30% έως 100% γρηγορότερο Android με την Linaro toolchain

Η οργάνωση Linaro έχει παρουσιάσει μια σειρά “δικών της” βελτιώσεων στον κώδικα του Android που επιφέρει αύξηση επιδόσεων έως και 100%. Τα ευχάριστα; Μάλλον η Google θα τις υϊοθετήσει!

Ο εύκολος τρόπος να το περιγράψουμε είναι ο εξής: γνωρίζετε το Gentoo Linux, που ακολουθεί τη λογική πως “αν το χτίσεις ειδικά για το δικό σου μηχάνημα, θα είναι το γρηγορότερο λειτουργικό σύστημα που θα μπορεί να τρέξει ποτέ σε αυτό”; Το ίδιο, πάνω-κάτω, φαίνεται να κάνει η Linaro toolchain για το Android. Πρόκειται για δημιούργημα της μη κερδοσκοπικής Linaro, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται αρκετά στο χώρο του Android, ή καλύτερα, “του Linux σε επεξεργαστές με αρχιτεκτονική ARM” όπως, φυσικά, η ARM, η Samsung, η Texas Instruments και η Canonical.

Ο GCC είναι μάλλον ο δημοφιλέστερος compiler για κώδικα C του πλανήτη, δηλαδή, ένα πρόγραμμα που “παίρνει κώδικα που έχει γραφτεί σε γλώσσα προγραμματισμού C/C++ και τον μετατρέπει σε εκτελέσιμη εφαρμογή”. Ενώ εμπεριέχει βελτιστοποιήσεις για τις πλατφόρμες με αρχιτεκτονική x86/x64 της Intel, μάλλον… “είχε μείνει πίσω” όσον αφορά στην αρχιτεκτονική ARM, στην οποία βασίζονται οι επεξεργαστές στα περισσότερα smartphones σήμερα. Έτσι, οι βελτιστοποιήσεις που έκανε σε αυτόν η Linaro, αφού αυτός είναι “το πρόγραμμα που παράγει όλα τα άλλα προγράμματα”, ουσιαστικά “κληρονομούνται” από οποιοδήποτε λογισμικό “πακεταριστεί” από αυτόν. Και έτσι, το Android… “πετάει”.

Οι προσπάθειες της Linaro είναι ήδη ορατές στις δημοφιλέστατες “ανεπίσημες” Cyanogen ROMs για συσκευές με Android, ενώ η Google έχει ήδη ενσωματώσει δυο τροποποιήσεις στον δικό της “επίσημο” κώδικα, και… αναμένεται συνέχεια.

Source:

Linaro’s efforts have boosted Android’s performance, delivering an improvement of 30 to 100 percent in various benchmarks. They achieved these impressive gains by adapting Android 4 so that it could be built with their improved GCC toolchain.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.