Το βιβλίο κατάρτισης νέου εργαζόμενου της Valve

Πριν λίγες ημέρες βρήκε το δρόμο του προς το Internet ένα βιβλιαράκι που η Valve διαθέτει “εσωτερικά”, στους νέους εργαζόμενους της, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν (έστω, ως ένα σημείο) στο ομολογουμένως πρωτότυπο μα κομματάκι ανορθόδοξο και… περίεργο τρόπο οργάνωσης της εταιρείας. Και από μόνο του αποτελεί ένα μάθημα προς κάθε εργοδότη σε αντίστοιχες εταιρείες ή προσπάθειες, όπου η έμφαση δίνεται στη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Περιττό να αναφέρουμε πως αξίζει οπωσδήποτε να του ρίξετε μια ματιά, αν θέλετε να δείτε “εκ των έσω” πώς λειτουργεί μια εταιρεία που μέχρι σήμερα μας έχει δώσει (σχεδόν) μόνο επιτυχίες, αλλά και πώς μπορεί να λειτουργήσει μια “επίπεδη” οργάνωση, όπου δεν υπάρχουν αφεντικά (!), δεν υπάρχουν “οργανωτές” των ομάδων (!!), και ο κάθε εργαζόμενος είναι αφεντικό του εαυτού του (!!!).

Πόσες εταιρείες μπορούν να υπερηφανεύονται πως οι εργαζόμενοι τους κάνουν μόνοι τους υπερωρίες, μόνο όταν – κρίνουν οι ίδιοι – πως χρειάζεται; Πόσοι εργαζόμενοι αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους και δεν θα την άλλαζαν με τίποτα στον κόσμο; Το βιβλιαράκι σε μια άλλη περίοδο θα χαρακτηριζόταν απλά ως “ενδιαφέρον”, μα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, με τις εταιρείες να βάζουν λουκέτο η μια πίσω από την άλλη, αποτελεί και ένα λαμπρό μάθημα στο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσπάθεια ελέγχου των εργαζόμενων όχι απλά δεν είναι αναγκαία, μα, το αντίθετο, είναι εμπόδιο στην ίδια την ευημερία μιας επιχείρησης – αφού δεν μπορείς από τη μια να βασίζεσαι στη δημιουργικότητα και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, για τα οποία και τους προσέλαβες, και από την άλλη να απαιτείς να εργάζονται όπως εσύ θεωρείς πως είναι σωστό.

Και για όσους διαφωνήσουν με το μοντέλο της, να θυμίσουμε πως κάθε εργαζόμενος της Valve, της εταιρείας που μας έχει δώσει ονόματα όπως τα Half Life, Portal, Team Fortress και Counterstrike και που έχει προσδιορίσει την ίδια τη “βιομηχανία̈́” της, εκτιμάται πως αξίζει οικονομικά πολύ περισσότερα από τον αντίστοιχο εργαζόμενο μιας Microsoft, Apple ή Google.

Info

Μπορείτε να κατεβάσετε το PDF από εδώ, όπου (από όσο γνωρίζουμε) έκανε αρχικά την εμφάνιση του.

Source:

Did you get a chance to see the leaked handbook for new employees at Valve? You should read this thing, cover to cover. I’ll wait. There are enough silly figures and in-jokes that even if you aren’t normally the type of person to care about how companies are run, you’ll still want to give the guide a look.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.