Τα νέα προϊόντα της Apple… Τι χαρά…

Και ναι, λοιπόν, η Apple αποφάσισε “να ανοίξει τα χαρτιά της” και να αποκαλύψει το “τι έψηνε” εδώ και τόσο καιρό. Αποτέλεσμα; Τρελή χαρά από πλευράς των φανατικών οπαδών της, παγερή αδιαφορία από τους υπόλοιπους.

Το “τι παρουσίασε η Apple στην WWDC” μάλλον το έχετε δει ήδη και από αλλού, μα για λόγους πληρότητας οφείλουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε όλα αυτά τα μαγικά και ενδιαφέροντα. Not.

iOS 6

Αρχίζουμε με “το mobile της υπόθεσης” αφού αποτελεί και αυτό που αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων – όπως και να το κάνουμε, περισσότεροι έχουν iPhone από ό,τι Mac. Το νέο iOS 6 θα διαθέτει ριζικά ανανεωμένη εφαρμογή χαρτών (όπως λέμε Maps), όχι απλά διότι η Apple αποφάσισε να τη βελτιώσει, αλλά και διότι όσο πάει και “τα σπάει” με την Google – της οποίας οι Google Maps αποτελούσαν τη βάση για τη συγκεκριμένη εφαρμογή στις προηγούμενες εκδόσεις. Τώρα, το νέο Maps μας έρχεται κατόπιν νέας συνεργασίας της Apple με την TomTom. Μαζί με αυτό, θα υπάρχει εκτενέστερη ενσωμάτωση social λειτουργιών μέσω του Facebook σε κάθε πτυχή του λειτουργικού συστήματος, ενώ σημαντικά βελτιωμένη είναι και η νέα έκδοση της Siri, που μπορεί πια και να εκκινεί εφαρμογές. Ακόμη, όμως, δεν έχει… “μάθει Ελληνικά” – μα ούτε και πλήθος άλλων γλωσσών.

Ody's thoughts

Α, ναι, ξέχασα το σημαντικότερο: η Siri “ξεκλειδώνει” και επίσημα για όλο τον κόσμο, ενώ έρχεται και σε iPad 3. Έτσι θα μπορούμε και εμείς να ζήσουμε τη χαρά της επανειλλημένης και αγωνιώδους προσπάθειας σωστής προφοράς του “Γκετ Μη Εϊ Μπλόου-τζομπ”

Page 1 of 512345
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Yankee 1989

  Καταρχάς ο λόγος που οι υπηρεσίες που παρουσιάζει η apple είναι εξεταστικά προσεγμένες και καλύπτουν κενά που ένα έχουν ανιστοιχες άλλων εταιτριών. Π.χ. Η χρήση geofence στις υπενθυμίσεις και στοpassbook. Δεύτερον η apple αποφάσισε να μην δώσει το iOS 6 σε 3-4 παλιες συσκευές της( προφανώς για να μην αμαυρώσει το user experience της) ενώ μόνο το 7% των συσκευών android τρέχουν την τελευταία έκδοση. Εγω βλέπω ένα μεγάλο + για την apple. Τρίτον το retina MacBook pro είναι πολυ πιο λεπτό και πιο ελαφρύ απο της προηγούμενες εκδόσεις και όχι στο ιδιο βάρος όπως γράφεται. Επίσεισ ξεχάσατε να ανφερεται την θυρα thunderbolt που εχει την διπλασια ταχυτητα απο το USB 3. Το guided access δεν είναι Γονικος έλεγχος αλλά αποτρέπει τον χρήστη να χρησιμοποίησει λειτουργίες όπως το home button η μέρη της οθόνης που υπάρχουν επιλογές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα iPad σε μουσεία σχολεία κλπ. Ο νέος browser δεν είναι νέος αλλα update. Και έχει εργαλία όπως το offline reading και iCloud tabs που δεν έχω δει ενσωματωμένα σε κανέναν άλλον. Πάντως σε ένα site που ασχολείται με την τεχνολογία περίμενα να δω πιο αντικειμενικές απόψεις και λιγότερη ημιμάθεια και σαρκασμό για την πιο δημοφιλή εταιρία στον κόσμο.

 • ducklord

  Όμορφα. Πάμε ένα-ένα.

  Geofence: ναι, είναι μια καλή προσθήκη. Από την άλλη, αρκετοί θεωρούν πως το σύστημα παρουσίασης ενημερώσεων της χωλαίνει σε σχέση με το Android, αφού δεν μπορείς να δεις πολλές ειδοποιήσεις μαζι “με μια ματιά στο κινητό”. Για κάθε θετικό υπάρχει κάτι αρνητικό, και “για ό,τι κάνει η Apple” κάτι αντίστοιχο από κάποια άλλη εταιρεία.

  iOS 6 και συμβατότητα: άλλο το “πως το βλέπεις” και το “αν είναι δικαιολογημένο”, και άλλο το τι, τελικά, ισχύει. Και από την άποψη ενός οπαδού του Android φαίνεται “απόλυτα δικαιολογημένο” το να συμβαίνει ό,τι συμβαίνει “στην αγαπημένη του πλατφόρμα”. Πρακτικά, “σπάει” με αυτή την κίνηση ο κόσμος του iPhone σε υπομονάδες; Είναι αυτό κερματισμός;

  Πάχος και βάρος: 0,25” και περίπου μισό κιλό ελαφρύτερο. Για 200-250 γραμμάρια παραπάνω, θα άξιζε να έχει και λύση ανάγνωσης και εγγραφής οπτικών μέσων; Θεωρώ πως ναι. Αντί για το “λειτουργικό”, η Apple για ακόμη μια φορά έδωσε έμφαση στο “μοδάτο”.

