10.000 θέσεις εργασίας “κόβει” η Sony

Το ότι η Sony δεν είναι η κυρίαρχη εταιρεία που κάποτε γνωρίζαμε στο χώρο των ηλεκτρονικών δεν είναι μυστικό. Το ότι έχει οικονομικά προβλήματα, μετά από αρκετά “στραβοπατήματα” (με το PlayStation 3 να είναι ένα από τα σημαντικότερα), επίσης είναι γνωστό. Όταν, όμως, εδώ και καιρό “παίζουν” φήμες πως μπορεί και να… ξεφορτωνόταν εντελώς το τμήμα gaming της για να εστιάσει στους τομείς που όντως της έφερναν έσοδα, μάλλον τα μαντάτα είναι ανησυχητικά – και, τουλάχιστον για 10.000 ανθρώπους, πολύ πιο απτά από ότι για όσους βρίσκονται “έξω από το χωρό”. Βλέπετε, η εταιρεία μόλις αποφάσισε να “κόψει” 10.000 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα της.

Ο αριθμός φαίνεται εξωφρενικά υψηλός, μα, από την άλλη, και η Sony παραμένει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη. Το γιατί αποφάσισε να προβεί τώρα σε αυτή την κίνηση, και όχι εδώ και… επτά συνεχόμενα χρόνια κατά τα οποία δηλώνει πως “μπαίνει μέσα”, κανείς δεν το γνωρίζει. Εκτιμήσεις θέλουν τις περικοπές να έχουν αφετηρία στο νέο “αφεντικό” της, τον Kazuo Hirai, που ανέλαβε τη θέση του CEO πριν λίγους μήνες.

Ο ίδιος ο Kaz Hirai έχει αναλάβει να ενημερώσει, αυτή την Πέμπτη, τους επενδυτές της εταιρείας, για τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει ώστε η Sony να ξαναγίνει κερδοφόρα. Και ίσως (τι… “ίσως” δηλαδή) η ανακοίνωση μιας τόσο δραστικής περικοπής να εντάσσεται στην ατζέντα των κινήσεων του ακριβώς για αυτό το σκοπό. Η ίδια η Sony δέχτηκε άτυπη βοήθεια από την Development Bank of Japan, που αγόρασε την “μονάδα χημικών” της εταιρείας – προφανώς με σκοπό την παροχή μιας οικονομικής “ανάσας” σε μια από τις μεγαλύτερες, γνωστότερες και σημαντικότερες εταιρείες της Ιαπωνίας.

Το μέλλον δυστυχώς δεν προβλέπεται ευοίωνο, ενώ ο Kaz Hirai έχει αναλάβει “να εστιάσει και πάλι την εταιρεία στους κεντρικούς τομείς της”, αφήνοντας να εννοηθεί πως… “είχε ξεφύγει”. Και αυτό, φυσικά, σε μια ελεύθερη απόδοση, σημαίνει πως “θα κοπεί ό,τι “αιμορραγεί” χρήματα και θα κρατηθούν μόνο τα προσοδοφόρα τμήματα της”. Και, με τη σειρά του, αυτό ίσως σημαίνει – όσο απίστευτο και αν φαίνεται αυτό σήμερα – πως στο πολύ κοντινό μέλλον το PlayStation “θα μας γνέψει bye-bye”, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως “την κονσόλα στην αιχμή της τεχνολογίας”, πιθανότατα μεταλλασσόμενο σε μια “μπράντα” για άλλες συσκευές της εταιρείας.

Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, με τις “smart TVs” να επεκτείνονται όλο και περισσότερο και τη Sony να έχει κάνει ήδη μια προσπάθεια “εξάπλωσης” του ονόματος PlayStation και στα smartphones, δεν αποκλείεται σε ένα χρόνο από τώρα το “PlayStation” να είναι ένα… τσιπάκι (ή και “σκέτο” λογισμικό) στις νέες συσκευές της εταιρείας, και όχι “μια ανεξάρτητη κονσόλα”.

[src url=http://www.techradar.com/news/television/sony-cutting-10000-jobs-in-attempt-to-return-to-profitability-1075312?src=rss&attr=all]

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.