Η Apple “σκοτώνει” το Android με “την απόλυτη πατέντα”; Είστε ηλίθιοι.

Με έχετε κουράσει και έχω βαρεθεί τη βλακεία που σας δέρνει. Πώς μπορείτε να αναμασάτε μια εντελώς βλαμμένη είδηση, με “πηγές” sites φανατικών οπαδών της Apple, χωρίς να “την ψάξετε” ή, έστω, να το καλοσκεφθείτε; Βούρλα…

Ναι, αυτό όπως καταλάβατε είναι ένα προσωπικό post. Ένα “blog post”. Ένα κείμενο στο οποίο κράζω, για μια ακόμη φορά, τους συν-bloggers και συν-συντάκτες που αναμάσησαν μια είδηση που “έπαιξε” χθες, χωρίς να σκεφτούν καν τι έγραφαν, χωρίς να κοιτάξουν καν τις πηγές τους, χωρίς να αναρωτηθούν καν “μα τι στο διάολο γράφουμε;”… Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Πριν κάποιο διάστημα, η Apple κατέθεσε στην υπηρεσία της Αμερικής που αναλαμβάνει την κατοχύρωση πατεντών άλλη μια από εκείνες τις όμορφες πατέντες, όπου περιγράφει το “ό,τι να’ ναι” με γενικές αοριστολογίες. Τώρα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έκανε αποδεκτή και κατοχύρωσε την πατέντα της. Έτσι, και με αυτή, η Apple μπορεί πια “να σκοτώσει το Android”. Ή, τουλάχιστον, αυτό έγραψαν αρκετοί φανατικοί… ηλίθιοι της μηλο-εταιρείας, άτομα που δεν θα ήθελα να συναντήσω μπροστά μου διότι δεν γνωρίζω πόσο εκτενές ή επικίνδυνο θα ήταν το πεδίο βλακείας που τα περιβάλλει.

Βλέπετε, η “πατέντα” της Apple (διαβάστε τη, ΡΕ, που πάτε και την αναμασάτε χωρίς να την έχετε διαβάσει), έρχεται στον εικοστό πρώτο αιώνα “να μας μάθει πώς δουλεύουν τα GUI” εδώ και… είκοσι χρόνια! Σε αυτήν η Apple “περιγράφει” το “πώς δυο μπάρες, οριζόντια και κάθετη, επιτρέπουν την κίνηση σε ένα έγγραφο ή μια λίστα εγγράφων”, μόνο που “δεν είναι μπάρα” (όπως επιμένει, στην πατέντα της, η Apple) μα “μια ένδειξη”. Και, φυσικά, όλοι οι στόκοι που τυφλώνονται όποτε η Apple κυκλοφορήσει ένα νέο γυαλιστερό gadget, έσπευσαν να πουν πως “έχει δίκιο” – και κάθε blogger που “θέλει να ενημερώνει τον κόσμο για την τεχνολογία” – μα που δεν γνωρίζει καν “τι είναι αυτά που γράφει” – απλά την αναμάσησε όπως την είχε διαβάσει. “Πού” την είχε διαβάσει; Μα, στα blogs των φανατικών της Apple (που σιγά μην κοντοστέκονταν να σκεφτούν “για κάτσε, πόσο πρόβλημα στον εγκέφαλο είχε κάποιος για να δοκιμάσει να καταχωρήσει τέτοια πατέντα;”)…

A brief history of time

Πάμε, λοιπόν, με ένα μικρό μαθηματάκι όσον αφορά στις πατέντες: ΔΕΝ μπορείς να περιγράφεις σε μια πατέντα ως “δικό σου” κάτι που άλλοι έχουν κάνει στο παρελθόν. Και αν το κάνεις, και η υπηρεσία καταχώρησης πατεντών της Αμερικής “στη χαρίσει” (όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση), διότι απλά, σαν το… Ελληνικό Δημόσιο, είναι μια από τις πιο τραγικές υπηρεσίες “εκεί στο Αμέρικα”, που συχνά-πυκνά δεν ελέγχει σε σχέση με άλλες πατέντες κάθε νέα πατέντα που καταχωρείται, όταν δοκιμάσει να “κυνηγήσεις” κάποιον με αυτήν, απλά, θα χάσεις στο δικαστήριο. Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της με το Slide To Unlock.

