Σχεδόν έτοιμο το Mozilla Marketplace – αλλά με… κλειστές τις πόρτες

Πριν δυο ημέρες η Mozilla αποφάσισε να παρουσιάσει στο web τη δική της πρόταση στο χώρο των (Web) App Stores, που ως γνωστόν ετοίμαζε εδώ και καιρό. “Τι λέει”; Δεν ξέρουμε: είναι… “κλειστή”!

Δυστυχώς, δεν είμαστε ανάμεσα στους προνομιούχους που να έχουν λάβει πρόσκληση για να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Η Mozilla “την έκανε Google”, για να… δημιουργήσουμε και εμείς μια slang έκφραση, ακολουθώντας την προσέγγιση της κυρίαρχης εταιρείας του Internet με την αποκάλυψη κάθε προϊόντος της. GMail; “Πρόσβαση μόνο με invites”. Wave; “Πρόσβαση μόνο με invites”.

Ody's thoughts

Προφανώς, το “πρόσβαση μόνο με invites” δεν σημαίνει αυτόματα και “επιτυχημένο project”.

Από ό,τι… “λένε οι άλλοι”, πάντως, “που το έχουν δει”, το Mozilla Marketplace έχει την πρωτοτυπία πως πραγματοποιεί αυτό που είχε υποσχεθεί η “μαμά” του στο παρελθόν: ό,τι κατεβάζει κανείς από αυτό, δεν είναι “δεμένο” στον browser και δεν παρουσιάζεται μέσω αυτού. Ή, για την ακρίβεια, “με το interface του”. Αντίθετα, μοιάζει να τρέχει σαν ανεξάρτητη εφαρμογή (άσχετα με το αν στην πράξη είναι “ένα απλοποιημένο παράθυρο του Firefox που προβάλλει μια σελίδα”).

Η προσέγγιση συνεχίζεται και στον τρόπο εντοπισμού, εκτέλεσης και απεγκατάστασης των web apps, αφού δεν γίνεται μέσω του browser (αν και υπάρχουν σχέδια για αυτό στο μέλλον), αλλά μέσα από το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Κατέβασες, π.χ., το Evernote ως “εφαρμογή” μέσα από το Mozilla Marketplace; Θα το βρεις ανάμεσα στα υπόλοιπα προγράμματα του Start των Windows (ομοίως και στους Mac και το Linux). Θέλεις να το απεγκαταστήσεις; Πήγαινε στο add-remove programs των Windows (ή “ρίξε το στον κάδο” στους Mac – η υλοποίηση του Linux χωλαίνει αυτή τη στιγμή, αφού προϋποθέτει… χειροκίνητη διαγραφή αρχείων).

Ως πρόταση, λοιπόν, είναι αρκετά υποσχόμενη αλλά και αρκετά διαφορετική από τις εναλλακτικές: μπορεί οι web apps “να τρέχουν μέσω Firefox” μα ακριβώς επειδή είναι στην πράξη “πακεταρισμένος κώδικας HTML 5”, μπορούν να “τρέξουν” και μέσω Chrome, Opera, ακόμη και στο Chrome OS. Αρκεί, δηλαδή, “να υπάρχει δυνατότητα προβολής HTML 5”, δίχως να απαιτείται συγκεκριμένος browser, συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως στην περίπτωση των υπόλοιπων App Stores.

Και αυτό σημαίνει πως όταν αγοράσει κανείς κάτι από αυτό, “θα τρέχει παντού” – και δεν θα χρειάζεται π.χ. να το ξαναγοράσει σε μια άλλη πλατφόρμα. Αν αυτό δεν είναι “killer feature”, τότε τι;

Info

Αν δεν προσέξατε το link παραπάνω, θα βρείτε το Mozilla Marketplace κάπου εδώ. Όταν “μπείτε”, πείτε το και σε εμάς!

Source:

An early version of the Mozilla Marketplace is currently live, offering users with the Firefox 16 Nightly build some 100-plus apps to install

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.