Android 4.1 Jelly Bean – Έρχεται τον Ιούλιο

Το μόνο… δεδομένο για την Google I/O ήταν πως η Google θα παρουσίαζε την επόμενη έκδοση του Android. Το Android 4.1, λοιπόν, με κωδικό όνομα “Jelly Bean”, έρχεται τον Ιούλιο – και δεν απογοητεύει.

Βασικό μέλημα της Google ήταν όχι τόσο το να προσθέσει νέες δυνατότητες στο Android, όσο το να το εμπλουτίσει, αναβαθμίσει και “καλογυαλίσει” ώστε να παρουσιάζεται ως ένα πραγματικά ώριμο λειτουργικό σύστημα. Και για αυτό αλλαγές έχει δεχτεί τόσο το σύστημα απεικόνισης γραφικών (ώστε να “τρέχει” στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο) όσο και “ανάγνωσης” της αφής του χρήστη (που, κατά την Google, είναι πολύ γρηγορότερο και με αμεσότερη απόκριση).

Αναβαθμισμένο παρουσιάζεται και το σύστημα ειδοποιήσεων, όπου παρουσιάζονται ενημερώσεις από σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή – τέρμα, δηλαδή, σε ενοχλητικές εμφανίσεις παραθύρων pop-up και λοιπών ενδείξεων, αφού τα πάντα έχουν ένα κεντρικό σημείο από όπου “να ενημερώνουν τον χρήστη για κάτι”.

Η υποστήριξη NFC (Near Field Communication) μέσω της λύσης Android Beam βελτιώθηκε, ώστε να επιτρέπει σε δυο χρήστες που “αγγίζουν” τα smartphones τους όχι μόνο να ολοκληρώνουν συναλλαγές, μα και να ανταλλάζουν αρχεία multimedia, ή και να τα “συνδέουν” με άλλες συσκευές που να υποστηρίζουν επικοινωνία μέσω NFC (π.χ. για άμεση σύνδεση της συσκευής με ένα εξωτερικό ηχειάκι).

Google Now: βοηθός, ή… Μεγάλος Αδελφός;

Το σημαντικότερο, όμως, μάλλον είναι το Google Now, μια νέα πρόταση από τη Google που στην πράξη αποτελεί πρόσμιξη των voice actions και του voice search που είχε στο παρελθόν, σε ένα νέο και “εξυπνότερο” περιβάλλον. Προφανώς ως απάντηση στη Siri της Apple, το Google Now λειτουργεί κυρίως μέσω φωνής, μπορεί να “καταλαβαίνει” απλές ερωτήσεις, στις οποίες παρουσιάζει τις “απαντήσεις” που κρίνει πως θα ικανοποιήσουν το χρήστη σε καρτέλες. Σε αυτές τις καρτέλες μπορεί να παρουσιάζει και πρόσθετες πληροφορίες που θεωρεί πως θα ενδιαφέρουν τον κάτοχο της συσκευής, βάσει πληροφοριών που έχει καταχωρημένες για αυτόν. Και δεν μιλάμε απλά για το ονοματεπώνυμο του.

Εδώ ίσως είναι και το πρόβλημα για όσους αντιμετωπίζουν τη Google σαν τον… Μεγάλο Αδελφό (του Orwell, όχι της τηλεόρασης): για να μπορεί το Google Now να προτείνει “πράγματα που σε ενδιαφέρουν/που αφορούν την καθημερινότητα/τη ζωή σου γενικότερα”, πρέπει και να γνωρίζει τι σε ενδιαφέρει, τι αφορά την καθημερινότητα – και… τη ζωή σου, γενικότερα. Και έτσι, είτε χρησιμοποιεί κανείς το Google Now, είτε έχει προσκαλέσει την Google μέσα στο… μυαλό του, μάλλον θα είναι το ίδιο και το αυτό.

Οι προτάσεις και οι πληροφορίες που παρουσιάζει το Google Now προέρχονται από ανάλυση των στοιχείων που η Google καταγράφει από τη χρήση της συσκευής, των εφαρμογών της (π.χ. λύσεις κοινωνικής δικτύωσης), των μηνυμάτων και emails του χρήστη, της γεωγραφικής θέσης του, της… ταχύτητας του… Ένα εκτενέστατο σύνολο πληροφοριών “απλώνεται” μπροστά στην Google, ώστε μέσω του Now να μπορεί να το “εκτιμήσει”, “αναλύσει” και παρουσιάσει σχετικές με αυτό προτάσεις.

Και δυστυχώς, το Google Now όντως είναι δελεαστικό, όντως μοιάζει χρήσιμο στο τι παρουσιάζει – και στο “πως” το κάνει αυτό. Χρησιμοποιείς συχνά λεωφορείο; Μπορεί να “σου πει” πριν φτάσεις στη στάση πως υπάρχει καθυστέρηση (στη χώρα μας μάλλον θα παρουσιάζεται ως μόνιμη ένδειξη, καρφωμένη με post it στην οθόνη). Το χρησιμοποίησες για να ψάξεις για αεροπορικά εισιτήρια για ένα ταξίδι; Θα σπεύσει να σε ενημερώσει έγκαιρα αν “δει” πως η πτήση που σε ενδιέφερε έχει καθυστέρηση.

Τελικά, το κατά πόσο αξίζει το αντάλλαγμα της παροχής σεβαστού πλήθους προσωπικών στοιχείων στη Google η χρήση του Google Now, μάλλον είναι προσωπική υπόθεση. Εγκυκλοπαιδικά πάντως, και η Siri του iPhone, όπως και κάθε “έξυπνη” λύση του είδους, με τον ίδιο τρόπο δουλεύει. Οπότε…

Source:

Google has taken the wraps off the next version of its Android operating system, known as Jelly Bean, which adds improvements to search, voice typing and notifications.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.