Η συγκεκριμένη “φάση” ονομάζεται “prior art”, και καλά θα κάνετε να το ψάξετε λιγάκι όσοι θέλετε “να ενημερώνετε τον κόσμο σχετικά με τις εκπληκτικές πατέντες που θα χαρίσουν την κυριαρχία σε μια εταιρεία” και, κυρίως, οι φανατικοί οπαδοί της Apple που εξακολουθείτε να μην θέλετε να χωνέψετε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάψει εδώ και χρόνια να “δημιουργεί” και, τώρα πια, απλά αντιγράφει, βελτιώνει, εξελίσσει και, στη συνέχεια, πακετάρει με όμορφο τρόπο και πουλά ιδέες και τεχνολογίες που ήδη υπήρχαν.

Έχω πει και ξαναπεί, σε κάθε βόδι που παρουσιάζει “τα νεύματα στις συσκευές της Apple” ως τη σημαντικότερη εξέλιξη στο χώρο της τεχνολογίας, πως όταν η fingerworks είχε διαθέσει την ίδια τεχνολογία, και μάλιστα σε πολύ-πολύ καλύτερη έκδοση, κανείς δεν της έδινε σημασία. Όλοι, για να το θέσω απλά, την είχατε γραμμένη και θεωρούσατε την προσέγγιση της “τρελή”. Όταν, όμως, την εξαγόρασε η Apple και ενσωμάτωσε την τεχνολογία της στο iPhone, όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Λες και δεν είχαμε ως τότε gestures ενσωματωμένα ακόμη και στον… Opera browser.

Κάτσε, δηλαδή, άκυρη η πατέντα;

Prior art, λοιπόν: αν υπήρχε στο παρελθόν “κάτι παραπλήσιο” με αυτό που προσπαθεί να πατεντάρει μια εταιρεία, ΔΕΝ μπορεί να το πατεντάρει – εκτός αν εξαγοράσει τον δημιουργό της αρχικής τεχνολογίας, οπότε και θα της ανήκουν τα δικαιώματα για αυτήν. Πώς “το κόβετε”; Λέτε η Apple να δημιούργησε πρώτη από όλους τις… “μπάρες σκρολαρίσματος” (για να σας βοηθήσω, κοιτάξτε στην ακρούλα του browser σας). Το ότι “δεν τις παρουσιάζει ως μπάρες”, μα δείχνει στην οθόνη ΜΟΝΟ το “κεντρικό κουμπάκι τους που επιτρέπει το σκρολάρισμα”, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού το ίδιο “κουμπάκι” υπάρχει και στις “κανονικές μπάρες σκρολαρίσματος”.

Και πριν πείτε “μα, η πατέντα της δεν περιγράφει μόνο αυτό”, φυσικά και έχετε δίκιο: η Apple έφτιαξε έναν… τραχανά από διάφορες τεχνολογίες που ενσωματώνει στο “desktop” των συσκευών της και τον καταχώρησε ως μια “πολυ-πατέντα” που προσπαθεί να περιγράψει τα πάντα. Νεύματα για σκρολάρισμα; Μπάρες σκρολαρίσματος; “Κύλιση” μιας λίστας με ονόματα πάνω – κάτω; Multitouch; “Άγγιγμα” οθόνης για να ληφθεί μια φωτογραφία; Πείτε μου τι από όλα αυτά δεν είχατε δει πριν το iPhone.

Η απάντηση; “Κανένα”. Όλα υπήρχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαφορετικές συσκευές. Το ότι η Apple “τα πάντρεψε σε ένα σύνολο” δεν σημαίνει και πως τα ανακάλυψε η ίδια. Σημαίνει, απλά, πως “το πώς λειτουργεί το σύνολο είναι δική της ιδέα”. Το αστείο, όμως, είναι πως η πατέντα στην ουσία αφορά μόνο στις εμφανιζόμενες και εξαφανιζόμενες μπάρες σκρολαρίσματος. Απλά, όσοι την αναμάσησαν ως είδηση στο Internet μάλλον δεν κατάλαβαν πως “εστίαζε σε αυτές” και νόμισαν πως μιλά για τα πάντα.

