“Καθαρό” HTML5 παιχνίδι από την Electronic Arts

Το Strike Force της Electronic Arts είναι ένα φαινομενικά τυπικό παιχνίδι με robots. Η πρωτοτυπία του αφορά στο ότι αποτελεί το πρώτο “πραγματικά-HTML5” παιχνίδι “εμπορικής ποιότητας”.

Αν και είχαμε δει και στο παρελθόν “τίτλους εμπορικής ποιότητας να παίζουν στους browsers”, στην πράξη “έπαιζαν στον browser”, και συγκεκριμένα, στον Google Chrome, αφού αποτελούσε – και αποτελεί – τον μοναδικό με υποστήριξη της “πατέντας” της Google που ακούει στο όνομα “Native Code”.

Info

Το “Native Code” είναι, εν συντομία, μια “πατέντα” της Google που επιτρέπει σε “γρήγορο” κώδικα, π.χ. σε γλώσσα C++, και που κανονικά θα έτρεχε απευθείας στο λειτουργικό σύστημα, να τρέχει μέσω του browser της – και σε συνεργασία με άλλες web τεχνολογίες. Ακριβώς, όμως, επειδή εξακολουθεί να βασίζεται σε ρουτίνες του εκάστοτε λειτουργικού συστήματος, ο κώδικας που έχει γραφτεί για την πλατφόρμα του Native Code δεν είναι στην πραγματικότητα και “φορητός”: ένα κομμάτι του μπορεί να παραμένει κοινό ανάμεσα, π.χ., σε Windows, Linux, Android κ.λπ., μα άλλα τμήματα μιας εφαρμογής/ενός παιχνιδιού πρέπει να ξαναγραφτούν για την εκάστοτε πλατφόρμα.

Με το Strike Force η Electronic Arts δημιούργησε τον πρώτο τίτλο που από τη μια παρουσιάζει γραφικά, μουσική και δράση που θα περίμενε κανείς από μια μεγάλη εταιρεία όπως αυτή, από την άλλη δε, είναι “γραμμένο” αποκλειστικά με τεχνολογίες HTML5, και έτσι “τρέχει παντού” – αρκεί να υπάρχει browser που να τις υποστηρίζει. Το ίδιο παιχνίδι, ο ίδιος (και… απαράλαχτος) κώδικας, “παίζει” με τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Και αυτό, φυσικά, συμφέρει τρομερά της εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών.

Δημιουργώντας ένα πακέτο κώδικα που “τρέχει παντού”, μια εταιρεία δεν χρειάζεται να… σκοτίζεται για ports και κάθε είδους “μεταφορές”. Δεν χρειάζεται να δημιουργεί υπο-ομάδες που θα αναλάβουν την “μετακόμιση” του τίτλου τους σε άλλες πλατφόρμες. Η “βάση” παραμένει η ίδια και, στη χειρότερη, πρέπει κανείς να ασχοληθεί με τις ιδιομορφίες της κάθε συσκευής και να διορθώσει “ψιλο-προβλήματα”. Όχι να πρέπει να ξαναγράφει από την αρχή ολόκληρα κομμάτια του παιχνιδιού.

Η ανάπτυξη του Strike Force κόστισε, σύμφωνα με την Electronic Arts, πολύ λιγότερα από ό,τι η ανάπτυξη ενός τίτλου αντίστοιχης ποιότητας για κονσόλες.

Ο τίτλος θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στην Google I/O λιαν συντόμως.

Source:

Electronic Arts, the giant game maker that has had trouble finding new hits, thinks shooting robots can be done cheaper, easier and in more places.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.