Σταθερές οι πωλήσεις PCs. Και αυτό είναι κακό;

Σύμφωνα με τη Gartner, οι πωλήσεις PCs σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σταθερές, με απειροελάχιστη αύξηση. “Και αυτό είναι κακό”. Είναι, όμως; (hint: όχι).

Ζούμε στην εποχή της μανιακής κατανάλωσης, ή, μάλλον… “ζούσαμε”, αφού η οικονομική κρίση ήταν (και είναι) ένα γερό χαστούκι, που έκανε τους περισσότερους να αναθεωρήσουν για τον μέχρι τότε τρόπο ζωής τους. Ενώ, λοιπόν, εταιρείες σαν τη Gartner βλέπουν τη σημερινή κατάσταση της αγοράς και ανακοινώνουν την… επικείμενη καταστροφή, μια πιο ήρεμη και ρεαλιστική ματιά μας δείχνει πως μάλλον εστιάζουν στο δέντρο και χάνουν το δάσος.

Πρώτον, ο κόσμος δεν μπορεί, πια, να αγοράζει ένα νέο PC κάθε χρόνο, όπως συνήθιζαν οι φανατικοί του hobby, διότι, απλά, ένα PC δεν κοστίζει όσο ένα πακέτο τσίχλες. Όταν η ανεργία έχει προ πολλού “χτυπήσει κόκκινο” και τεράστια μερίδα πληθυσμού αγχώνεται για το αν την επόμενη μέρα θα έχει… στέγη πάνω από το κεφάλι της και ένα πιάτο φαϊ, το να δηλώνεις πως “είναι σταθερές οι πωλήσεις PCs, και αυτό είναι κακό”, μάλλον μοιάζει με το περίφημο “αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι”.

Δεύτερον, υπάρχει η λογική της “τελικής μάζας”, που “λέει” πως “ένα προϊόν μπορεί να πουλά μέχρι να φτάσει στο σημείο του κορεσμού”. Από εκεί και έπειτα, αν θέλεις να συνεχίσει να πουλάει, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη λογική της Apple: νέα έκδοση του κάθε χρόνο, με λίγα περισσότερα features που τις περισσότερες φορές θα μπορούσες να προσθέσεις εξαρχής σε αυτό, μα… αν το έκανες, “δεν θα είχες τι να πουλήσεις τον επόμενο χρόνο”.

Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε πια σε μια φάση που “όσοι ήταν να αγοράσουν PC, έχουν αγοράσει”, δεν βρίσκουν σοβαρό λόγο γιατί να το αναβαθμίσουν/αντικαταστήσουν με ένα άλλο, ενώ έχουν ως ανασταλτικό παράγοντα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Και μπορεί η Gartner και όλοι όσοι συνεχίζουν να εθελοτυφλούν να ανακοινώνουν πως “τα PCs πέθαναν”, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα πως “ενώ οι πωλήσεις PCs έχουν σταθεροποιηθεί, αυτές των smartphones και tablets συνεχίζουν να δείχνουν αύξηση”, μα ξεχνούν επιδεικτικά ακριβώς αυτό που εξηγήσαμε σε αυτά τα δυο σημεία: α) αμφότερα είναι πολύ-πολύ φθηνότερα από ένα PC και β) παρά την επέκταση τους, δεν έχει όλος ο κόσμος smartphone και tablet ή, τουλάχιστον, “τα smartphones και tablets του σήμερα είναι αισθητά καλύτερα από τα αντίστοιχα του χθες” (αντίθετα με τα PCs που δίνουν την εντύπωση πως “και νέο να πάρεις, τα ίδια θα κάνεις – απλά, λίγο γρηγορότερα”) ώστε να δικαιολογείται η αγορά μιας νέας συσκευής στο μυαλό του μέσου καταναλωτή.

Source:

”Gartner has released figures showing that PC shipments globally declined 0.1 percent in the last three months, making it the seventh consecutive month of little-to-no growth in the PC market. This was despite the launch a number of new Ultrabooks, the much-vaunted slim-and-light platform promoted by Intel. The decline has been put down to the poor economic situation around the globe, increased spending on tablets and smartphones instead of PCs as well as the imminent launch of Windows 8, making people hold out on updating their PCs.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.