Και ακόμη και αν “περιέγραφε τα πάντα”, δηλαδή “το iOS στο σύνολο του”… Ποιος “έχει αντιγράψει το iOS στο σύνολο του”; Κατά τον Steve Jobs, το Android ήταν μια άθλια κόπια του iPhone. Κατά εμέ (και όχι μόνο), το iPhone ήταν μια πολύ καλύτερη, εκσυγχρονισμένη κόπια των Windows Mobile – άσχετα αν ο συγχωρεμένος Steve δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Η Apple, όπως συνέβη και στην περίπτωση με την πατέντα για το Scroll to Unlock που προανέφερα, έχει συνηθίζει, σαν κακομαθημένο παιδάκι, να αντιγράφει από όλους, και όταν κάποιος αντιγράφει από αυτήν (ή, το συνηθέστερο, από την ίδια “πηγή” που αντέγραψε και η ίδια), να κλαίει, να ουρλιάζει, να προσπαθεί να τους τρέξει στα δικαστήρια.

Στην προαναφερθείσα πατέντα, όταν ο Δικαστής της είπε πως “δεν μπορεί να παρουσιάζει ως δική της δημιουργία κάτι που ήδη υπάρχει”, η απάντηση της ήταν “δεν θα πρέπει οι άλλοι να μας αντιγράφουν”. Με άλλα λόγια, έδειξε μια ηλιθιωδώς υπεροπτική στάση, όπου τη στιγμή που της δείχνουν με αποδείξεις πως η ίδια κατακλέβει ιδέες από άλλους, αυτή κάνει πως δεν ακούει και επαναλαμβάνει πως “δεν θα πρέπει να μας μιμούνται”.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, παιδιά, για την “ενημέρωση” που μας παρείχατε και σήμερα, τόσο τα… πρόβατα της Apple, όσο και οι bloggers που τρέξατε να αναμασήσετε την είδηση. Παρακαλώ, ξυπνήστε με αύριο, όταν πατεντάρει και “δυο πλήκτρα που αντιστοιχούν στις επιλογές yes και no”, για την αποδοχή ή απόρριψη κλήσεων, ή, ίσως, για την “προβολή εικονιδίων μπροστά από μια μεγάαααλη φωτογραφία, που θα ονομάσουμε wallpaper”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Αααα, δηλαδή οι σελίδες εδώ στο Ελλαντα, αντιγράφει η μια την άλλη; Και βλέπουμε την ίδια είδηση & “είδηση” 40 φορές την ημέρα σε διαφορετικές σελίδες?
  Απίστευτο!!! Μα το Ελληνικό web εχει επιπεδο. Αψογη θεματολογια (πχ: Δειτε την εικονα που τα σπαει στο Facebook), μοναδικότητα (χ40/είδηση).

  Αυτή πάντως η “είδηση” είχε πιο πλακα & απο την αλλη με το Metro interface στο Windows server.
  Είμαστε ένα κεφάτο (Ελληνικής τραγωδίας) web βρε συ. Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα…
  Ας ευθυμήσουμε λοιπόν….

 • akikidis

  Πολύ καλά τα είπες! Με το που είδα στα feeds μου από το Foracamp.gr, ήξερα αμέσως και ποιος ήταν ο συντάκτης και χάρηκα πραγματικά γι αυτό!
  Την είδηση τη διάβασα κι εγώ σε πολλά μέσα, χωρίς όμως να καταλάβω ακριβώς τι πατέντα κατοχύρωσε. Όλοι στάθηκαν στη μεγάλη νίκη του δαγκωμένου μήλου. Ε; Ποια νίκη; Τι έγινε ακριβώς; Σιγά μη σκότωσε το Android και τα λοιπά mobile OS η πατέντα αυτή.
  Και δεν μας λένε, στην Ευρώπη τι γίνεται;

 • Πες τα ρε φιλε. Πολυ σωστος. Παντα ειχα και mac(imac, macbook pro) και windows (desktop,laptop) μηχανηματα. Αλλα τωρα ποια η apple εχει χαζεψει. Ειναι η τελευταια φορα που ασχοληθηκα ειδικα με iphone και ipad.  Περιμενω πως και πως να παρω tablet surface και της apple ας της μπει το μηλο καπου. Αυτη η εταιρια κατα την αποψη μου ειχε ενα πολυ καλο Mac osX λειτουργικο που ποια ακομη και ο ορος “mac” εξαφανιστηκε. Αφου ακομη και για να βγαλει λεφτα απο το OSX λειτουργικο της θα βγαζει ανα χρονο. χααχχα. Τραγικο απλα. Windows guys. Η ελευση των νεων 8 ειναι αρκετα καλη και ελπιδοφορα για το μελλον της microsoft ειτε ειναι tablet,laptop ειτε windows phone.

