Firefox: Ενεργοποίηση hardware acceleration στο Linux Mint

Δεν γνωρίζω τι… καπνίζουν στη Mozilla, αλλά όταν στις εφαρμογές που χρησιμοποιώ προσωπικά συναντώ μια επιλογή που επιτρέπει την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της υποστήριξης hardware acceleration, περιμένω πως θα κάνει ακριβώς αυτό: θα ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το hardware acceleration. Έλα μου που, τουλάχιστον στο 64bit Linux Mint που χρησιμοποιώ, και στην τελευταία Nightly έκδοση του Firefox, δεν έδειχνε να λειτουργεί. Μια επίσκεψη στο hardware acceleration stress test της Mozilla μου έδειξε την… φριχτή πραγματικότητα: 1 FPS! Σε έναν κατά τα άλλα τετραπύρηνο Q6600 με αρκετά αξιοπρεπή κάρτα γραφικών της Nvidia! Και το καλύτερο; Υπάρχει τρόπος υποστήριξης hardware acceleration. Και είναι όχι απλά κρυμμένος, μα… εξαφανισμένος από τον browser. Το “γιατί”, μάλλον το γνωρίζουν μόνο στη Mozilla.

Info

hardware acceleration: για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ή γιατί είναι σημαντικό, εν συντομία, “είναι η βασική επιλογή που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο άν ένα σύγχρονο πρόγραμμα… σέρνεται ή πετάει”. Σκεφθείτε το ως εξής: ο υπολογιστής σας έχει μέσα του έναν επεξεργαστή και μια κάρτα γραφικών. Σήμερα οι κάρτες γραφικών μπορούν να κάνουν πράγματα που παλαιότερα γίνονταν μόνο μέσω του κεντρικού επεξεργαστή. Και αυτό γίνεται μέσω του λεγόμενου “hardware acceleration”, που αναθέτει στην κάρτα γραφικών να ολοκληρώσει περισσότερους υπολογισμούς, “ξαλαφρώνοντας” από κάποιες, ας πούμε, “ευθύνες” τον επεξεργαστή. Και επειδή δεν χρειάζεται και… “μπλα-μπλα” ανάμεσα σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών, υπάρχει και αποδοτικότερη διαχείριση μνήμης. Και έτσι, πίσω στο… θέμα μας, με την ενεργοποίηση του hardware acceleration, ο Firefox εκμεταλλεύεται καλύτερα την κάρτα γραφικών, παρουσιάζοντας σημαντικότατο κέρδος σε επιδόσεις.

Ody's thoughts

Να ξεκαθαρίσω πως τα παρακάτω ίσως δεν λειτουργήσουν σωστά στο δικό σας υπολογιστή, ίσως καταστρέψουν το προφίλ σας στον Firefox, ίσως ανατινάξουν το σπίτι σας και ταίσουν τρελά γλυκά τον ήδη παχύσαρκο σκύλο σας. Σας προειδοποίησα.

Στον Firefox είναι ήδη ενεργή η… προσβλητική επιλογή “χρήσης hardware acceleration” που προανέφερα, που στην περίπτωση μου δεν λειτουργούσε. Θα τη βρείτε στο Edit > Preferences > Advanced > General – είναι η “Use hardware acceleration when available“. Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, ίσως συναντήσετε ένα πρόβλημα που συνάντησα και εγώ. Απενεργοποιήστε τη, λοιπόν, και συνεχίζουμε.

Ody's thoughts

Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες ή να… πειραματιστούν, αυτή ακριβώς η επιλογή έδειξε να “μπλέκεται” με τον τρόπο λειτουργίας αυτής που θα αλλάξουμε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Firefox να δείχνει μόνο μια μαύρη επιφάνεια στην οποία, φαινομενικά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι. Πρακτικά, φυσικά, “δούλευε”, οπότε… Αν σας τύχει το ίδιο, υπολογίστε “πού περίπου βρίσκεται το μενού File” (είναι “ευθεία κάτω από το εικονίδιο του Firefox”). Κάντε κλικ σε εκείνο το σημείο και, ω, τι θαύμα, το μενού θα κάνει κανονικά την εμφάνιση του. “Σύρτε” το mouse προς τα δεξιά μέχρι να βρείτε το μενού Edit, επιλέξτε το Preferences και… συνεχίστε όπως είδαμε παραπάνω, απενεργοποιώντας το εκεί hardware acceleration.

Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα νέο tab και γράψτε στη γραμμή διευθύνσεων about:config. Αποδεχθείτε την προειδοποίηση, και όταν μπείτε στη λίστα παραμέτρων του Firefox, γράψτε στη γραμμή “Search:” τη λέξη “acceleration” (δεν θα χρειαστεί να τη γράψετε όλη – στα πρώτα 3-4 γράμματα θα βρείτε το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε).

Κάντε διπλό κλικ στο layers.acceleration.force-enabled, αλλάζοντας το value του από false σε true.

Κάντε restart τον Firefox.

Έτοιμοι! Δοκιμάστε να μεταβείτε “στα γρήγορα” από tab σε tab για να δείτε τη διαφορά στην ταχύτητα, δοκιμάστε να επισκεφθείτε και να “σκρολάρετε” κάποιες “βαριές” σελίδες, ή, απλά, επισκεφθείτε και πάλι το hardware acceleration stress test της Mozilla.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.