Τοπική (offline) αποθήκευση για τα Google Docs

Χρειάστηκαν… χρόνια μέχρι να αποφασίσει η Google να χαρίσει δυνατότητα offline εργασίας στα Google Docs. Μέχρι τώρα.

Και να που, τώρα πια, μπορεί κανείς να εργαστεί και offline στα Google Docs, την μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά online συλλογή λύσεων γραφείου της Google. Η ανακοίνωση έγινε, που αλλού, στην Google I/O, και προφανώς αποτελεί απάντηση στην επέκταση του Office της Microsoft στο web: όπως η Microsoft “είχε την offline λύση και την επέκτεινε στο cloud”, έτσι η Google έκανε το απολύτως αντίστροφο: ξεκίνησε από “το cloud” και, τώρα, “επεκτάθηκε στο offline”.

Βέβαια, το ότι τα Google Docs απέκτησαν δυνατότητα offline εργασίας δεν σημαίνει και πως μετατράπηκαν σε πραγματική απάντηση για ένα “τοπικό”, “εγκατεστημένο” Microsoft Office – ή το open source αντίστοιχο, LibreOffice. Διότι, απλά, δεν έχουν το σύνολο δυνατοτήτων αλλά ούτε και την απόκριση που έχει μια “τοπικά εγκατεστημένη” παραπλήσια εφαρμογή. Έλα, όμως, που αυτό δεν είναι πια και τόσο αναγκαίο.

Το σημαντικό με την πρόταση των Google Docs εντοπίζεται, απλά, στο ότι είναι… βολικά: τα πάντα γίνονται μέσα από τον browser σου, και είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε υπάρχει (σχετικά σύγχρονος) browser και πρόσβαση στο Internet. Τι να τις κάνεις τις πρόσθετες δυνατότητες που σπάνια χρησιμοποιείς, όταν “τα βασικά” που χρειάζεσαι σε περιμένουν στον browser; Μοναδικό πραγματικό πλεονέκτημα των σουιτών – και αυτόνομων λύσεων- γραφείου σε σχέση με τις online προτάσεις σαν τα Google Docs ήταν πως δεν έπρεπε να υπάρχει σύνδεση στο Internet για να μπορείς να εργαστείς. Και από τη στιγμή που αυτό το πλεονέκτημα μόλις εξαφανίστηκε, το μόνο που απομένει είναι το “σύνολο δυνατοτήτων”.

Ody's thoughts

…που κάτι μου λέει πως μάλλον δεν πολυ-ενδιαφέρει ένα 80% του πληθυσμού.

Source:

At its annual Google I/O developers conference on Thursday, Google announced that it is adding the ability to work offline to Google Docs, the company’s cloud-based office apps.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.