 • @twitter-181301140:disqus χωρίς παρεξήγηση και στα πλαίσια της συζήτησης & αυτό που λες:
  “Windows guys. Η ελευση των νεων 8 ειναι αρκετα καλη και ελπιδοφορα για
  το μελλον της microsoft ειτε ειναι tablet,laptop ειτε windows phone.”
  ειναι απόλυτα λάθος . Γενικότερα ειναι λαθος οι ανθρωποι να ειμαστε φαν & δεσμιοι εταιρειων που μονοπωλου, κερδοσκοπουν εις βαρος μας.
  Στις εποχες μας που η ιδωτικοτητα μας λεει αντιο & με τακτικες παρακολουθησης οπως της MS, στερουν καθε ειδος ελευθεριας.
  Ξεχναμε τι εκανε αλλωστε η MS πριν δεκαετιες? Τα ιδια με την Apple ακριβως.
  Προσωπικα φιλε μου προτεινω στου ανθρωπους να απαλλαγουν απο αυτα & στραφουν στο Ανοιχτο Λογισμικο, στο Linux που ετσι & αλλιως ωθουν τον ανθρωπο και σε ανοιχτο μυαλο.

 • ducklord

  Καλά, καλά, λέγε εσύ… Έχω σε draft το post που σου είχα υποσχεθεί για το “πόσο μα πόσο χάλια είναι η κατάσταση στο Linux”, σε όλους τους τομείς. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτά, όμως, θα… εμ… “τα πούμε σύντομα”. Κάτσε να το ξανα-μανα συμμαζέψω, για να μη με λέτε troll οι φανατικοί του “Ανοιχτού Λογισμικού” (γιατί μιλάμε για ΕΝΤΕΛΩΣ χάλια κατάσταση βρε αδερφέ, σε όποιον τομέα και αν το έπιασα!)…

 • ducklord

  Μπερδεγουέη, και για να λέμε… εεε… “τα μήλα-μήλα” (χαρ-χαρ), το “μηλο-εταιρεία” είναι… copyright του Κωσταντίνου. Ή, τουλάχιστον, δεν ξέρω που και πως πρωτοακούστηκε, μα σαν φράση “μου το κόλλησε” αυτός (και από τότε στοιχειώνει σχεδόν όλα τα posts μου για την Apple)… :-P

 • Απ ολα αυτα  Constantine καταλαβες οτι εχω παρωπιδες και υποστηριζω microsoft? Λοιπον να το κανω ποιο λιανα. Εχω windows desktop που εχει boot windows 8 – ubuntu. Laptop windows 7 – mandriva. Ακομη και στα mac εχω βαλει με το bootcamp ειτε windows 7 ειτε windows 8 (γουσταρω να μπορω να εχω επιλογες, αυτο τα λεει ολα). Δεν υποστηριζω κατι αν δεν το εχω δοκιμασει καθολου. Αρα κρινω επι του αποτελεσματος. Τα linux γενικα ειναι πολυ πισω. Και το μονο που βλεπω ειναι να αρχιζουν να κυριαρχουν εταιριες ειτε με ανοιχτο και καλα λειτουργικο (android) που μονο μετανοιες δεν τους κανεις για να σε ελεγχουν απλοχερα η’ εταιριες οπως η apple που ειναι ολα κλειδωμενα και καλα σαν ασφαλεια για μας. Μπουρδες.Επειδη ειδα ολα τα events (wpc 2012) και των 3 ημερων της microsoft χαρηκα περισσοτερο που επιτελους το Bing ανεβαινει (και μιλαω για την εκδοση 2 , που υπαρχει για τωρα μονο αμερικη , που συνδιαζει και social χαρακτηρα και ηταν διαφορετικο απ οτι εχουμε δει μεχρι τωρα).

 • tr3quart1sta

  “σαπιομηλαρία” λέει..

 • tr3quart1sta

  κόπια του windows mobile 5? 6?

