“Μάθε web” με το Thimble της Mozilla

Η προσπάθεια της Mozilla “να μας μάθει πώς να φτιάχνουμε sites” συνεχίζει με το Thimble, μια online εφαρμογή δημιουργίας (απλών) ιστοσελίδων.

Το Thimble δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως… ξαδελφάκι του Dreamweaver, αφού πρόκειται για κάτι πολύ, πολύ πιο απλό: μια “σελίδα” που χωρίζεται στη μέση. Αριστερά, “γράφεις κώδικα”. Δεξιά, “βλέπεις το αποτέλεσμα”. The end. Αυτό είναι το Thimble. Και δυστυχώς, εδώ είναι και το πρόβλημα του.

Η πρόταση της Mozilla αυτοπαρουσιάζεται ως ένα tutorial. Εξαρχής εμπεριέχει ένα απλό κομμάτι κώδικα, συνοδευόμενο από σχόλια για το “τι-κάνει-τι” ώστε, θεωρητικά, ο αρχάριος να μπορεί να εξοικειωθεί με τις “γλώσσες” του web. Πρακτικά, το πιθανότερο είναι πως αφού νιώσει τα μάτια του να δακρύζουν σε μια προσπάθεια κατανόησης του “τι είναι αυτό το μπάχαλο γραμμάτων στην οθόνη”, θα πάρει φόρα και θα πηδήξει από τον έκτο.

Δε πρόμπλεμ ίζ…

Το πρόβλημα με το Thimble ως “λύση για αρχάριους” είναι πως δεν παρουσιάζει καθόλου “γραφικούλια”. Και κρίνοντας από την αγάπη που προσωπικά έχω δει να τρέφει κάθε αρχάριος και μέσος χρήστης για τη “γραμμή εντολών” στα λειτουργικά συστήματα (διευκρίνηση για τον Μπάμπη: ειρωνεύομαι), ακριβώς για αυτό το Thimble έχει εξαρχής χάσει το στόχο του. Για κάτι χιλιόμετρα.

Εντάξει, πες πως κάνω λάθος*. Ο χρήστης δεν τρομάζει με το κείμενο. Ω, μα τότε συναντά το δεύτερο πρόβλημα: ο κώδικας ξεκινά με την παράμετρο της HTML που ορίζει πως “έτσι γράφεις σχόλια”. Και, μέχρι το τέλος του… ξεχνά να εξηγήσει “πώς γράφεις σχόλια”, έτσι ώστε να καταλάβει ο καημένος ο γιατί-με-βάλατε-να-μάθω-με-το-ζόρι-κώδικα “τι είναι αυτές οι αγκύλες και οι παύλες δίπλα από τις λεξούλες”.

Ody's thoughts

* = Αμ δε που κάνω λάθος! Έχοντας εργαστεί χρόνια σε περιοδικά υπολογιστών, είχα επικοινωνία με εκατοντάδες “αρχάριους” και “μέσους” χρήστες. Όλοι ήθελαν “εικονιδιάκια”.

Εντ ιτ γκόουζ όν!

“Εντάξει, εντάξει, τότε είναι τέλειο για τους προχωρημένους” ίσως σκεφτήκατε. Αμ δε! Ο “προχωρημένος” στο web design/development ναι μεν δεν έχει ανάγκη από “βοηθήματα” για να γράψει κώδικα, μα δεν θέλει και στον… 21ο αιώνα να πρέπει να κάνει τα πάντα “με το χέρι”. Παράδειγμα: όταν θέλεις να εισάγεις μια εικόνα σε μια σελίδα του web, κανονικά πρέπει να γράψεις “τη διεύθυνση της”. Το “που βρίσκεται”. Χρόνια τώρα, όμως, όλα τα προγράμματα του είδους παρέχουν, έστω, ένα πλήκτρο με το οποίο μπορείς να επιλέξεις την εικόνα από το δίσκο ή να προσθέσεις τη διεύθυνση της από το web. Ναι, θα μπορούσες να την πληκτρολογήσεις, μα έτσι “είναι υπόθεση δυο κλικ”.

Το Thimble, λοιπόν, δεν έχει τίποτα από αυτά τα, ας πούμε, “αξεσουάρ του επαγγέλματος”. Και επιπλέον, ως… προσβολή, καθώς γράφεις κώδικα, σου πετά ακριβώς επάνω από ό,τι γράφεις… μηνύματα σφάλματος (!) για το ότι “δεν έχεις τελειώσει αυτό που πας να γράψεις” (το τονίζω: ΤΗΝ-ΩΡΑ-ΠΟΥ-ΤΟ-ΓΡΑΦΕΙΣ). Επιτρέψτε μου ένα μικρό παραλήρημα.

Ody's thoughts

ΒΡΕ ΖΩΑ! ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ! ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΠΩΣ “ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ” ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ; ΖΩΑ, Ε’ΖΩΑ…

Ευχαριστώ. Αχέμ. Αυτό, λοιπόν, είναι το Thimble της Mozilla, μια λαμπρή ιδέα και μια απαράδεκτη εκτέλεση. Αν νιώθετε βαθύτατα μαζοχιστικές τάσεις και θέλετε ντε και καλά να το δείτε…

Ody's thoughts

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα θέλατε να το βρείτε, βέβαια. Εγώ προσπαθώ να το ξεχάσω.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • guest

    προτεινε 2-3 εναλακτικα για αρχη τοτε…Α που εισαι?το cannon fodder μεταφραστηκε…και τελικα ειναι πολυ καλυτερο απο το trailer

  • ducklord

    Χμμ… Ναι, αξίζει ένα μελλοντικό ποστάκι για το θέμα. Για την ώρα, και μέχρι να αξιωθώ να το γράψω, ρίξε μια ματιά στο Codecademy (από τα γνωστότερα του είδους).