Σε τρεις εκδόσεις τα Windows 8

Η Microsoft φαίνεται πως, μετά από χρόνια… “μπλεξίματος” των εκδόσεων των Windows, σε Home, Pro, Ultimate, ΟτιΝαΝαι, αποφάσισε να “απλοποιήσει” την προσέγγιση της με τα επερχόμενα Windows 8, που σύμφωνα με ανακοίνωση της θα κυκλοφορήσουν μονάχα σε τρεις, χαρακτηριστικά διαφορετικές εκδόσεις.

Η “απλή” έκδοση των Windows 8 απευθύνεται σε όλους τους επίσης “απλούς” χρήστες, που θέλουν επίσης… “απλά” να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους. Δίχως πολλά-πολλά, δίχως εξειδικευμένες τεχνολογίες, για να παίζουν κανένα παιχνίδι, να μπαίνουν στο Internet, να συζητούν με φίλους κ.λπ.

Η “Pro” έκδοση των Windows 8 απευθύνεται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, και είναι αυτή που θα εμπεριέχει υποστήριξη για εξειδικευμένες τεχνολογίες – π.χ. virtualization, τη δυνατότητα “να-τρέχεις-λειτουργικό-σύστημα-μέσα-στο-λειτουργικό-σύστημα”. Αν είστε από αυτούς που δεν κατάλαβαν “τι είναι αυτό” ή, απλά, “το θεωρείτε άχρηστο” (δηλαδή, η πλειοψηφία των απλών χρηστών)… Συγχαρητήρια! Θέλετε την “απλή” έκδοση, και όχι την “Pro”!

Τέλος, η “RT” έκδοση είναι αυτή που θα λειτουργεί σε επεξεργαστές ARM – δηλαδή σε tablets και πιο “μικρής ιπποδύναμης” πλατφόρμες. Όχι σε τυπικά PCs, όχι στους επεξεργαστές των Intel/AMD που συνηθίζαμε, όχι, για να το θέσουμε απλά, “στα PCs/Laptops που αγοράζει κανείς από κατάστημα”.

Αυτή (η RT) θα δίνει περισσότερη έμφαση στο περιβάλλον Metro της Microsoft και στη χρήση μέσω αφής και, φυσικά, αφού μιλάμε για εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από την x86/x64 των άλλων εκδόσεων, ΔΕΝ θα είναι συμβατή με τις “παραδοσιακές” εφαρμογές και τα παιχνίδια που έχουμε μέχρι σήμερα στα PCs. Και αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ θα τρέχει Photoshop, 3D Studio Max, Lightwave αλλά και… Call of Duty ή Diablo III, παρά μόνο “ό,τι έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν”.

Και έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά θα κυκλοφορήσει έκδοση των Windows που, ουσιαστικά, “θα είναι ασύμβατη με όλες της προηγούμενες” (αλλά και τις διαφορετικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με αυτή), σχεδιασμένη ειδικά για μια κατηγορία συσκευών, σε μια προσπάθεια της Microsoft “να χωθεί” στην αγορά των gadges. Αν, βέβαια, εξαιρέσει κανείς τα παλαιότερα Windows Mobile και τα τωρινά Windows Phone (που, βέβαια, αντικειμενικά δεν μπορεί κανείς να πει πως “είναι Windows” μα πως απλά “έχουν το ίδιο όνομα με τα Windows των υπολογιστών”).

Source:

Microsoft just announced what its Windows 8 lineup will look like. You’re going to have three options to choose from: Windows 8, Windows 8 Pro and Windows RT. But only two of those will be available as upgrades.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.