 • ducklord

  “Κόπια” από την άποψη πως “και τα Windows Mobile” (όλα) “έδειχναν εικονιδιάκια στη σειρά, από τα οποία ξεκινούσες εφαρμογές”, ενώ και πολλά στοιχεία του UI ήταν ίδια (πλήκτρα, scrollbars, δυνατότητα αλλαγής “σελίδων” σε εφαρμογές με τα πλήκτρα volume up/down κ.λπ.). Εννοούσα πως “με αυτή τη λογική, όλα κόπιες άλλων είναι” – και το iPhone δεν ήταν κάτι “100% πρωτότυπο”. Είχαν προηγηθεί… τηλέφωνα, smartphones, ενώ έκανε ό,τι και τα Windows Mobile – αλλά σχεδιασμένο έτσι ώστε “να δουλεύει και με δαχτυλάκια και όχι γραφίδα”.

 • Σε καμια περιπτωση δεν μιλησα για παρωπιδες φιλε μου.
  Απλα τονιζω πως καλο ειναι να εχουμε πιο ανοιχτη σκεψη σε ολα. Η MS ξερει τα παντα για τους χρηστες Windows. Πλεον μεσω του Skype ξερει & τι συζητανε.
  Ο δε Bill Gates, με τα λεφτα που εβγαλε απο την MS, εγινε μετοχος και της Mosanto.
  Ελεγχος σε ολα. Ακομα & στη τροφη. Τον θεμελιο λιθο της ζωης.

  Προσωπικα θα ενοιωθα πολυ ικανοποιημενος αν το καθε Bing, Google, Yahoo, Πηγαινα απατα & ανεβαιανε (πχ) η Duck-Duck Go.
  Αυτο πυ λεει ο Οδυσεας ειναι γεγονος. Πολλα τα προβληματα & στο Linux, μα τουλαχιστον αυτο ειναι αντιθετο στην φιμωσητης ιδοτικοτητας & της καταναλωσης.

  tr3quart1sta Το Σαπιομηλαρια, ειναι κλεμενο απο τον Ody.

 • pktoss

  Συνήθως όταν ακούμε “χάλια” για το Linux, μετά βλέπουμε 2-3 αναφορές σε ψιλοbugs, 10 χρόνια τώρα το έχουμε δει αυτό το έργο μια χαρά όσοι συμμετέχουμε στην κοινότητα. Το καλό όμως της υπόθεσης για σένα, είναι ότι τουλάχιστον για το ΕΛ/ΛΑΚ πρώτον σου δίνουμε την ελευθερία ως κοινότητα να μας “τα χώνεις”, ειδικά όταν αναφέρεσαι σε πραγματικά προβλήματα (οι εταιρείες όπως η MS,Apple κλπ διατηρούν το δικαίωμα να σου τερματίσουν την άδεια αν τους σπάσεις τα νεύρα) και δεύτερον αν το κάνεις τεκμηριωμένα και δίκαια μπορεί αυτό να οδηγήσει σε bug reports / patches που να διορθώσουν τα προβλήματα αυτά. (Εκτός από παράπονα του στυλ “δεν παίζει το τελευταίο photoshop στο Linux και δε γουστάρω να τρέχω και Wine”. Σε αυτά συνήθως θα σου απαντήσουν “τότε σου αξίζουν τα windows” και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι).

 • ducklord

  @pktoss:disqus Έχεις δίκιο, αλλά δεν αναφέρομαι (μόνο) σε bugs. Αναφέρομαι στο ότι εδώ και είκοσι χρόνια, το Linux δεν έχει αποκτήσει ώριμο λογισμικό σε συγκεκριμένους τομείς που, όμως, ενδιαφέρουν μια μεγάλη μάζα κόσμου. Επιπλέον το “έχει bugs” δεν είναι πρόβλημα αν, π.χ., μιλάμε μόνο για ένα πρόγραμμα, ένα παιχνίδι ή και κάποια κουσούρια στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Όταν, όμως, μιλάμε για bugs στο σύστημα προβολής γραφικών, στο desktop, στις εφαρμογές, στο σύστημα ήχου, στο πώς διαχειρίζεται τη μνήμη, μπλα-μπλα-μπλα, η όλη “εμπειρία χρήσης” καταλήγει να είναι μαρτύριο.

