Το Fringe είναι επιστήμη – κυριολεκτικά!

Αυτό και αν είναι ένα από τα τελευταία που θα περίμενε να μάθει κανείς: μα, είναι δυνατόν μια σειρά επιστημονικής φαντασίας να αποτελεί… “εκπαιδευτικό υλικό”; Στην περίπτωση του Fringe η απάντηση είναι “ναι”, αν και συνοδεύεται με ένα… “στο περίπου”!

Η “μαμά” Fox συνεργάστηκε με την Science Olympiad δημιουργώντας μια σειρά μαθημάτων εμπνευσμένων από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς. Αν και δεν ακολουθούν φυσικά απόλυτα το σενάριο (ξεχάστε π.χ. τις… συνομιλίες με νεκρούς και τη μετάβαση σε παράλληλα σύμπαντα), παίρνουν αφορμές από αυτό για να παρουσιάσουν διάφορους επιστημονικούς κανόνες, να “πλασάρουν” μαθησιακό υλικό, να δώσουν έμπνευση.

Θυμάστε, για παράδειγμα, το τρίτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου όπου ένας ευφυής μύκητας είχε τηλεπαθητική σύνδεση με ένα παιδί; Λαμπρή ευκαιρία για διδαχή του “τι είναι οι μύκητες” και “πώς λειτουργούν” (…αν και θα προτιμούσαμε την… τηλεπάθεια). Βρέθηκε κάποιος νεκρός λόγω “αυτοανάφλεξης”; Τέλεια, αφού δίνει αφορμή για μαθήματα στη… θερμοδυναμική!

Η ιδέα είναι, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη, και μπορεί τα μαθήματα να είναι πιο… πεζά από τις εντελώς “αλλού” ιδέες των σεναριογράφων του Fringe, μα ακόμη και έτσι, “δένουν” μια χαρά με τη σειρά!

“For science”..!

Info

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική σελίδα της Fox εδώ, ενώ η αντίστοιχη της Science Olympiad βρίσκεται εδώ.

Source:

Fresh off of watching the season finale of “Fringe” last Friday, I happened upon an amazing discovery: FOX and the Science Olympiad have teamed up to create lesson plans to help students explore the real science behind some of the show’s plot devices. Magnetism, combustion, electromagnetism, protein modeling, and more are covered using incidents investigated by the Fringe Division in seasons 2-4.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.