωθούν” στην επίλυση του μυστηρίου γύρω από τον – υποτιθέμενο; – θάνατο του (υποτιθέμενου) Joseph Demarco. Οι ρεαλιστές βλέπουν, απλά, πως η Ubisoft προώθησε τη διεύθυνση email τους σε κάποιες εκατοντάδες άλλους χρήστες, χωρίς να τους ρωτήσει.

Ody's thoughts

Προσωπική μου άποψη, για να τη διαχωρίζω από τα στοιχεία του θέματος; Όσο και αν θέλεις να το δεις “ευγενικά”, έχουμε δει το ίδιο πράγμα πολλές φορές στο παρελθόν. Και πάντα ήταν λάθος, βεβιασμένη κίνηση κάποιου… άσχετου, που θα έπρεπε να του απαγορευτεί δια ροπάλου να χρησιμοποιεί υπολογιστές. Φαντασθείτε να δίνεις την ταυτότητα σου για μια δουλειά σε μια δημόσια υπηρεσία, και ο υπάλληλος να τη βγάζει φωτοτυπίες και να την μοιράζει σε όλο τον κόσμο χωρίς να σε ρωτήσει. Όσο και να θέλεις να το δεις θετικά, όσο και αν δεν το έκανε από κακία, θα τον θεωρήσεις τουλάχιστον… “βλήτο”. Το “το έκαναν ηθελημένα”, το τονίζω, είναι προσωπική άποψη, πιστεύω πως μόνο όποιος τρώει τα… μανιτάρια του κόσμου του Super Mario θα το έλεγε σοβαρά.

Source:

There was a snippet of a QR code that took you to an augmented reality site: www.dotconnexion.com, where you could sign up for an email list to be informed about “tickets” for an art event that was provided on the site.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.