Πεθαίνουν – πεθαίνουν: οι κονσόλες (κατά τον Cevat Yerli)

Ο CEO της Crytek, που μας έχει δώσει τα εκπληκτικά Farcry και Crysis, πιστεύει πως η επόμενη γενιά κονσολών θα είναι και η τελευταία.

Κατά τον ίδιο, μπορεί να ακούμε συνέχεια πως “οι κονσόλες θα αντικαταστήσουν τα PCs”, αλλά τώρα πια υπάρχουν τόσες επιλογές στην αγορά ώστε η πίεση έχει γίνει ασφυκτική: smartphones, tablets και browser games έχουν “φάει” σημαντικό μερίδιο από το κλασσικό gaming, ενώ το προφίλ του σύγχρονου gamer δεν είναι αυτό “του παιδιού με το joypad μπροστά στην τηλεόραση” – ούτε, όμως, και του… κολλημένου “στρατετζά” (όπως λέμε συχνά εις την Ελληνικήν τον “πορωμένο με τα strategy games”) που δεν φεύγει από την οθόνη του PC του.

Οι σημερινοί gamers, όπως εξηγεί ο Cevat Yerli, αγοράζουν ένα παιχνίδι για 99 σεντς, το κατεβάζουν και παίζουν δεκαπέντε με είκοσι λεπτάκια κάθε μέρα, για ένα διάστημα περίπου δυο μηνών. Μετά, το παρατάνε και… πάνε για άλλα. Ναι, υπάρχει ακόμη ο… πορωμένος (Σημείωση του γράφοντα: that’s me) που θα καθίσει μια ώρα να κάνει εγκατάσταση ένα παιχνίδι, για να καθίσει στη συνέχεια να παίξει ένα… οχταωράκι (Σημείωση του γράφοντα: that’s not me – δεν προλαβαίνω πια), μα αυτός αποτελεί την μειοψηφία.

Έτσι, ο Cevat Yerli φαίνεται να πιστεύει πως τα PCs – “σταθερή αξία” θα συνεχίσουν να υφίστανται, ενώ οι κονσόλες, υπό την πίεση των, ας πούμε “νέων πλατφορμών gaming” (smartphones, tablets, browsers που προαναφέραμε), θα εξαφανιστούν στο κοντινό μέλλον. Και ακριβώς για αυτό η Crytek δεν θα “απλωθεί” στο Wii U. Ναι μεν είναι ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης, ναι μεν θα υπάρχει εκδοχή της CryEngine για αυτό, μα η ίδια η Crytek δεν θα δημιουργήσει τίτλους για την επόμενη κονσόλα της Nintendo – ή, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια για την ώρα. Άλλες εταιρείες, όμως, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δικούς τους τίτλους για αυτό με βάση την CryEngine.

Το ίδιο ισχύει και για το PS Vita, που ο Cevat Yerli θεωρεί πως έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον από τεχνολογικής άποψης, δηλώνοντας πως ο ίδιος καταδιασκεδάζει μαζί του. Ομοίως, όμως, η Crytek δεν σκοπεύει να δημιουργήσει τίτλους για αυτό, και κατά των Cevat “άργησε να εμφανιστεί”.

Και πώς και θα… επιβιώσουν τα PCs μέσα σε όλο αυτό το… χαμό του σύγχρονου gaming; Διότι, απλά, ο PC gamer είναι και ο πιο απαιτητικός: καλές είναι οι κονσόλες, καλά τα smartphones και tablets, καλά τα browser games και οι νέες υπηρεσίες streaming (OnLive – Gaikai), μα τίποτα από αυτά δεν μπορεί, ακόμη, να “κοντράρει στα ίσα” τα PCs με τις υψηλές αναλύσεις και τον ήχο 5.1. Και έτσι, τουλάχιστον ο “πυρήνας” των PC gamers, που δεν θέλει συμβιβασμούς, θα συνεχίσει να υφίσταται.

Ody's thoughts

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η άποψη πως αντίστροφα με ό,τι θέλει ο κ. Yerli, το PC gaming “θα πεθάνει” και οι κονσόλες θα συνεχίσουν να υφίστανται. Η συγκεκριμένη άποψη έχει πολλούς υποστηρικτές, μα… Μάλλον ο κ. Yerli έχει ένα κάποιο δίκιο, αν, τουλάχιστον, κρίνουμε από την ιστορία: δεκάδες κονσόλες ήρθαν και… απήλθαν, μα τα PCs παραμένουν (ακόμη και αν για σημαντικά διαστήματα, στο ενδιάμεσο… “φυτοζωούσαν”).

Source:

“The console will displace the PC, you hear it again and again. On the contrary: I suspect that the next-generation of home consoles will be the last one,” the CEO told Golem.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.