Το Google Glass αποκαλύπτεται

 

Επιτέλους, η Google παρουσίασε επίσημα στην Google I/O το Project Glass, τα εκπληκτικά γυαλιά της που προβάλλουν ψηφιακές πληροφορίες “επάνω από τον πραγματικό κόσμο”.

Η επίσημη αποκάλυψη του Project Glass στην Google I/O αποδείχτηκε πιο εντυπωσιακή από ό,τι θα περίμενε κανείς, με την Google να αφήνει τους παρευρισκόμενους με το στόμα ανοιχτό. Η εταιρεία είχε την πανέξυπνη ιδέα να εξοπλίσει με Google Glass(es?) μια ομάδα αθλητών extreme sports, οι οποίοι έπεσαν με αλεξίπτωτα από ένα Zepelin στο χώρο της παρουσίασης, πριν πλησιάσουν τον Sergey Brinn για να του δώσουν τη συσκευή που χρησιμοποίησε για την ίδια την παρουσίαση. Οτιδήποτε έβλεπαν, από το δικό τους οπτικό πεδίο, μεταδιδόταν από το Google Glass live, μέσω Google Hangout, στη γιγαντοοθόνη της παρουσίασης – κάνοντας τους παρευρισκόμενους να νιώσουν σαν… πραγματικοί stuntmen!

Όσον αφορά στη συσκευή, αν και δεν αποκαλύφθηκαν επίσημα πολλές λεπτομέρειες, το Engadget και άλλοι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να συλλέξουν ένα ενδιαφέρον σύνολο πληροφοριών που “ζωγραφίζουν” την εικόνα μιας από κάθε άποψη απίθανης συσκευής. Που, όσο και αν φαίνεται ως επιστημονική φαντασία, τελικά είναι υπαρκτή, ρεαλιστική και… πανέξυπνη.

 • Για την ώρα, δεν είναι “τελικό” τίποτα από όλα τα γνωστά στοιχεία.
 • Το μοντέλο που παρουσιάστηκε δεν υποστήριζε επικοινωνία/διασύνδεση μέσω δικτύου τηλεφωνίας.
  • Ναι, αυτό σημαίνει πως “υποστήριζε μόνο WiFi”.
  • Η λογική είναι πως “θα λειτουργεί όπου υπάρχει WiFi, αλλιώς θα `γυρνά` σε offline mode”.
  • Για αυτό θα υπάρχει και μικρός αποθηκευτικός χώρος – για “τοπική”, offline αποθήκευση φωτογραφιών και video.
 • Η βασική προσέγγιση του Google Glass, όμως, είναι πως “θα είναι πάντα online” – και θα μπορεί να “στρημάρει”, ανά πάσα στιγμή, οτιδήποτε, από και προς το χρήστη.
 • Είναι εξοπλισμένο με γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο.
  • …το οποίο σημαίνει πως “μπορεί να καταλαβαίνει νεύματα του κεφαλιού”.
 • Ο χειρισμός του, πέρα από αυτά τα νεύματα, θα γίνεται και από μια επιφάνεια αφής, που βρίσκεται στη μπροστά δεξιά επιφάνεια του.
  • …λίγο πιο πίσω από την οποία, πίσω από το δεξί αυτί, βρίσκεται η μπαταρία της συσκευής.
  • …η οποία ακούστηκε πως με μέτρια χρήση θα διαρκεί γύρω στις έξι ώρες.
 • Πέρα από το συνδυασμό νευμάτων και αφής, θα υπάρχει και αναγνώριση φωνής, καθώς και δυνατότητα χρήσης λειτουργιών του Google Glass μέσω ενός smartphone που θα έχει “συνδεθεί” με αυτό.
 • “Κυκλοφόρησε” στην Google I/O σε πολλά χρώματα – πορτοκαλί, γαλάζιο, λευκό και μαύρο – αλλά παραμένει, σε εμφάνιση… αθεράπευτα “geek”.

Όσο για την τιμή; Τα μοντέλα που θα διατεθούν αρχικά – και που δόθηκαν και σε τυχερούς στην Google I/O – χαρακτηρίζονται ως “developer editions” και ως εκ τούτου είναι πολύ-πολύ “τσιμπημένα”: χίλια πεντακόσια ζεστά δολαριάκια για ένα Google Glass. Όπως εξήγησε και ο Sergey Brinn, όμως, η τελική τιμή της “καταναλωτικής” έκδοσης, που θα κυκλοφορήσει στο λίγο πιο μακρινό μέλλον για τους… κοινούς θνητούς, θα είναι αρκετά χαμηλότερη.

Source:

While Vic Gundotra wasn’t willing to talk Glass in our run-in here at Google I/O, a few others were. In speaking with folks from Google, we learned a few new details about the project, while confirming some whispers that we’d heard floated in the past. Here’s a quick rundown:

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.