Ακόμη καλύτερη χρήση της GPU από τα Windows 8

Το περιβάλλον Metro UI των Windows 8 θα εκμεταλλεύεται ακόμη περισσότερο τις σύγχρονες κάρτες γραφικών, σε μια προσπάθεια να παράσχει την ομαλότερη και ταχύτερη δυνατή “εμπειρία χρήσης”.

Ήδη τα Windows Vista και τα Windows 7 εκμεταλλεύονταν ως ένα σημείο τα συστήματα γραφικών των σύγχρονων υπολογιστών για να παρουσιάζουν ταχύτερα και ομαλότερα εφέ στην επιφάνεια του desktop τους. Η ομαλή κίνηση των παραθύρων κατά τη μετακίνηση τους ανάμεσα σε δυο σημεία, οι διαφάνειες και οι σκιές, “υποβοηθούνταν” από τις GPUs. Στα επερχόμενα Windows 8 το σύστημα απεικόνισης γραφικών θα αξιοποιείται ακόμη περισσότερο, σε μια προσπάθεια το επόμενο λειτουργικό της Microsoft να παρέχει μια άμεση, ταχύτατη και όσο το δυνατόν πιο “ομαλή” εμπειρία χρήσης.

Και πώς θα συμβεί αυτό;

Για να μην αναλωνόμαστε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα περιγράψουμε μόνο “τα βασικά”. Πρώτα από όλα, το ίδιο το Metro UI βασίζεται σε “γεωμετρικές μορφές”, σε παραλληλόγραμμα και γραμμές. Έτσι, η ίδια η “γεωμετρία” του περιβάλλοντος μπορεί να “επιταχυνθεί” από την κάρτα γραφικών – αφού εδώ και τουλάχιστον… μια δεκαετία, αυτό που κάνουν καλά οι κάρτες γραφικών είναι “να ρίχνουν πολύγωνα στην οθόνη”. Τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο δύσκολα όταν μιλάμε για πιο πολύπλοκα σχήματα, για καμπύλες, λεπτομέρειες και εφέ. Να, για παράδειγμα, για τα “σχήματα” των ίδιων των… γραμμάτων!

“Καλά τα παραλληλόγραμμα”, αλλά ένα desktop πρέπει να μπορεί να απεικονίζει και εικόνες και κείμενα. Όσον αφορά στις εικόνες, αυτή η δυνατότητα υποστηρίζεται ήδη από όλες τις σύγχρονες GPUs – οι εικόνες μετατρέπονται σε μια “επιφάνεια” (για παράδειγμα σαν την επιφάνεια ενός… τοίχου σε ένα τυπικό τρισδιάστατο παιχνίδι) και προβάλλονται “κολλημένες” σε ένα πολύγωνο. Δεν χρειάζονται πολύπλοκες πράξεις και υπολογισμοί, και όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει “στη GPU”.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.