Διαθέσιμη η RC του Linux Mint 13

Η δέκατη τρίτη έκδοση του Linux Mint, μιας από τις δημοφιλέστερες διανομές Linux, είναι πια διαθέσιμη στην RC εκδοχή της (εκ του “Release Candidate” που θα πει “κατά 99,9% τελική έκδοση”). Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εκδόσεις, τα πάντα βρίσκονται στην τελική τους κατάσταση πριν την επίσημη κυκλοφορία, μα ίσως υπάρχουν κάποια… ψιλο-κουσουράκια που να χρειάζονται διόρθωση.

Το Linux Mint 13, τουλάχιστον στην RC εκδοχή του, διατίθεται με δυο από τα νεότερα desktop περιβάλλοντα, το Cinnamon και το MATE, σε δυο διαφορετικά “πακέτα”. Κάθε CD/DVD εγκατάστασης, δηλαδή, έχει μόνο ένα περιβάλλον desktop, αντίθετα με ό,τι συνηθιζόταν μέχρι σήμερα στις περισσότερες διανομές, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει πιο προτιμά από πολλά διαθέσιμα (ή και να μπορεί να τα εγκαταστήσει όλα παράλληλα). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι δυνατή η μετέπειτα εγκατάσταση εναλλακτικών περιβαλλόντων desktop, μα απλά πως εξαρχής η επιλογή είναι μια και μόνο μια.

Το MATE είναι στην πράξη ένα fork, μια “εναλλακτική εκδοχή”, του Gnome 2, απευθυνόμενο σε όσους θεωρούν πως οι αλλαγές του Gnome 3 σε σχέση με τον προκάτοχο του δεν ήταν “βελτιώσεις” μα ένα βήμα προς τα πίσω. Έτσι, ακολουθεί τη λογική του κλασσικού desktop δίχως πολλά… εφέ και φανφάρες.

Το Cinnamon, από την άλλη, είναι αυτό που θα λέγαμε “ένα μεταλλαγμένο Gnome 3”, προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα desktop που συνδυάζει τα νέα χαρακτηριστικά του Gnome 3 με την λογική του Gnome 2, παρέχοντας τα καλύτερα στοιχεία από αμφότερα.

Οι απαιτήσεις του Linux Mint 13, που σημειώνεται χαρακτηρίζεται ως “Long Term Support” (εν συντομία “LTS”) και θα έχει επίσημη υποστήριξη ως το 2017, είναι οι εξής:

  • x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
  • 512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
  • 5 GB of disk space
  • Graphics card capable of 800×600 resolution
  • CD/DVD drive or USB port

Info

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα στο επίσημο site του Linux Mint.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.