  Θύρες Thunderbolt: Είναι εξαρχής λάθος να συγκρίνει κανείς τις θύρες Thunderbolt με τις USB 3, αφού είναι εντελώς διαφορετικές. Και ναι, ήταν παράλειψη από πλευράς μου που δεν τις ανέφερα – μα δεν τις θεώρησα και τόσο σημαντικές, αφού ακόμη δεν υπάρχει αρκετό hardware που να υποστηρίζει την τεχνολογία. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με προτάσεις USB 2 και 3, ενώ και από καταναλωτικής άποψης, είναι πιο λογικό για κάποιον να αγοράσει εξοπλισμό USB 2 και USB 3 από ό,τι Thunderbolt, αποκλειστικά για λόγους κόστους. Π.χ. ανάμεσα σε έναν τυπικό εξωτερικό δίσκο με Thunderbolt και έναν με USB 3 δεν υπάρχει αισθητή διαφορά σε επιδόσεις. Το προνόμιο, όμως, του “να είναι Thunderbolt” χαρίζει και πολύ αυξημένο κόστος – ενώ ένα καλώδιο του είδους κοστίζει 10 φορές περισσότερα από ό,τι ένα απλό καλώδιο USB 3.

  In other news, και αφού εστίασες σε παραλλείψεις, να αναφέρω και πως ξέχασα να αναφέρω το ότι το νέο MacBook Pro με Retina δεν έχει θύρα Ethernet. Μην ακούσω… αηδίες πως “δεν χρειάζεται, κάνουμε τη δουλειά μας ασύρματα”, όταν σε ένα τυπικό οικιακό δίκτυο η ενσύρματη σύνδεση δίνει ταχύτητα κοντά στα 10MBit ενώ η ασύρματη από 2 έως 6 Mbit (ανάλογα με τη διαρρύθμιση της οικίας και τον εξοπλισμό). Το αστείο είναι πως οι οπαδοί της Apple “κόπτωνται” για τις (ανύπαρκτες σε καθημερινό χρηστικό εξοπλισμό) καλύτερες επιδόσεις της τεχνολογίας Thunderbolt, μα κάνουν τους χαζούς όσον αφορά στην – αρκετά σημαντικότερη – ταχύτητα και αξιοπιστία της σύνδεσης τους με το Internet.

  Το Guided Access δεν είναι γονικός έλεγχος: και στο κείμενο ανέφερα “γονικός και χρηστικός έλεγχος”. Όπως λέμε “περιορισμοί πρόσβασης χρήστη” στο Linux. Αν δεν έχεις επαφή με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, όσα περιγράφεις υπάρχουν σε αυτό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Κάτι δεκαετίες πίσω. Μην τρελαινόμαστε τώρα και λέμε πως η Apple ανακάλυψε, το σωτήριο έτος δύο χιλιάδες δώδεκα, το “πώς να μην έχει ένας χρήστης πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή”.

  Το “νέος browser” όπως λέμε “ο νέος Firefox”. Δεν είπε κανείς πως είναι “άλλος από τον παλιό”.

  Τέλος, όσον αφορά στα tabs-που-συγχρονίζονται-μέσω-cloud και το offline reading, φαντάζομαι κάνεις πλάκα, έτσι; Firefox και Chrome έχουν συγχρονισμό tabs (και όχι μόνο) εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ όσον αφορά στην offline αποθήκευση υπάρχουν δημοφιλέστατα addons που κάνουν την ίδια δουλειά (προτείνω το εξαιρετικό ScrapBook Plus).

  Όπως και να έχει, λυπάμαι αν θεώρησες πως το άρθρο είχε ανακρίβειες και παραλλείψεις, μα ο στόχος του δεν ήταν να ενημερώσει – για αυτό και εξήγησα εξαρχής πως “θα μιλήσω για όσα έχετε ήδη δει αλλού”. Πρόκειται καθαρά για προσωπική άποψη απέναντι στο τι παρουσίασε η Apple, με την οποία προφανώς έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνείς. Προσωπικά, δεν εντυπωσιάστηκα με όσα έδειξε, και προσπάθησα να εξηγήσω το “γιατί” με επιχειρήματα. Θεωρώ πως, πέρα από την εκπληκτική οθόνη, όλα τα υπόλοιπα ήταν παντελώς αμελητέα και μηδενικής πρωτοτυπίας, αφού τα έχουμε ξαναδεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ή δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να δικαιολογούν μια αναβάθμιση/το πρόσθετο κόστος τους.

 • Billy Tsik

  Έλα ρε παιδιά μην μαλώνετε. Ορίστε: 
  http://store.apple.com/us/product/MD463ZM/A μόνο με 29$ (αφού έχεις δώσει 2600$ χαχαχα) έχεις ethernet.

 • ducklord

   :-D