Η Microsoft “καθαρίζει” τα PCs με Windows 8

Κατά τη χρήση του υπολογιστή, ένα σύνολο περιττών αρχείων αλλά και εφαρμογών συγκεντρώνεται στο σκληρό δίσκο/στον SSD, “τρώγοντας” χώρο και περιστασιακά οδηγώντας σε προβλήματα και καθυστερήσεις. Το πρόβλημα υπάρχει παντού (ναι, και στο Linux), αλλά ειδικά στα Windows μοιάζει με μια από τις… κατάρες του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος. Η Microsoft αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μια νέα υπηρεσία που ακούει στο όνομα Signature Upgrade. Μην χαίρεστε ακόμη, όμως: μάλλον δεν θα τη δούμε στα… μέρη μας! Και κοστίζει!

Η υπηρεσία θα πωλείται αποκλειστικά από τα εμπορικά καταστήματα της Microsoft (ναι, υπάρχουν και τέτοια, αλλά μόνο στην Αμερική) για το ευτελές αντίτιμο των $99. Για παρά-ένα-εκατό-δολάρια οι υπάλληλοι της Microsoft θα αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν σε έναν υπολογιστή με Windows “όλα όσα χρειάζεται πραγματικά ο χρήστης” και να αφαιρέσουν “ό,τι είναι περιττό”, οδηγώντας σε μια “ταχύτερη, αποδοτικότερη και ασφαλέστερη εμπειρία χρήσης” (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπάλληλος της εταιρείας στο Computerworld).

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως το “περιττά” δεν αναφέρεται τόσο σε πραγματικά “περιττά αρχεία” – η Microsoft δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πραγματικά τι χρειάζεται και τι όχι ο χρήστης. “Α, ένα αρχείο Excel με όλα τα έξοδα της χρονιάς. Άχρηστο. Delete.”… Αντίθετα, ως “περιττά” χαρακτηρίζονται όλα όσα συναντά περιστασιακά στον νέο του υπολογιστή ένας χρήστης, προεγκατεστημένα από τον κατασκευαστή: προγραμματάκια και υπο-προγραμματάκια, συνήθως σε δοκιμαστικές εκδόσεις, που δεν κάνουν και πολλά πράγματα αν δεν τα αγοράσεις.

Οι κατασκευαστές PC συνήθως τα προσθέτουν στους υπολογιστές τους σε συνεργασία με τους κατασκευαστές των ίδιων των προγραμμάτων, στην ελπίδα πως σε κάποιους θα αρέσουν και θα τα αγοράσουν. Κάθε αγορά και μετατροπή λογισμικού από “δοκιμαστικό” σε “πλήρες” φέρνει έσοδα και στους κατασκευαστές του ίδιου λογισμικού, και του υπολογιστή (που παίρνουν… “bonus” από τους κατασκευαστές του λογισμικού για την “πώληση” που τους έκαναν ως “μεσάζοντες”).

Και έτσι, μιλάμε για μια υπηρεσία που στην πράξη α) απευθύνεται σε… εντελώς αρχάριους χρήστες, που δεν γνωρίζουν καν πώς να απεγκαταστήσουν υπάρχον λογισμικό και β) προϋποθέτει πως θα πάμε ένα πενταήμερο ταξιδάκι στην Αμερική, αφού απαιτεί και να αφήσεις το PC σου στο κατάστημα της Microsoft για μια-δυο μερούλες.

Ody's thoughts

Ο άσχετος Μπάμπης, ίσως ο μοναδικός που θα το δοκιμάσει, ας μας πει αν άξιζε. Γιατί, Μπάμπη, πετάς τα λεφτά σου; Ε; Γιατί;

Source:

A Microsoft in-store program that scrubs “bloatware” from Windows PCs will also be offered when Windows 8 machines reach the market later this year, a company representative said Wednesday.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.