Βρετανικό δικαστήριο: δεν ανοίκει στην Apple η πατέντα “slide to unlock”

Slide to Unlock.jpg

Αν και έχει κερδίσει αρκετές παρόμοιες διαμάχες, για άλλη μια φορά η Apple έχασε, αυτή τη φορά σε Βρετανικό δικαστήριο, στην προσπάθεια της να εμποδίσει τη χρήση του “slide to unlock” από την HTC.

“Το έχει κουράσει” η Apple με τις συνεχόμενες προσπάθειες της να εμποδίσει τον ανταγωνισμό της μέσα από δικαστήρια, μα δεν δείχνει να έχει σκοπό να σταματήσει – και γιατί όχι, αν όντως προστατεύει “τα Πνευματικά Δικαιώματα” της. Όπως, όμως, έχουμε συνηθίσει από τις εννιά στις δέκα περιπτώσεις όπου εμπλέκεται ο όρος “Πνευματικά Δικαιώματα”, και όπως αναγνώρισε ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, οι ισχυρισμοί της Apple ήταν… φούμαρα.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει για τι ακριβώς μιλάμε, αναφερόμαστε “σε εκείνη τη γραμμούλα με το πλήκτρο” που εμφανίζεται όταν έχει “κλειδώσει” μια συσκευή με οθόνη αφής, όπου για να “ξεκλειδώσει” ο χρήστης δεν πατά κάποιο πλήκτρο, δεν επιλέγει κάτι στην οθόνη, μα “πιάνει” ένα γραφικό και “το σέρνει” κατά μήκος της. Η Apple το παρουσίασε σαν πλήκτρο μέσα σε μια μπάρα-“διαδρομή”, ενώ άλλοι έχουν παρουσιάσει από πανομοιότυπες μέχρι απλά παραπλήσιες δικές τους εκδοχές της μεθόδου.

Κατά την Apple, όλοι ήταν στυγνοί αντιγραφείς, ελεεινά κατακάθια της κοινωνίας, που προσπαθούσαν να κλέψουν λίγη από την αίγλη του υπέρτατου (διαβάστε το ως “του δικού της”) smartphone. Στο στόχο της για την υπόθεση βρέθηκε η HTC, που μέχρι σήμερα, μαζί με τη Samsung, έχουν τραβήξει τα… χύλια-μύρια από τη “μηλο-εταιρεία”, που δείχνει να παραμονεύει κάθε τους κίνηση για να την αντικρούσει -και παρεμποδίσει διά της νομικής οδού- με δικαιολογία πως “έχει ήδη μια πατέντα για αυτό”. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ακολούθησε… ταπείνωση.

Όπως απεφάνθη το (Βρετανικό, θυμίζουμε) δικαστήριο, οι ισχυρισμοί της Apple ήταν εντελώς άκυροι, όπως και η “πατέντα” της, αφού ο ίδιος τρόπος “ξεκλειδώματος” έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη συσκευή Neonode N1, χρόνια πριν κάνει την εμφάνιση του το iPhone. Ναι, το Neonode N1 είναι η… “ρετρό” συσκευή της εικόνας. Και ναι, μπορεί στο Neonode N1 να μην παρουσιαζόταν “με γραφικό τρόπο” (δηλαδή, “απλά έκανες την ίδια κίνηση, μα δεν παρουσιάζονταν και γραφικά για την όλη διαδικασία”), μα όπως ορθώς επεσήμανε ο δικαστής, η προσθήκη γραφικών ήταν αναμενόμενη (Σημ.: λόγω της αναπόφευκτης εξέλιξης της τεχνολογίας) και δεν σημαίνει πως η Apple… ανακάλυψε και πάλι τον τροχό!

Το “ταπεινωτικό” της υπόθεσης δεν ήταν, όμως, η απόφαση, μα το σχόλιο της ίδιας της Apple όσον αφορά στην αντιγραφή, από πλευράς της, της μεθόδου ξεκλειδώματος του Neonode N1:

Quote:

Θεωρούμε πως ο ανταγωνισμός είναι υγιής, μα πως οι ανταγωνιστές μας θα πρέπει να δημιουργούν τη δική τους, original τεχνολογία, όχι να κλέβουν τη δική μας.

facepalm.jpg

Source:

Raise your hand if you’re getting sick of Apple’s constant courtroom battles over technology that’s fairly ubiquitous. Although Apple has been winning a fair amount of cases lately, they’ve been handed their fair share of defeats as well. Chalk another one up to the “loss” column as the BBC reports that a judge in the UK has ruled three of the four Apple patents in the case invalid and thus ruled in favor of HTC.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.