Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: το λογισμικό ανοίκει στους χρήστες του

Σημαντική νίκη, για τους χρήστες υπολογιστών και gadgets μα και τους gamers, αποτελεί η νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως οι χρήστες έχουν δικαίωμα να μεταπωλούν το λογισμικό που αγοράζουν ψηφιακά.

Μέχρι τώρα, οι απανταχού δημιουργοί λογισμικού και παιχνιδιών το… είχαν βρει το “κόλπο”: έγραφαν στην άδεια χρήσης που συνόδευε τα προϊόντα τους πως, στην πράξη, δεν τα αγοράζουμε μα… τα νοικιάζουμε (δείτε τα… ψιλά γράμματα της Άδειας Χρήσεως οποιουδήποτε προγράμματος ή παιχνιδιού αγοράσατε την τελευταία πενταετία). Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας, οι δημιουργοί λογισμικοί κατέληξαν να στερούν ένα από τα βασικά δικαιώματα των χρηστών αλλά και gamers, αυτό της μεταπώλησης του αγαθού που είχαν αγοράσει. Συγνώμη: “νοικιάσει”.

Μόνο που αυτό συμβαίνει μόνο στις βιομηχανίες λογισμικού και gaming: έχετε δει ποτέ σας κανέναν… καναπέ, που να συνοδεύεται από Άδεια Χρήσης που να… απαγορεύει τη μεταπώληση του; Κανένα ηχοσύστημα; Μπλουζάκι; Τοματοπελτέ; Από που και ως που ένα προϊόν είναι, ξαφνικά, “υπηρεσία”, και αν ο αγοραστής του δεν το αγοράζει, μα το νοικιάζει, τότε γιατί αφήνεται η ψευδαίσθηση της “αγοράς”; Δεν θα έπρεπε τα καταστήματα που “πωλούν” παιχνίδια να αναφέρουν ευδιάκριτα πως στην πράξη δεν τα πουλάνε, δεν είναι καταστήματα, μα… games clubs, κατά το video clubs;

Ody's thoughts

Και, τώρα που το σκέφτομαι, Πλαίσιο, Media Markt και “λοιπή παρέα”, δεν χρειάζονται και διαφορετικό είδος… άδειας λειτουργίας (!), αφού δεν είναι απλά “καταστήματα πώλησης”, μα και “μεταπωλητές υπηρεσιών gaming”;

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δικαιώνει τους χρήστες/gamers, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη πως όποιος αγοράζει παιχνίδια δια της ψηφιακής οδού (όπως λέμε Steam, Xbox Live, PlayStation Network), διατηρεί το δικαίωμα μεταπώλησης τους. Και, άρα, είναι παράνομο από πλευράς των εταιρειών να του στερούν αυτό το δικαίωμα. Και, αρα, Valve, Microsoft, Sony και λοιποί, θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιτρέψουν τις “μεταπωλήσεις” τίτλων μέσα από τα δίκτυα τους, αν θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα και στην Ευρώπη.

Source:

The Court of Justice of the European Union has struck a blow to the ego of publishers who believe they’re entitled to retain ownership of the games they sell, ruling that consumers have a right to resell digitally distributed games. The ruling states that companies dissolve their claim in a product as soon as they’ve taken money for it.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.