Αποκαλύφθηκε επιτέλους το Google Drive

Σχεδόν ακριβώς όπως είχαμε αναφέρει βάσει των τότε φημών, σε αυτό αλλά και αυτό (μα και αυτό) το παλαιότερο θέμα μας, το Google Drive έκανε επιτέλους την εμφάνιση του. Και είναι ό,τι περιμέναμε – ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο.

Η νέα υπηρεσία ανακοινώθηκε από το επίσημο blog της εταιρείας, και φαινομενικά δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από το ανταγωνιστικό – και καθιερωμένο στο χώρο του – Dropbox. Η σημαντικότερη ορατή διαφορά εντοπίζεται στον αποθηκευτικό χώρο που παρέχει, που ξεκινά από τα 5GBs (το “δωρεάν” πακετάκι) και επεκτείνεται αν κανείς θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερα και είναι διατεθειμένος να καταβάλει τον οβολό του για αυτό το “προνόμιο”. Το δε κόστος για αυτό; $2,49 το μήνα για 25GBs, $4,99 για 100GBs και $49,99 για ένα ολόκληρο Terabyte.

Όχι απλά “χώρος αποθήκευσης”

Φυσικά, το θετικότερο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας είναι η άρρηκτη συνεργασία της με τις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρείας – αυτό είναι στην πράξη και το “killer feature” της, αφού ακριβώς αφού αυτές οι υπηρεσίες αποτελούν πια κομμάτι της καθημερινότητας ενός τεράστιου αριθμού χρηστών, η υιοθέτηση του Google Drive από το συγκεκριμένο… πλήθος είναι, απλά, δεδομένη. Βλέπετε, το Google Drive θα μπορεί να “στέλνει” φωτογραφίες απευθείας σε Google Mail και Google+. “Θα”, διότι αρχικά δεν έχει “απλωθεί” τόσο ως υπηρεσία.

Για την ώρα βρίσκεται, όπως συνηθίζει η εταιρεία, σε στάδιο σχεδόν κλειστής beta έκδοσης: δεν μπορεί κανείς εδώ-και-τώρα να αποκτήσει λογαριασμό σε αυτό, μα “μπαίνει σε σειρά και περιμένει”. Αν αξίζει η αναμονή; Προσωπικά, δεν το γνωρίζω ακόμη, αφού δεν έχω αποκτήσει πρόσβαση, μα “στα χαρτιά” οι υπάρχουσες δυνατότητες του φαίνονται ενδιαφέρουσες.

“Ενδιαφέρουσες”; Define “ενδιαφέρουσες”!

Υπάρχει ήδη εκδοχή του για το Android ώστε τα αρχεία του χρήστη να είναι προσβάσιμα μέσω υπολογιστή – browser – smartphone – tablet, μα όχι και για iPhone ή Windows Phone (ακόμη). Η υπηρεσία αξιοποιεί δυνατότητες OCR ώστε να “διαβάζει” φωτογραφίες και κείμενα και έτσι να “καταλαβαίνει” το περιεχόμενο τους – ποιος απεικονίζεται σε μια φωτογραφία, σε ποια περιοχή τραβήχτηκε, τι “λέει” ένα κείμενο κ.λπ. Στην πράξη βέβαια, μάλλον αυτό – τουλάχιστον όσον αφορά στα κείμενα – θα λειτουργεί καλά μόνο σε περιορισμένο αριθμό γλωσσών, στις οποίες, όπως έχουμε συνηθίσει από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρείας, μάλλον δεν θα συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνική.

Ακόμη καλύτερο, όμως, είναι πως η υπηρεσία μπορεί να προβάλλει περίπου 30 τύπους αρχείων δίχως να χρειάζεται πρόσθετο λογισμικό: “έσωσε” κανείς ένα αρχείο του Photoshop σε αυτό (μορφή .PSD) και έδωσε πρόσβαση σε ένα γνωστό του; Δεν χρειάζεται να έχουν και εκείνοι το Photoshop. Ή το Illustrator, το Word και το Excel. Μπορούν να δουν αρχεία αυτών των τύπων απευθείας μέσω της υπηρεσίας και, φυσικά, να αφήσουν σχόλια σε αυτά.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα tagging οποιουδήποτε είδους περιεχόμενου, ώστε π.χ. να μπορεί κανείς να “σημαδέψει” με λέξεις κλειδιά οτιδήποτε “σώζει” στο Google Drive του. Και έτσι, βάζοντας το ονοματάκι “unregistered” τόσο σε δυο αρχεία του Photoshop όσο και σε ένα του Word σημαίνει πως όλα θα εμφανιστούν όταν εκτελεστεί μια αναζήτηση για αυτή τη λέξη – ακόμη και αν δεν την εμπεριέχουν στο όνομα τους. Ω, η μαγεία των metadata..!

Χμμμ… ΧΜΜΜμμ, λέγω!

Μάλλον, λοιπόν, δεν θα χρειαστεί καν να αναφερθούμε περισσότερο σε αυτό όταν αποκτήσουμε και εμείς πρόσβαση στις… χάρες του, αφού δεν φαίνεται να εμπεριέχει σημαντικές εκπλήξεις. Τα παραπάνω είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για αυτό, και ακόμη και αν δεν έχει εδώ-και-τώρα πρόσβαση στην υπηρεσία, δεν χάνει κάτι το κοσμοσυνταρακτικό. Υπάρχει και το Dropbox (και όχι μόνο)!

Source:

Today, we’re introducing Google Drive—a place where you can create, share, collaborate, and keep all of your stuff. Whether you’re working with a friend on a joint research project, planning a wedding with your fiancé or tracking a budget with roommates, you can do it in Drive. You can upload and access all of your files, including videos, photos, Google Docs, PDFs and beyond.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.