Βελτιωμένη υποστήριξη πολλαπλών οθονών στα Windows 8

Αν και δεν είμαστε η πλειοψηφία, όσοι εργαζόμαστε σε δυο οθόνες ταυτόχρονα γνωρίζουμε… εκ πείρας ορισμένα από τα μειονεκτήματα των Windows 7 σε ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, η taskbar των Windows 7 είναι περιορισμένη στη μια, μονάχα, οθόνη, ενώ δεν υπάρχουν αρκετές δυνατότητες ελέγχου του πώς παρουσιάζονται οι wallpapers. Όλα αυτά αλλάζουν με τα Windows 8, αφού όπως ανακοίνωσε η Microsoft, έχει εφαρμόσει ορισμένα tweaks σε αυτά που αναβαθμίζουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης τους σε δυο ή περισσότερες οθόνες.

Wallpapers

Στα Windows 8 θα μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετική wallpaper για κάθε οθόνη, ενώ όταν έχει οριστεί “αυτόματη επιλογή wallpaper”, το λειτουργικό σύστημα θα ελέγχει αναλύσεις και αναλογίες των εικόνων για να δει “ποιες ταιριάζουν καλύτερα σε μια οθόνη” και θα τις προβάλλει αντίστοιχα. Επιπλέον, θα υπάρχουν επιλογές για χρήση μιας wallpaper σε δυο ή περισσότερες οθόνες και πρόσθετα εφέ που θα τις αξιοποιούν όλες.

Taskbar

Η “γραμμή εργασιών” των Windows θα μπορεί να προβάλλεται πια σε περισσότερες από δυο οθόνες, και ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει αν κάθε γραμμή θα δείχνει τα ίδια ή θα προβάλλει μόνο ό,τι σχετίζεται με την οθόνη όπου βρίσκεται.

Metro Start Screen

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows 8 τα tiles του Metro UI περιορίζονταν εξ’ ορισμού σε μια, μόνο, οθόνη. Τώρα, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει αν θα “απλώνονται” σε δυο ή περισσότερες οθόνες. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα charms, τα shortcuts που “κρύβονται” στην άκρη της οθόνης, ενώ θα υπάρχουν και νέα νεύματα και βελτιωμένοι τρόποι πρόσβασης σε αυτά που θα λαμβάνουν υπόψιν πως υπάρχουν περισσότερες οθόνες.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις λειτουργίες που είναι προσβάσιμες μετακινώντας το βελάκι σε μια γωνία της οθόνης. Προφανώς όταν υπάρχουν περισσότερες από μια οθόνες, η μετακίνηση του mouse στη γωνία της μιας οδηγεί σε μετάβαση στη διπλανή οθόνη, κάνοντας δύσκολη την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων λειτουργιών (μέχρι τώρα ο χρήστης έπρεπε να… βάλει στόχο τη γωνία και να σημαδέψει ακριβώς εκεί, προσέχοντας να μην “σπρώξει” το mouse στη διπλανή οθόνη). Η ομάδα ανάπτυξης των Windows 8 αποφάσισε να μεγαλώσει το χώρο από τον οποίο ενεργοποιείται κάθε τέτοια λειτουργία, και έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να σημαδέψει ακριβώς-τη-γωνία, μα μπορεί, ας πούμε, “να πλησιάσει προς αυτήν”.

Σημειώνουμε πως οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές θα είναι ορατές και στη Release Preview έκδοση των Windows.

Source:

A post briefly appeared on the Building Windows 8 blog that outlined some of the new multiple monitor features that will be coming in Windows 8. We’re not fully sure why the article is not available at the time of writing (at this link), but we luckily managed to pull a copy and tell you what’s coming for multi-monitor users in Windows 8.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.