EIZO Foris FS 2333: gaming monitor για απαιτητικούς

Η EIZO φημίζεται για τις άκρως επαγγελματικές λύσεις της, μα στην τελευταία πρόταση της, την οθόνη Foris FS 2333, αποφάσισε να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες και του πλέον απαιτητικού gamer.

Η EIZO Nanao φημίζεται για την ποιότητα των οθονών της – σε σημείο που να θεωρείται ηγέτης όσον αφορά στις επαγγελματικές λύσεις. Τα μοντέλα της συνήθως απευθύνονται σε απαιτητικούς γραφίστες και ξεκινούν από… διπλάσιο κόστος από μια αντίστοιχη “απλή” οθόνη, και φτάνουν σε άκρως επαγγελματικές λύσεις που αποτελούν τον υλικό προσδιορισμό των φαινομενικά “θεωρητικών” προσδιορισμών για το “τι είναι σωστό χρώμα”, βρίσκοντας θέση σε… ιατρικά εργαστήρια και studios παραγωγής ταινιών – όπου η παραμικρή απόκλιση σε χρώμα και τόνους μεταφράζεται, απλά, σε σημαντικότατο “πρόβλημα”. Μοιάζει κομματάκι περίεργο, λοιπόν, η συγκεκριμένη εταιρεία να στρέφει την προσοχή της στους θεωρητικά λιγότερο απαιτητικούς gamers, που απλά θέλουν, αν το δει κανείς απλοϊκά, “να… σκοτώνουν πράγματα στην οθόνη τους”. Και όμως.

Στην πραγματικότητα, και οι gamers είναι άκρως απαιτητικοί, μα για άλλους λόγους – και με διαφορετικές προτεραιότητες. Και κανένας, μέχρι σήμερα, δεν είχε σχεδιάσει μια οθόνη ειδικά για τις δικές τους ανάγκες. Η EIZO ήρθε να καλύψει αυτό το κενό με την Foris FS 2333, την πρώτη οθόνη της που καλύπτει ακριβώς αυτές τις ανάγκες.

Πρόκειται για μια οθόνη 23” με ανάλυση full HD (1920×1080), που συνδυάζει την απίστευτη χρωματική ποιότητα της EIZO με τους γρήγορους ρυθμούς απόκρισης που απαιτεί ο σύγχρονος gamer από την οθόνη του. Η Eizo φαίνεται πως έχει ξεπεράσει ως ένα σημείο το βασικότερο πρόβλημα των οθονών IPS, με αποτέλεσμα ομαλότατη κίνηση χωρίς έντονα αισθητά “θολώματα” και “είδωλα”.

Info

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως στην πράξη οι οθόνες TFT/LED χωρίζονται σε δυο “οικογένειες”: τις οθόνες με τεχνολογία TN, που αποτελούν την πλειοψηφία, οι οποίες έχουν γρηγορότερους ρυθμούς ανανέωσης/απόκρισης μα όχι-και-τόσο-καλό χρώμα, και τις IPS όπου ισχύει το απολύτως αντίθετο, το χρώμα παρουσιάζεται με υψηλότατη ακρίβεια, μα “χάνουν” στην κίνηση. Και για αυτό οι δυο αυτές “οικογένειες” συνήθως απευθύνονται και σε διαφορετικούς χρήστες: οι TN σε όποιον δεν τον πειράζει και τόσο αν, π.χ., “το φωτεινό γαλάζιο φέρνει λίγο προς το φωτεινό πράσινο”, και σε όσους θέλουν να δουν “εκείνο το εγκεφαλογράφημα” χωρίς την παραμικρή ατέλεια, μα δεν τους ενδιαφέρει στο παραμικρό το αν θα κάνει κάποια “σπασιματάκια” η κίνηση καθώς θα κάνουν zoom σε ένα σημείο του. Το “γιατί” μάλλον είναι προφανές, έτσι;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της Foris FS 2333 είναι πως η EIZO έφερε στο μοντέλο όλες τις γνώσεις της σχετικά με τη σωστή απεικόνιση χρωμάτων και αντιθέσεων, χαρίζοντας του το δυναμικό mode Smart Insight. Αυτό αναλύει συνεχώς την εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη και αναδεικνύει τις σημαντικές λεπτομέρειες σε σκοτεινά σημεία της και σκιές, ώστε π.χ. να μπορεί κανείς να εντοπίσει ευκολότερα και γρηγορότερα “εκείνον τον αντίπαλο ninja που κρύβεται στους θάμνους και ετοιμάζεται να τον ξεκοιλιάσει”. Ποιος είπε πως η επιστήμη και η οπτική τεχνολογία δεν έχουν θέση στη διασκέδαση μας;

Η διαφορά της προσέγγισης της EIZO σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι πως δεν “κάνει πιο φωτεινή όλη την εικόνα” για να το πετύχει αυτό, καταλήγοντας σε… τραγικά αποτελέσματα, μα φροντίζει να επηρεάζει τις τονικότητες και τις αντιθέσεις στα επιμέρους σημεία της, παρουσιάζοντας ένα “ζωντανό” αλλά και πιο ευριάκριτο αποτέλεσμα χωρίς αισθητές ατέλειες στην επιφάνεια της.

Κατά τα άλλα, διαθέτει γωνία θέασης 178 μοιρών, χρόνο απόκρισης από-γκρι-σε-γκρι στα 3,4ms, “καθυστέρηση” (input lag) μόλις 0,05 frames, ενώ διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία και βύσμα ακουστικών, τηλεχειριστήριο (που δίνει πρόσβαση και στις ρυθμίσεις της), δυο θύρες HDMI, μια DVI-D και μια D-Sub, ενώ εννοείται πως υπάρχει και δυνατότητα scaling των χαμηλότερων αναλύσεων ώστε να “απλώνονται” σε όλη την επιφάνεια της.

Ακόμη δεν είναι γνωστή η τιμή της Foris FS2333, μα μην περιμένετε να μην είναι… τσιμπημένη.

Source:

The FORIS FS2333 comes with two other “Smart” technologies called Smart Resolution and Smart Detection. Smart Resolution is EIZO’s own super-resolution technology that analyzes an image for noise and blurring and then corrects the blur without accentuating the noise. This feature is “Smart” because it adjusts only those areas where it is needed. It even distinguishes skin tones and text from other content and optimizes how they are displayed. Smart Detection identifies where on the screen a video or game is being played and applies super-resolution processing to sharpen the image while leaving other areas untouched.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.