  Θα… τα αναλύσω όλα σε μελλοντικό post. Εξακολουθεί να… παραμένει σε draft – και δεν είμαι “απογοητευμένος παραθυράς που δοκίμασε το Linux για 2 ημέρες”. Παλεύω μαζί του εδώ και χρόνια, και εδώ και περίπου ένα τετράμηνο, πιέζω τον εαυτό μου να το χρησιμοποιεί ως “βασικό desktop” (“γιατί έτσι”). Ε, η “εμπειρία χρήσης” και το “τι μπορώ να κάνω με αυτό” είναι, απλά, τραγικά σε σχέση με ό,τι αν έτρεχα Windows. Και, το ξανατονίζω (μα θα το εξηγήσω το “γιατί” στο ποστάκι – χρειάζεται μεγαλύτερη “άνεση κειμένου” από ό,τι μια απάντηση-σχόλιο), δεν έχει να κάνει με το ότι “έχω μάθει στα Windows και δεν μπορώ να προσαρμοστώ στο Linux” μα, απλά, πως αναγνωρίζω τα θετικά και τα αρνητικά στο καθένα, και το Linux έχει πολύ-πολύ περισσότερα αρνητικά στη σημερινή του κατάσταση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν π.χ. πέντε χρονάκια (όσο αστείο και αν φαίνεται αυτό).

 • Aswer

  θέλω να το δω αυτό το ποστ στο οποιο αναφέρεσαι. Αλλά θα πω 2 πράγματα:

  4 μήνες είναι πολύ λίγο…δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις…και ερχόμενος απο τα windows πολλά ίσως δεν σου περνάν απο το μυαλό.
  Πρόβλημα στη διαχείριση μνήμης ο πυρήνα που τρέχει στους περισσότερους servers του κόσμου?

 • ducklord

   Όταν λέω “το δουλεύω τέσσερις μήνες ως βασικό desktop” εννοώ “ως βασικό desktop”. Δηλαδή “δεν γυρίζω στα Windows”. Δεν σημαίνει πως “έχω επαφή με το Linux αυτό το διάστημα”. Είχα ως δευτερεύον μηχάνημα (σερβερόκουτο) έναν Pentium στα 133MHz εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια με Gentoo. Έχω στήσει Gentoo και Ubuntu στο laptop του έτερου ήμισυ, όπου εργάζομαι και εγώ όποτε βρίσκομαι εκτός σπιτιού. Τα δυο βασικά μου πισιά τρέχουν XP, 7 και Linux Mint εδώ και δυο χρόνια. Απλά, το τελευταίο τετράμηνο πιέστηκα για να δουλεύω αποκλειστικά σε αυτό (για να είναι 200% δικαιολογημένα τα όποια… μπινελίκια – και το εννοώ – θα ακολουθήσουν στο ποστάκι).

  Έχω ψάξει για λύσεις σε κάθε πρόβλημα, έχω βρει λύσεις στα περισσότερα από αυτά, και αυτό από μόνο του είναι και… το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ή, μάλλον, όχι. Τέσπα, μείνε on-hold για το ποστάκι. Αφού υπάρχει ενδιαφέρον, το επισπεύδω – αν και δεν ξέρω πότε θα το έχω έτοιμο. Να είσαι σίγουρος πως δεν μιλάμε για “την απογοήτευση του νουμπά που δεν έχει στάρτ κάτου αριστερά”… :-D

 •  Ο Οδυσσέας είναι στην κατηγορία Pro users όπου θέλει να κάνει δουλειά στο PC με επαγγελματικά λογισμικά. Δυστυχώς για αυτή την κατηγορία είναι ελλιπέστατη η ύπαρξη ανάλογων λογισμικών που βλέπουμε στο Windows και Mac OSX (Video-Photo-Sound).
  Αυτή τη στιγμή οι μόνες κατηγορίες στις οποίες απευθύνεται το Linux είναι οι SysAdmins/Developers και WebUsers (ναι … αυτοί που ανοίγουν το PC για να ανοίξουν μια μουσική-ταινία-κειμενο-φασομπούκι). Αυτοί που είναι ανάμεσα σε αυτούς (Pro users) δυστυχώς είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν(?) ακριβά τα λογισμικά τους και τα μηχανήματά τους. 
  Φυσικά οι κατηγοριοποίηση που έκανα παραπάνω είναι συζητήσιμη…. αλλά νομίζω το πιάνετε το νόημα.. Όσο για τους Gamers… σε PC… .. ας μην το αναλύσω…