Κρυφές “αλήθειες” για πειρατεία και ανταλλαγή αρχείων

Η “επίσημη στάση” είναι πως “η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική”. Και τον κινηματογράφο, το λογισμικό, τα comics, τη λογοτεχνία, γενικά, οτιδήποτε μπορεί να φτάσει στα χέρια ενός χρήστη με ένα (ή λίγο περισσότερα) κλικ, δίχως να χρειάζεται να χώσει το χέρι στην τσέπη. Αρκετοί, όμως, υποστηρίζουν πως η πειρατεία και, γενικότερα, η ανταλλαγή αρχείων, δεν έχει τόσο έντονες επιδράσεις στις βιομηχανίες που, κατά τα άλλα, παραπονιούνται για αυτήν.

Εξίσου “επίσημες” έρευνες, δηλαδή “αυτές που χρησιμοποιούν και προβάλλουν για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους” τα στελέχη αυτών των βιομηχανιών, μέσω οργανισμών όπως η Recording Industry Association of America (RIAA) και Moving Pictures Association of America (MPAA) δείχνουν πασιφανώς το πόσο κακό κάνει η πειρατεία σε μουσική και ταινίες. Μόνο που, κατά τον Drew Wilson του ZeroPaid, ενός site που ασχολείται με το… “άθλημα” της ανταλλαγής αρχείων, οι “επίσημες” έρευνες… Ας πούμε απλά πως “δεν στέκουν”, και υπάρχουν πολυπληθέστερες “ανεπίσημες” που δείχνουν πολύ πιο… “χλιαρές” καταστάσεις.

Αφορμή για την δική του “αναζήτηση της αλήθειας” αποτέλεσε μια έρευνα που χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση του SOPA, του νόμου που χαρακτηρίστηκε ως “η φίμωση του Internet”, η οποία κατά τον ίδιο είναι γεμάτη αβάσιμους ισχυρισμούς και δεν παρέχει αρκετά απτά στοιχεία. Ψάχνοντας για παραπλήσιες έρευνες ανακάλυψε πως οι 19 στις 20 “χάνονται”, με μόνο όσες παρουσιάζουν ως “το απόλυτο κακό” την πειρατεία να βλέπουν το φως της ημέρας, συχνά αγνοώντας άλλα στοιχεία.

Ο ίδιος αναφέρει συνοπτικά τι αναφέρει καθεμιά από αυτές, μα ξεχωρίζουμε κάποιες που κατέληξαν σε εντελώς αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς συμπεράσματα:

  • Η ανταλλαγή αρχείων μέσω P2P δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στις πωλήσεις μουσικής
  • Η RIAA και η στάση της καταπιέζουν τη δημιουργικότητα
  • Η MPAA προσπαθεί να διατηρήσει το ολιγοπώλιο της

Τώρα βέβαια, το ποιες από τις έρευνες έχουν δίκιο και ποιες άδικο, δεν είμαστε γνώστες για να το κρίνουμε. Η αναλογία, πάντως, είναι κομματάκι άνιση: ένα προς είκοσι…

Source:

Drew Wilson of ZeroPaid has an interesting look at file-sharing. It all started with a review of a Phoenix study that was used to promote SOPA.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.