Η Yahoo σερβίρει Mojito (στους web developers)

Mojito.jpg

Κατά την κατασκευή ενός web site ο developer μπορεί “να κάνει τα πάντα με το χέρι” ή να αξιοποιήσει ένα framework, που “πακετάρει” ένα τμήμα από όσα θα έπρεπε να κάνει σε μια “πλατφόρμα”, ένα “framework”, γλιτώνοντας κόπο και κερδίζοντας χρόνο. Και μπορεί να υπάρχουν αρκετά τέτοια, μα… πάντα υπάρχει χώρος για άλλο ένα – ή, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να πιστεύει η Yahoo που μόλις παρουσίασε το Mojito.

Μέσω αυτού μπορεί κανείς να δημιουργήσει εφαρμογές χρησιμοποιώντας το σύγχρονο… μαγικό συνδυασμό Javascript, HTML και CSS, εφαρμογές που “τρέχουν” τόσο στον browser του χρήστη όσο και στον server (μέσω της πλατφόρμας Node.js). Το θετικό με το Mojito framework, κατά την ίδια τη Yahoo, είναι το πώς συμπεριφέρεται ιδανικά σε οποιεσδήποτε… “συνθήκες” bandwidth: υπάρχει αρκετό; Το μεγαλύτερο τμήμα του κώδικα “τρέχει” στον browser του χρήστη. Δεν υπάρχει; “Τρέχει” στον server και του παρουσιάζει μόνο τα αποτελέσματα των ενεργειών του.

Το Mojito είναι τμήμα του μεγαλύτερου project της Yahoo, Cocktail, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ιντερνετική πλατφόρμα δημιουργίας παρουσιάσεων για τις σύγχρονες συσκευές με πρόσβαση στο web. Είναι χαρακτηριστικό πως μια από τις λύσεις που παρουσίασε ως “επίδειξη” του Mojito ήταν το Livestand, μια εφαρμογή για το iPad που αναλαμβάνει να παρουσιάζει με καλαίσθητο τρόπο άρθρα από διαφορετικές πηγές.

Όσο για το “αν θα πιάσει”, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το υποσχεθεί. Η ίδια η Yahoo ξεκαθαρίζει, πάντως, πως δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη και αν η ίδια (αναγκαστεί) κάποια στιγμή στο μέλλον να σταματήσει να το υποστηρίζει, αφού διαθέτει τα πάντα σχετικά με αυτό ως “ανοιχτό”, Open Source κώδικα, στη δημοφιλή υπηρεσία GitHub.

Source:

Yahoo announced Mojito in November and is making the code available to developers this week under an open-source BSD license. It positions Mojito as a way to free developers from what it calls “closed, proprietary” platforms such as Apple’s iOS, and from having to choose which platform to develop for.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.